БиХ увози камен о који се саплиће

У Босну и Херцеговину прошле године увезене су стотине хиљада тона камена, шљунка, цемента, креча, гипса и глине, упркос чињеници да у земљи постоје капацитети за њихову прераду и производњу, као и све потребне геолошке предиспозиције.

Босна и Херцеговина 19.02.2018 | 10:42
БиХ увози камен о који се саплиће
Званични подаци показују како увоз износи нешто преко 80 милиона марака, што извоз не може да прати, јер је за дупло мањи и износи приближно 40 милиона.

Од укупног увоза, већина, тачније 61,3 милиона КМ, односи се на цемент у количини од 452.433 тоне.

Бранимир Муиџа, генерални директор "ХеиделбергЦемент" групације за БиХ и Хрватску и Творнице цемента Какањ, једне од укупно двије у земљи које се баве производњом овог везива, каже да су након приватизације уложена велика средства како би се ове фабрике модернизовале и повећале своје капацитете производње, тако да домаћи произвођачи цемента имају капацитете производње од око 1,6 до 1,7 милиона тона цемента на годишњем нивоу.

"С обзиром на то да се тренутна потражња на домаћем тржишту процјењује на нешто више од милион тона, јасно је да домаћа производња може задовољити све домаће потребе", каже Муиџа.

Објашњава да страни увозници из земаља у окружењу, гдје су инвестирања знатно смањена, настоје што више својих производа пласирати у БиХ, па тако увозни цемент покрива отприлике од 30 до 40 одсто укупне домаће потрошње.

"Међутим, тржиште цемента у БиХ је слободно тржиште, тако да свако има исте услове пословања и шансу да пласира своје производе. Исти принципи се примјењују и у сусједним земљама, па тако и ми, на примјер, своје производе извозимо у сусједну Хрватску, зависно од потражње, тржишних околности и могућности транспорта. Наш извоз донекле побољшава иначе негативан вањскотрговински биланс БиХ", закјучио је Муиџа.

Цемент није једини производ који БиХ може да произведе, а који опет у великим количинама увози.

И поред великог богатства каменом, током прошле године увоз је износио око 11 милиона марака. Само дробљеног камена и шљунка увезено је у вриједности од преко пет милиона марака.

Најчешће је у питању камен за споменике, чије се залихе у Јабланици мјере у десетинама милијарди марака, али који се тек једним мањим дијелом експлоатише.

Говорећи о овом парадоксу, Незир Кеврић, један од најстаријих каменорезаца из Јабланице и предсједник Кластера камена Херцеговина, каже како највећи проблем лежи у области концесија.

Наиме, како каже, концесију на највећи дио јабланичког камена има некадашње државно предузеће које је у стечају, а које експлоатише тек мање количине.

Због недостатка сировине принуђени су да камен увозе, највише из Кине, а затим и из Индије и Италије.

Са друге стране, тврди, само у региону је потражња толика да се потребе никада нису могле задовољити.

"Ресурса има, али нико нема снаге да вади камен, док страни инвеститори не желе да улажу, јер су услови лоши и све је поприлично правно нерашчишћено", казао је Кеврић.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лијевцанин

19.02.2018 09:49

Наси властодрсци се дрзе оне црногорске:"ако другом дас камење онда цес морати радити земљу" . Зато је боље увозити све па и камење,ионако нам и земља лези необрадјена а увозимо храну,ма дивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Рогатица

19.02.2018 10:51

Нема напретка без зелених, преостали природни ресурси се коначно морају заштити и ставити у функцију производње. Концесије ће се у већини поништити, а увозним лобијима ће се стати у крај. Погледајте који злочинци дају концесије у Републици Српској, дају концесије? Примјер је ријека Прача гдје су једни формално добили папире, олош из владе им је помогао, а данас су власници хидроцентрала на ријеци Прачи код Рогатице кћерка Хариса Силајџића, син алијиног Ченгића и хрватски ратни профитери. Нигдје Србина за лијека, а дадосмо нашу љепутицу, далеководе, пут, дадосно им све. Не треба нама душман из вана, нас ће уништити ова проклета црвена банда. Зато вам гаратујем, зелени из Рогатице ће поништити те злочиначкре концесије, одговараће српске битанге за ову издају и лоповлук. Нисам ја носио пушку против злочинаца који су изазвакли рат у БиХ, Силајџића и Ченгића, да ми њихова дјеца данас буду власници Рогатице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави зелени

19.02.2018 11:16

Код тебе је злоцин у глави а видис само до сопствене капије, ако је имас.

Name

Зике84

19.02.2018 11:27

Еее спасавај те се људи ко мозе, бјези те из ове пропасти.

Name

Људу ,

19.02.2018 21:39

Овај водствени кадар потпуно излудео ,толико камење увозити ;и толику лову бацити ,стварно бидите сретни сто јос ходате по овој земљи ,и да вас народ не побије као пацове.

Name

Др

19.02.2018 13:48

Овако пису необавијестени и неупуцени у граните и мраморе. Нико не казе да нема несто тога у БиХ али то је занемарљиво и боје су никакве. Купци тразе квалитетнији и љепси гранит а то је нпр из Индије, а из Кине долази јефтинији и такоде одлицан гранит као и мрамори из Турске, Италије и Египта. Једноставно слаба је понуда домацег гранита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

19.02.2018 13:49

У БиХ камена има за извоз а ми увозимо паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