”Коњ је извршио самоубиство”!

Тужилаштво Зеничко-добојског кантона (ЗДК), скоро годину од подношења пријаве да је на имању Амира Зукића, генералног секретара СДА, док је био у притвору у КПЗ Зеница, пронађен мртав коњ с крвавим пријетећим порукама у Високом, одлучило је да неће проводити истрагу о овом догађају, јер „пријављено дјело није кривично”?!

Босна и Херцеговина 19.02.2018 | 21:06
”Коњ је извршио самоубиство”!
Теза МУП-а

Ово се наводи у обавијести кантоналног тужиоца ЗДК Ђевада Захировића, а која је у посједу „Аваза“. Обавијест је из Тужилаштва послана Зукићу и његовом адвокату Ахмеду Жилићу 12. фебруара ове године.



Тужилаштво је, наиме, подржало раније изнесену и у јавности оцијењену као потпуно апсурдну тезу МУП-а ЗДК. Подсјетимо, из зеничке полиције у јулу прошле године изашли су са стајалиштем да је смрт коња наступила од самоповређивања, тачније да је могуће да је коњ починио самоубиство.

Зукићев адвокат Ахмет Жилић тада је рекао да се иза убиства коња крију јасне мафијашке поруке Зукићу и да полиција штити и налогодавце и извршиоце.

С друге стране, сада се тужилац Захировић позива на службене полицијске забиљешке, потврде о привремено одузетим предметима, изјавама свједока, те у свом одговору он наводи:

''Кобила Одет боловала је од болести колика (болови у стомаку) које су праћене јаким боловима, због којих је животиња склона неконтролисаном понашању, односно да се у зависности од степена болова и симптома животиње ваљају по земљи, лупају главом, ногама, скачу, а у крајњем су склоне и самоповређивању'', наводи се у допису тужиоца.
 
Више теорија

Осим што се додаје да су повреде које је кобила нанијела сама себи могле бити разлог смрти, још се наводи и како је могуће да је „кобила умрла и због јахања јер је била болесна“, али и да је „кобила на лијевој плећки имала повреду коју је задобила од инсеката, затим старију повреду на предњој, десној нози у виду посјекотине, а на предњој лијевој нози свјежу повреду у виду огуљотине“

''Слиједом напријед истакнутог, сматрам да нема обиљежја нити једног кривичног дјела, због чега је одлучено да се неће наредити провођење истраге'', закључује тужилац Захировић.

Жилић: Ово је апсурдно, ко су политички налогодавци

Ахмет Жилић, Зукићев адвокат, рекао је јуче да је разочаран одговором Тужилаштва ЗДК. Према његовим ријечима, „из ове за владавину права поражавајуће тужилачке одлуке произлази да је убијање коња у БиХ престало да буде кажњиво”.

''Политички налогодавци окрутног убијања Зукићевог коња не само да су му послали пријетећу поруку у најбољој мафијашкој традицији, него дају разлог за закључивање да у маниру полицијско-политичке државе имају своје „прсте“ у одлукама полиције и тужилаштава, а тиме и правосудном тоталитаризму којем је изложен Зукић!? Како је могуће „очигледно“ стајалиште Тужилаштва ЗДК којим се посредно доказује теза о самоубиству коња након што је и компетентни декан Ветеринарског факултета у Сарајеву проф. др. Нихад Фејзић поводом „коњског (само)убиства“ изјавио да коњи нису суицидне животиње те је одбацио чак и помисао да животиња може извршити самоубиство'', рекао је Жилић.

Извор: Аваз

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јулио

19.02.2018 20:13

Хоће коњ дићи руку сам на себе :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

19.02.2018 20:17

Депресија,стална несташица квалитетне хране га натјерала на овај тужни чин.

Name

Ле-Кар

19.02.2018 20:50

Коњ је вјероватно био ангазован у рату, ,,пострауматски стресни синдром,, , хоце то и коња.

Name

ре

20.02.2018 10:08

У Босни коњ убијо сам себе, а за тим коњем свима нама се ј...

Name

јеремија

20.02.2018 14:32

На Цекрцицима.

Name

Стана

22.02.2018 19:12

Кад коњи не могу да издрзе у овој дрзави, ста онда реци за народ

Name

сандокан

19.02.2018 20:25

Исти су... Не врједи писати о њима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеринарска Станица

19.02.2018 20:30

Нихаде Фејзицу,не знас ти,ово су факултетски сколовани коњи,али дзаба,нису образовани.Коњу све нај боље на ономе свијету а овима, уфф......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

19.02.2018 20:31

Веци су коњи од коња сто су га убили сто они нису изврсили самоубиство Срам их било ста је зивотиња крива није то политика то су политицари Зато се немозе судити судице им драги бог и исус када се буду распадали ако богда поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висоцанин

19.02.2018 21:12

Путко је видјен у "Премијеру", читав дан је коцкао, те керови, те бинго изгубио и имање... И дигао копита на себе...

Name

ГРУЈО

20.02.2018 06:59

Штета....није могао да живи у близини родбине......Родбина га је пуно јахала........Сад ће коњска родбина по оној народној....сјашиш с коња узјашиш НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

21.02.2018 22:56

Овај коњ и његова судбина ти је иста ко и нас бораца, битанга газдовала њиме, а битанге с нама. Јесам ли у праву, кола терална стета, газде се извуку.