Пресуда: Новинари “Елте” ослобођени

Апелационо вијеће Суда БиХ правоснажном пресудом потврдило је ослобађање новинара Елта телевизије од оптужбе изазивања националне, расне и вјерске мржње, чиме је коначно стављена тачка на предмет који је водило Тужилаштво БиХ.

Република Српска 19.02.2018 | 19:08
Пресуда: Новинари “Елте” ослобођени
У другостепеној пресуди је истакнуто да је потврђена првостепена пресуда, а на коју је Тужилаштво БиХ уложило жалбу. Пресудом су, такође, оптужени ослобођени плаћања трошкова за суђење.

Подсјећања ради, у емисији Елта телевизије у фебруару 2014. године Милан Мандић, предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије, изнио је оптужбе на рачун Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић из Удружења "Мајке Сребренице". Тада је рекао да ће њихове говоре стићи Божја правда.

"Божја правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почео је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божја правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић, након чега је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу и против новинара и уредника Елта телевизије.

Након тога, оптужницу коју је потписао Изет Одобашић, тужилац Тужилаштва БиХ, судија за претходни поступак Суда БиХ је одбацио, сматрајући да је спорна изјава окарактерисана као говор мржње на основу "прешироког и произвољног тумачења" те да није узет цијели контекст случаја. Међутим, након тога трочлано вијеће Суда БиХ ту оптужницу је потврдило и започет је судски процес.

"Вијеће не налази да је Тужилаштво БиХ основано довело у питање закључке првостепеног суда у погледу одлучних чињеница, већ напротив побијана пресуда детаљно даје разлоге свом закључку с којим се у коначници и ово вијеће сагласило, налазећи да није доказано да је оптужени починио радње на начин описан у оптужници", наведено је.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, сматра да отпочетка овдје није било елемената да се укључи Тужилаштво БиХ и да троши буџетска средства на оптужнице против новинара.

"Умјесто да се бави тешким случајевима превара и криминала који су у њиховој надлежности, а о којима медији свакодневно извјештавају, они се окрећу против новинара", каже он.

Извор: НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Са стране

19.02.2018 21:57

Сад нек туже Муниру и траже одштету. Доста више и њеног дивљања! Многе су мајке изгубиле синове, али не праве бизнис од тога и не завађају народ.

ОДГОВОРИТЕ