Лист: Отварање ”врата пакла”

Ако би 'Србија и Косово размијенили дијелове територије, процес се ту не би зауставио', навео је данас угледни британски лист Тхе Ецономист у опширном тексту о размјени територија на Балкану.

Свијет 19.02.2018 | 22:10
Лист: Отварање ”врата пакла”
На сајту тог листа у рубрици "Појашњавамо", истиче се да би могле бити огромне посљедице у случају размјене територија и да би "мудрије било умањивање значаја националних граница".

У уводном дјелу текста лист је подсјетио да је Косово прије десет година прогласило независност од Србије и да су Албанци, који чине вец́ину популације, "славили али да Срби који живе у енклавама, нису".

Србија није признала Косово, пише даље лист, указујуц́и на то да косовски Срби себе и даље сматрају грађанима Србије.

"Ситуација је типична за Балкан, где су границе, искрено говорец́и, у нереду", истиче се у тексту.

Ту су, пише даље, "Срби који живе на Косову и Босни и Херцеговини, гдје имају своју сопствену републику (Република Српска), Албанци и Бошњаци (муслимани) који живе у Србији и Грци у Албанији".

Недавно су српске власти, како је лист навео, предложиле да се разговара о размјени територије са косовским Албанцима.

Лекције из прошлости

"Да ли је то разумна идеја?", поставља питање аутор текста и наставља са примјерима "размјена" из историје - 1923. године Грчка и Турска су се сагласиле да размјене око два милиона људи.

Вец́инско хришц́анско становништво Турске послато је у Грчку, а муслимани из Грчке су послати у Турску. То је било скоро насилно пресељење, али Грчка и Турска нису ратовале од тада, наведено је у тексту.

Једино мјесто због којег се Грчка и Турска сукобљавају је Кипар, на коме живи измјешано њихово становништво, констатује лист.

"То је инспирисало националисте на Западном Балкану. Између 1918. и касних ’50-их, многи муслимани су охрабривани да оду из Југославије у Турску. Али у вријеме распада Југославије ’90-их и даље је становништво било прилично измешано", пише Тхе Ецономист и додаје:

"Лидери те Југославије у рату су видели етничко чишц́ење као најбољи начин да створе нове нације-државе ненастањене проблематичним мањинама."

До 1995. године, подручја историјски насељена Србима у Хрватској су остала празна, а на стотине хиљада Срба, Хрвата и Бошњака је на сличан начин исељено из домова у Босни И Херцеговини, подсјец́а лист.

Велики број Срба напустио је Косово послије рата, али је око 120.000 остало, наведено је у тексту.

Српске власти желе, наведено је на сајту Ецономиста, да разговарају о давању сјеверног дијела Косова Србији, а да, у размјену, дијелови Србије насељени Албанцима буду дати Косову.

Заговорници такве идеје истичу да су мултиетничке државе пропале на Балкану, али, како је навео британски лист, „они игноришу чињеницу да када владе једном крену тим путем, процес нема очигледан крај и не обрац́а пажњу на људска права свих укључених“ (у процес).

"Ако Србија и Косово започну озбиљне разговоре о прекрајању њихових граница, утицај на балканске заједнице, осим оних у погођеним дијеловима Косова и Србије, може бити веома дубок", сматра аутор текста.

Референдум о будуц́ности Републике Српске

Онда ц́е, како пише Тхе Ецономист, "лидери у Републици Српској одржати референдум о будуц́ности Републике Српске, босански Хрвати ц́е поднијети тужбу, а Бошњаци ц́е се онда борити да спрече распарчавање њихове подијељене земље".

Лист пише да ц́е даље "Србија спријечити бошњачке националисте у Санџаку који сањају о уједињавању тог региона у Велику Босну".

"У међувремену, Албанци у западној Македонији и Црној Гори тражиц́е да се прикључе Великој Албанији", навео је лист.

Заговорници такве идеје вољели би, такође, да присаједине дијелове сјеверне Грчке, гдје би грчки националисти затражили дио јужне Албаније.

