Ни дјеца ништа нису знала!

Родитељи су им били руски шпијуни, а то су сазнали тек кад им је на врата упала полиција

Свијет 20.02.2018 | 07:47
Ни дјеца ништа нису знала!
Обитељ Фолеy била је једна типична америчка породица. Отац Доналд Хеатхфиелд имао је своју консултантску фирму у Бостону, а мајка Трацеy Фолеy била је домаћица која се бавила дјецом, све док она нису порасла, па је тада почела радити као агент за некретнине. Имали су двоје дјеце, два сина, Тима и Алеxа Фолеyа.  

Једног сунчаног дана 2010. године славили су Тимов рођендан и након породичног дружења очекивали посјету пријатеља. Да су стигли први честитари помислили су када су чули звоно на вратима. Но на вратима су умјесто пријатеља били наоружани специјални агенти ФБИ-а који су опколили њихову кућу. Тиму нису честитали рођендан већ су он и његов брат у шоку гледали како им одводе родитеље с лисицама на рукама.

Убрзо су сазнали мрачну тајну својих 'обичних' родитеља. Они су заправо били добро обучени руски шпијуни који су радили за једну од најтајнијих организација руске обавјештајне службе (СВР).

Правим именом Андреи Безруков и Елена Вавилова руски су шпијуни који су радили за КГБ. Ови 'илегалци' (назив посебне тајне операције на којој су радили) преузели су идентитете Канађана Доналда Хеатхфиелда и Трацеy Фолеy. Тим и Алеx одрасли су вјерујући како су обични Канађани који су се преселили због татиног посла у САД. И тако су живјели. Спознаја да су им родитељи руски шпијуни промијенила је ток њиховог живота. 

У годинама након хапшења њихових родитеља, сада правог имена Алеxандер и Тимофеи Вавилов, упознали су своју руску породиву и научили довољног руског да могу наручити храну. Алеx студира а Тим ради у Азији. Због родитеља шпијуна изгубили су канадско држављанство и кренули у правну битку повратка истог, сматрајући како је неправедно да они као дјеца буду кажњени за гријехе својих родитеља. У Русију одлазе само како би посјетили родитеље, који су протјерани из САД-а 2010. године, но детаљи њихове прошлости и даље остају тајни. Алеxу су познати само дијелови. 

"Знам да су регрутовани заједно, као пар. Били су амбициозни млади људи који су обећавали, питали су их желе ли помоћи својој земљи на што су они рекли да наравно да желе. Годинама су се припремали и тренирали", додаје Алеx. 

И један и други за своје ће родитеље рећи да су пуно радили, потицали их да се образују, а мајка их је чувала и бринула се за кућу. Након што су одрасли почела је радити у агенцији за некретнине. 2008. године постали су прави Американци и добили америчке исправе као додатак канадском држављанству којег су већ имали. 

"Имам осјећај да сам остао без свог идентитета због нечега с чим немам никакве везе", рекао је Алеx. И његов брат сматра како је одлука неправедна.

"20 година живио сам у увјерењу да сам Канађанин, и то вјерујем и даље. Немам никакве везе с Русијом, не говорим језик, немам пријатеља пуно, нисам тамо живио и не желим живјети", рекао је Тим.

Држављанство су изгубили због одредбе да право на држављанство не могу имати 'запосленици' других држава. Но средином прошле године, након дуге правне битке, успјели су га вратити.

"Алеx и Тим јако су пуно претрпјели, од тренутка кад су били дјеца, и то не својом кривицим. Надамо се како ће се након ове одлуке моћи вратити у једину земљу коју могу назвати својом како би поновно могли саставити своје животе", рекао је њихов одвјетник Хадаyт Назами.

О дјетињству ће рећи да је било потпуно нормално, као и код остале дјеце. О Русији нису причали. Нису ни знали да су им родитељи били под надзором ФБИ-а када су се доселили у САД. Иако је било неких медијских написа како су их родитељи одгајали да постану друга генерација шпијуна у САД-у, Тим и Алеx увијек су негирали да су ишта знали о послу својих родитеља, а посебно су негирали могућност да су они нови руски шпијуни.

"Зашто би дијете које цијели живот вјерује да је Канађанин, рискирало живот у затвору за земљу с којом никада није имао никакве везе? Зашто би моји родитељи рискирали и својим тинејџерима открили праве идентитете?", рекао је Тим. Такве су оптужбе, додаје он, смијешне. Као и оптужбе да су намјерно организовали одмор у Русији због родитељских тајних задатака.

"То је била моја идеја, тај пут у Русију. Имали смо карту свијета на којој смо означавали гдје смо све до сада били, а Русију само некако пропустили посјетити. Био сам знатижељан и ја сам 'гурао' то путовање. То је требао био само дио нашег љетног одмора", рекао је Алеx. 

"Живе свој живот попут других, раде изборе, бирају. Драго ми је да су имали циљ у којег су вјеровали, но тај њихов избор значи да ја немам никакве везе с земљом за коју су рискирали своје животе. Неправедно је да свијет кажњава мене због њихових одабира", наглашава Алеx.  

Њихов живот послужио је као инспирација за ТВ серију Тхе Америцанс, која је Алеxа и Тима само још више заинтересирала за живот њихових родитеља. Иако о шпијунском животу мајке и оца знају јако мало, сигурни да су су их без обзира на тајне и шпијунажу одгојили као било који други, брижни родитељи, преноси Еxпресс.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

алекс

20.02.2018 07:01

Нису дјеца крива за греске својих родитеља али носе пецат цитавог зивота и тимесу зигисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

20.02.2018 07:13

Ма не могу вјеровати да бар дјеци нису рекли да су спијуни... какви су то родитељи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2018 18:27

Текли су они него ови покусавају добити Канадско дрзављанство. И Тату и Маму би дали за Канадски пасос. Овако Руски

Name

Црни Груја

20.02.2018 09:43

Научна фантастика.

ОДГОВОРИТЕ