Засједају оба дома парламента БиХ

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине данас би се требали изјаснити о измјенама Изборног закона које предлаже Социјалдемократска партија (СДП) по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 20.02.2018 | 08:17
Засједају оба дома парламента БиХ
Те измјене предвиђају да се унутрашњи праг на изборним листама врати на 10 посто колико неки кандидат треба имати од укупно освојених броја гласова неке странке да би ушао у законодавно тијело.

Током преговора о измјенама Изборног закона унутар Интерресорне радне групе ПСБиХ закључено је да тај праг треба бити повећан са 10 на 20 посто, али СДП сматра да праг од 10 посто представља најбољи баланс између воље странке која формира кандидатску листу за изборе и воље грађана.

Посланици би се данас требали изјаснити и о утврђивању новог рока за достављање комисијског извјештаја о измјенама Изборног закона које предлажу посланици Независног блока, а којима би се, тврде, осигурао транспарентнији начин изборног процеса.

Посланик Социјалдемократске партије (СДП) Саша Магазиновић предложио је разматрање допуна Кривичног закона по хитном законодавном поступку којом би се регулисала кривично-правна заштита националних споменика.

Биће разматране измјене закона о заштити особа које пријављују корупцију у бх. институцијама, о комуникацијама, о државној служби те о независним и надзорним тијелима полицијске структуре, али и Извјештај о раду Независног одбора ПСБиХ као независног тијела полицијске структуре.

Такође, посланици би се требали изјаснити о ревизорским извјештајима за десет институција које су добиле мишљење с резервом уз скретање пажње, а сутрашњој сједници требали би присуствовати и руководиоци тих институција јер је то био заједнички закључак с прошле сједнице Дома.

У Сарајеву данас же засједати и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. На дневном реди између осталог наћи ће се и приједлог закона о измјенама закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Несо Република Српска

20.02.2018 08:45

Засједа и народна скупстина Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек и коњ су два гласа

20.02.2018 09:10

Кад прочитам ово воља градјана желудац ми се окрене.Да је воља градјана сви би до једнога завршили у неком затвору.То је воља оних који су преко странке негде запослени па гласају за њих у страху да це изгубити посао ако ови други побједе.

ОДГОВОРИТЕ