Анализа: Звездо, прст на чело!

Пораз и губитак трофеја Купа Радивоја Кораћа је без сумње кикс. Али, далеко важније од тога ће бити одговор играча на све што се догодило у Нишу.

Кошарка 21.02.2018 | 23:10
Анализа: Звездо, прст на чело!
Упозорење. У правом моменту. Црвени аларм за црвено-беле. Црвена звезда је добила поруку, да не кажемо шамар како је Душан Алимпијевић описао први меч на Купу против Борца. И већ рекао тада - "ово нам је било потребно". Било му је јасно да му екипа "спава". Изгледа да је тај први ударац био слаб да би на време пробудио цео Звездин тим, па је онда у финалу уследио онај снажнији, који више боли - заслужен пораз од Партизана у вечитом дербију, пораз у првој борби за трофеј овог новог тима црвено-белих.

Права опомена за Звезду пред завршницу сезоне која је иза ћошка.

То што Звезда као најквалитетнији тим на папиру није освојила Куп врло је јасно - кикс. Без икакве сумње. И од тога сигурно не беже ни стручни штаб, ни играчи. Само по себи овај пораз Звезди ништа више не одузима од једног трофеја мање у витрини, али може да буде јак психолошки фактор у наставку сезоне. Видећемо само да ли ће деловати стимулишуће, или ће додатно скратити руке и самопоуздање Звезди?

Знамо како се кретала сезона пре Ниша, који су све клубови падали пред црвено-белима, Звезда је дошла на Куп као тим који је рутински савладао неке евролигашке екипе попут Олимпије из Милана. Потом се мучио са Борцем који јесте одличан тим, али наравно није на том нивоу. Јасно је да нити су играчи заборавили кошарку за пар дана, нити је стручни штаб заборавио свој посао, али је припрема, изгледа пре свега она психолошка, била испод нивоа који би Звезди донео боље резултате. И ту сви подносе кривицу.

Чак је и Дилан Енис добио српски пасош, па је Звезда могла да рачуна на све странце, али јој ни то није помогло у походу на пехар. Смеша психолошке инфериорности, успаваности, лоше форме појединих играча - донела је епилог који смо видели. Партизан је био пре свега борбенији, па све остало у том финалу.

Да се разумемо, знамо сви шта Куп Радивоја Кораћа носи, али то јесте нешто чега Звезда може да се одрекне у овој сезони. Само, проблем по црвено-беле је што су тај први трофеј сви у клубу очекивали, као замајац за наставак сезоне и уливање сигурности у овај нови тим који нема ниједан трофеј освојен заједно и где 10 појединаца чека први успех у црвено-белом дресу.

То се није догодило. И сада се ситуација знатно компликује.

Звезда је била изразит фаворит пред ово такмичење. Друго - у Звезди је од првог дана ове сезоне постављен јасан циљ - освајање АБА лиге. И тај трофеј је нешто што би био истински "кикс" уколико се не освоји. После ког не би било "вађења флека". Овај кикс у Нишу може да буде опомена и није та врста проблема као што би била неосвајање АБА лиге. Као што не би била та врста кикса да Звезда не дође до титуле у КЛС лиги, што јесте питање поноса, али не и добити у виду играња Евролиге што је витално питање клуба. АБА лига је апсолутни приоритет Звезде.

То свакако не мења чињеницу да црвено-бели морају да ставе прст на чело и да се запитају. Како су дошли до тога да у првој четвртини постигну само девет поена? Како је могуће да Звезда постигне само девет поена и има 1/11 из игре (и тај један Дангубић после пет секунди игре). Како је Звезда дозволила да има само 8% шут из игре у једном моменту и губи 31:11. Зашто су центри Антић (2), Лесор (4) и Омић (2) дали укупно осам поена? А са друге стране Гагић и Шалић дају 14. Уз Новичиних 13 уз седам скокова.

У последње три године, Звезди је ово тек други кикс. И опет у Купу. Поред тога Звезда је узела три АБА лиге, три домаћа шампионата и један Куп Радивоја Кораћа.

Тако је Звезда сада дошла у ситуацију да је прва у АБА лиги, да има солидне резултате али не и реалну шансу за ТОП 8 Евролиге, те да је Куп отишао у неповрат. Суперлига још није на дневном реду.

Све ово говори да у Звезди морају да ставе прст на чело и да размотре шта и како даље. Иду најважније утакмице у сезони и борба за АБА лигу. Она је кључ ове сезоне. Без икакве дилеме. Она доноси Евролигу за наредну сезону. А Звезда је у Нишу изгледала као тим који мора да ради на психилошкој стабилности како би био спреман за највеће изазове.

Остаје само питање - да ли ће Звезда изаћи после Ниша као мотивисанија екипа или психички уздрмана екипа са проблемом такве врсте? Ту ће посао стручног штаба бити немерљиво битан.

То ће одредити исход ове веома важне сезоне за Црвену звезду.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар