СП - Вујошевић: Наш оптимизам је као сарајевска магла!

Селектор кошаркаша Босне и Херцеговине Душко Вујошевић упозорио је пред меч са Белгијом да нема унапријед добијене утакмице.

Кошарка 22.02.2018 | 08:30
СП - Вујошевић: Наш оптимизам је као сарајевска магла!
Душко Вујошевић, селектор кошаркашке репрезентације Босне и Херцеговине истакао је у уторак да га поново брине претјерани оптимизам уочи дуела његових изабраника у квалификацијама за Свјетско првенство против Белгије, те је додао да се ради о веома озбиљном противнику, који ће бити изузетно мотивисан у петак увечер у дворани “Мирза Делибашић“.

Посебно због чињенице да је Белгијанцима тај дуел готово посљедња шанса да се укључе у борбу за пролазак у други круг квалификација. Стога је позвао навијаче да дођу у што већем броју у “Скендерију“ и подрже бх. кошаркаше, те им на тај начин помогну да дођу до вриједне побједе.

Вујошевић је казао и да ће у кратком периоду покушати да што боље припреми екипу за оно што их чека против Белгије, истичући при томе да је комплетан састав имао на окупу тек у понедјељак. Након клупских обавеза током викенда, репрезентативци су дошли у различитом физичком стању с обзиром на оптерећења у клубовима.

“Имамо врло мало времена да припремимо утакмицу која је доста сложена. Играмо против изузетно атлетски добре екипе, често играју са четири спољна, често мијењају одбрану. Има доста преузимања, на моменте агресивности по цијелом терену. Белгија је у неких задњих десетак година пуно напредовала, има озбиљну лигу, озбиљан савез. Репрезентација дуго ради под руководством тренера који има велико искуство у раду с њима. Стартовали су нешто слабије од очекиваног. Изгубили су кући од Француске и у гостима од Русије“, казао је Вујошевић.

Према његовим ријечима податак да су дошли у понедјељак и да су смјештени у хотелу, који има сопствену дворану, показује колико су озбиљно схватили дуел са БиХ.

“Чека нас јако тежак противник, који послије наше евентуалне побједе, не може бити фаворит у наредној утакмици са Француском. Ако буду имали скор 0:4 они су близу испадања из ове фазе такмичење. Стога је то противник који заслужује сваки респект и има бољи тим од тренутног пласмана. Имају више искуства од нас. Свјесни смо да нас чека снажан противник који ће бити изузетно мотивисан. Брине ме што се поново креира неоправдани оптимизам, а сарајевски оптимизам може бити густ као сарајевска магла“, рекао је Вујошевић, те нагласио да нема унапријед добијене утакмице.

Вујошевић додаје да ће бити неопходна велика борбеност његових изабраника да би се дошло до тријумфа.

“Без обзира на њихову мотивисаност морамо на нашем терену у 'Скендерији' побједу жељети више од њих. Било би изузетно значајно да дворана буде пуна и то оних који знају да подрже када се ломи утакмица, да направе неки дозвољени притисак. Мислим да су момци то и заслужили. Они се понашају скоро идеално и показују да с том лоптом може да функционише и мултиетничка Босна. Тај подухват треба спортски и на сваки други начин подржати“, закључио је селектор бх. тима.

Елмедин Кикановић, капитен кошаркашке репрезентације БиХ иза себе има веома успјешан викенд током којег је са Монацом освојио Куп Француске. Но, као један од главних играча француског клуба доста се потрошио.

“Атмосфера у екипи је заиста одлична и сви смо дошли у добром расположењу. У кратком периоду најважније је да имамо добар фокус и концентрацију како би усвојили све захтјеве стручног штаба. Врло је важно добити домаће утакмице у оваквом систему такмичења, поготово против Белгије. Прије почетка на њих смо гледали на екипу с којом ћемо се борити за пролазак даље. Белгија је екипа која има квалитет и неће бити нимало лако. Очекујемо да ће дати више него што могу у овом тренутку, морамо им одговорити истом мјером и дати им до знања да је ово наш терен. Фактор публике ће можда бити пресудан и позивам све навијаче да нам помогну да остваримо злата вриједну побједу“, наглашава Кикановић.

Сличног размишљања је и Немања Гордић, сјајни плајмакер подгоричке Будућности.

“Покушаћемо се спремити што је могуће боље за ових четири-пет дана. Није лако примити велики број информација у кратком периоду. Чека нас изузетно тешка утакмица. Белгија игра већ годинама у истом систему и имају предност с те стране. Искуснији су од нас, док смо ми стварно млади. Сви се надамо да ће 'Скендерија' бити испуњена у петак и да ће нас навијачи носити добром атмосфером. Важно је да дођемо са великом енергијом у петак и одиграмо најбоље што можемо“, рекао је Гордић.

Послије два одиграна кола у Групи Е лидер је Француска са четири бода, а слиједе је БиХ и Русија са по три, те Белгија са два. У други круг квалификација за Свјетско првенство у Кини 2019. године пласираће се по три првопласиране репрезентације из сваке од осам група у првом кругу.

Утакмица трећег кола првог круга квалификација између БиХ и Белгије играће се 23. фебруара у сарајевској дворани “Мирза Делибашић“ са почетком у 20 сати. Два дана касније бх. тим ће гостовати Русији у Перму.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар