Поларни медвједи изумиру за 30 година?

Највећи копнени месождери на свету, поларни медведи, изумреће у наредних 30 до 40 година, предвиђа једна студија из 2013. године.

Занимљивости 20.02.2018 | 09:45
Поларни медвједи изумиру за 30 година?
Судбина поларних медведа је, преноси Глас Америке, у директној вези са климатским променама и губитком леда на Арктику, који је њихово главно ловиште.

Најједноставнија формула за мршављење је: једите мање и изгубићете килограме. Ново истраижвање међутим, показало је да та једначина исто тако делује и на светску популацију поларних медведа.

„Морају да улове барем једну фоку сваких пет до десет дана, то је само за преживљавање. Уколико то не успеју, губе на тежини, што онда утиче на друге ствари попут њиховог здравља, репродуктивног капацитета, итд“, наводи амерички истраживач Џорџ Дарнер.

Климатске промене, које су настале као последица људских активности, значе смањивање санти леда и краћи период сезоне лова, а све то значи да медведи морају да уложе више енергије да би дошли до хране.

„Али ако смањимо тај период, рецимо ако се лед топи раније током лета, онда измичемо тло под ногама поларним медведима, и они више немају платформу за лов на фоке“, објашњава Дарнер.

Ново истраживање, објављено у часопису Сајенс (Сциенце), темељи се на подацима које су истраживачи сакупили посматрајући снимке забележене камерама које су поставили, а на којима се види како медведи проводе сезону лова.

„Виде се медведи који прелазе преко замрзнутог мора, види се како припремају рупу из које би требало да улове фоку, види се како роне кроз танак лед јурећи фоке испод воде, и из перспективе медведа види се како фока одлази“.

Истраживање је, како се наводи, такође показало да медведи током сезоне лова, када би требало да се гоје, заправо губе 10 одсто телесне тежине.

„Биће горе, пре него што буде боље. Лоша је ситуација за поларне медведе, што би могло да има утицаја и на нас, људе“, сматра Дарнер.

У најмању руку, упозорава овај истраживач, непосредно су угрожени мањи медведи, биће мање младунаца, што значи и дугорочни статус угрожене врсте за поларне медведе.

РТС
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ре

20.02.2018 13:05

Је... медвједе. Зивим за дан када це људи бити угрозена врста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озон

21.02.2018 20:52

Аууу,па ста це сад ,,господје,,за крзно.

Name

Гама-Раy

21.02.2018 20:55

Видис пријатељу,ми смо ти термити,селимо се са планете на планету,исцрпимо и потросимо све природне ресурсе и тако у круг.Термити су отпорни на рдијацију,ниси то знао.

Name

медо

21.02.2018 01:48

Треба послати на поларни пол каду муниру и бакиру онда сигурно меде неце изумрјети оне знају мртваце дизати из гроба да гласају такоце знати оцувати и поларне медвједе да не изумру када требадне онеце и њиха озивјети као и сребреницане за гласање и дати највецу лаз цијелом свијету у двадесетом вијеку цивилизације.

ОДГОВОРИТЕ