”Не мијења се политика Америке”

Америчка политика према Европи неће се мијењати без обзира на спорадичне супротне најаве које долазе од америчког предсједника Доналда Трампа, пише амерички "Wасхингтон Пост".

Свијет 19.02.2018 | 22:32
”Не мијења се политика Америке”
Наиме, како пише лист, амерички званичници и конгресмени и из Републиканске и из Демократске странке су на минхенској безбједносној конференцији увјерили европске савезнике да ће САД остати при својој досадашној политици. Примјера ради, како наводе, иако је Трамп рекао да је НАТО постао застарјела организација, ови званичници и конгресмени тврде да ће му Америка остати привржена, без обзира шта је о томе рекао амерички предсједник.

"Амерички званичници послали су поруку окупљеној европској спољнополитичкој елити: не обраћајте пажњу на човјека који твита иза завјесе. Амерички конгресмени - и демократе и републиканци - и највиши безбједносни званичници у Трамповој администрацији дали су исти савјет и јавно и приватно, а ти савјети су често супротни Трамповом твитовању", наведено је у чланку.

"Wасхингтон Пост" тврди и да је Ејџ Ар Мекмастер, Трампов савјетник за националну безбједност, европске савезнике увјерио да се америчка политика неће мијењати и да, за разлику од Трампа, сматра да се Русија умијешала у америчке изборе 2016. године, те да нема намјеру започети нуклеарни рат са Сјеверном Корејом.

У тренутку кад је Мекмастер говорио о томе, "Wасхингтон Пост" пише да је Трамп на Тwиттеру написао да је Мекмастер "заборавио" рећи да резултати избора 2016. нису били угрожени руским мијешањем, те истиче да се сви амерички безбједносни званичници слажу да није могуће рећи да ли је или није руско мијешање утицало на резултат. Лист, даље, наводи да су два конгресмена на конференцији - демократски сенатор Џенин Шахин и републикански посланик у Представничком дому Мајкл Транер истакли да је подршка Америке Европи много већа од оног што сугеришу поједине изјаве, и да ту политику осигуравају оперативци који на је терену спроводе у дјело.

"Питање коме да вјерују - предсједнику или његовим савјетницима - збуњује Европљане. Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел је признао у суботу да не зна коме да се обрати да би схватио америчку политику", наводи лист. 

"Wасхингтон Пост", пак, истиче да су увјеравања која су Европљани добили у Минхену била довољна да донекле умање европску забринутост, посебно када се ради о заједничкој безбједносној политици у Европи.

"Чак су и прилично тврди републикански представници умањили важност неких Трампових врхунских приоритета. Док је говорио на панелу, републикански сенатор Линдзи Греем, упитан како коментарише Трампове критике да Европа и даље не троши два одсто БДП-а на одбрану, рекао је да би желио да Европа достигне два одсто како би Трамп коначно ућутао", пише лист. 

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цврко

20.02.2018 05:56

Ипак је ова злоцинацка друзина успјела да у највецој мјери да дресира Трумпа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

20.02.2018 07:01

Твампе Свбине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

21.02.2018 14:58

Само се дернек мијења !

ОДГОВОРИТЕ