"Иронија у вези спорне размјене је у томе да вец́ина косовских Срба заправо живи у енклавама на југу Косова, тако да им споразум не би омогуц́ио да живе у Србији и они би вјероватно морали да напусте домове", наведено је у тексту.

Тхе Ецономист је оцијенио да би "српски званичници мање били забринути због свог становништва него у вези предузимању корака ка признању Косова - чиме би олакшали свој пут уласка у ЕУ".

Зашто је "Балканизација" на лошем гласу

"Њих можда не брине да размјена територија на Балкану може имати огромне посљедице", пише лист.

Мађарски националисти, на крају крајева, нису се помирили са губитком трансилваније у Румунији, а румунски националисти би жељели да прекроје своју границу са Молдавијом. То су разлози што је "Балканизација" на лошем гласу, истиче Тхе Ецономист.

Као што је у ЕУ цјеловита, умањивање значаја националних граница би изгледало мудрије од њиховог прекрајања, које би, како је рекао високи званичник ЕУ, "отворило би врата пакла", закључак је текста о размјени територија на сајту Тхе Ецономиста, у рубрици "Појашњавамо".

Извор: Спутњик

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Па

19.02.2018 21:53

Зашто бившу Југу нисте примили у ЕУ прије њеног распада? Наравно то вам није одговарало, требао вам је рат. Сад ми ту солите памет, ма марш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далај Лама

19.02.2018 22:23

Бивса СФРЈ је морала да буде распарцана из низа разлога који су сметали западу Једина дрзава која је имала комунизам и развијену сву индустрију унутар својих граница. У све и једној Републици осим у ЦГ била је фабрика аутомобила или камиона. Заступљеност металургије и њена прерада затим војна индустрија. Имала је огромне природне ресурсе укљуцујуци и воду. Највеца опасност за запад је било социјално стање,бесплатно здравство и сколство јер тако реци није било теске сиротиње као данас(јавне кухиње) нити је било толико енормно богатих јер се и тад знало да се постеним радом не мозе доци до вецих новцаних средстава. Највеца и најосјетљивија тацка СФРЈ је било братство и јединство и то су лопови знали и искористили моменат. Е сад нам овако како јест....ко нас јебе кад смо будале.... нису слуцајно на власт досли Милосевиц,Тудјман и Изетбеговиц јер су они били егзекутори смрти СФРЈ.

Name

Xxyy

19.02.2018 22:53

Добар коментар али зато се ми свадјамо звоцамо орузјем умјесто да будемо једно и све их зајебемо.

Name

упс

20.02.2018 03:33

Зато што Милошевић и Туђман нису хтјели, информиши се мало...

Name

рех

20.02.2018 05:16

Баш вала.

Name

злаја

20.02.2018 07:31

Затао сто би била најбöгатија запанти д смо сви имали али да би разбио богату дрзаву морас зкухати да се браца побију а сад се задузујемо ,,, види у ираку сирији амери само оставе свадју инационализам .......

Name

@Xxyy

20.02.2018 09:19

Зато што су неки пристали да као пјешадија гину за интересе запада. А неко се борио против запада.

Name

Искрено

20.02.2018 07:40

Извор Спутњик.Све рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

20.02.2018 08:27

Ако се успијемо договорити да шипцима око Косова,одмах Хрвати треба да добију свој дио федерације који ду заслужили борећи се раме уз раме са тадашњим муслиманима,а садашњим бошњацима, против нас. Република Српска природно и логично може без федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКС

20.02.2018 14:04

Ти си друзе јос у рату али са собом. Није битна ни РС ни федерација одесе људи код нас висе него у федерацији ко це радити кредити се дизу ми србујемо и отмјено пропадамо. Баја це изазвати сукоб да спаси своју гузици и по обицају завали народ а он це пјевати из Београда Москве или се смири са опљацканим парама на Кипру

Name

Ре.миx

20.02.2018 14:38

Ти ако си Србин,ми смо ниндза корњаце.

Name

ПЕЛЕ

20.02.2018 09:16

КАКО ЗАПАД ПРИЧА О РАЗМЈЕНИ СРПСКИХ ТЕРИТОРИЈА ЗА СРПСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ.ТО СУ ЛУЂАЦИ.

ОДГОВОРИТЕ