Партизан добио Звезду и освојио Куп!

Партизан је победник Купа Кораћа! Кошаркаши Партизана победници су Триглав осигурање Купа Радивоја Кораћа, јер су у финалу победили Црвену звезду 81:75 (25:9, 24:22, 16:24, 16:20).  Партизан заблистао у финалу и освојио Куп! Црно-бели у "Чаиру" водили са 20 поена разлике, па одбили све налете Црвене звезде у другом полувремену. Најџел Вилијамс-Гос МВП финала.  Партизан уграбио Жућкову левицу после шест година! Гос експлодирао, Звезда се касно сетила! Звезда претила преокретом у последњој деонци, али црно-бели славили заслужено - 81:75.

Кошарка 19.02.2018 | 01:13
Партизан добио Звезду и освојио Куп!
Црвено-бели су допутовали у Ниш као фаворит, али у финалу у нису оправдали тај статус, јер је Партизан водио током целе утакмице.

У појединим тренуцима црно-бели су имали предност и од 20 поена, успевали су да праве серије од 10:0 или 7:0, издржали су налет Црвене звезде када је пришла на три поена и заслужено на крају освојили трофеј.

Вилијамс-Гос је водио Партизан до пехара са 23 поена и седам асистенција, а изузетно важне улоге одиграли су капитен Величковић, Гагић, као и Маринковић. 

У редовима Црвене звезде ефикаснији од осталих били су Дангубић и Бјелица са 14 поена, док је Дилан имао 10 уписаних поена. 

Бранилац трофеја од почетка турнира није изгледао убедљиво, мучио се против Борца у четвртфинали, али партија коју су приказали у првом полувремену финалном меча спада у рубрику "Веровали или не". Партизан је прву четвртину добио са 25:9 и касније је одржавао ту предност са повременим падовима или успонима црвено-белих. 

Црвена звезда је утакмицу отворила закуцавањем Дангубића, али се на наредни кош из игре чекало изузетно дуго. У првом полувремену финалне утакмице црвено-бели нису личили на себе, деловали су конфузно, шут је био катастрофалан, а тренер Алимпијевић је честим изменама покушавао да пронађе добитну петорку. Партизан је, с друге стране, засипао кош ривала са свих позиција, Новица Величковић је имао три тројке из четири покушаја, а погађали су још и Аранитовић, Вон, а важне поене на почетку меча имао је и Гагић. 

Црвена звезда у првом делу игре није имала играча који ће да повуче екипу, Рочести је уписао само два поена, Антић 4, Лесор 0, а што је најшокантније он није имао ниједан шут за 14 минута проведених на терену. Дилан, Бјелица и Дангубић повременим трзајима покушавали су да умање предност Партизана. Звездини бројеви били су катастрофални, а шут из игре готово да није постојао. 

У наставку меча очекивало се да Црвена звезда ухвати прикључак, јер није било реално да целу утакмицу одигра на нивоу испод просека. Успела је да поправи шут, приближила се Партизану, опасно му претила, али није имала снаге за завршни ударац. У последњих 30 секунди могло је да буде и ватре, али је Рочести промашио шут за три поена, Си је ухватио лопту и славље црно-белих је могло да почне. 

Била је ово трећа утакмица београдских клубова ове сезоне. У претходна два дуела, у оквиру АБА лиге, Звезда је славила две победе – први меч добила је са 100:84, а други са 86:74.

Партизан је у "Чаиру" изненадио Звезду и пре две године, али то је било у полуфиналу, након кога је поражен од Меге. Овог пута се тим Ненада Чанка реванширао за пораз у прошлогодишњем финалу, када је тровањем ослабљени тим изгубио 64:74.

Црно-белима је ово укупно 14. Куп - три су освојили у СФР Југославији, пет у СР Југославији, односно Србији и Црној Гори, а шест у самосталној Србији (2008-2012, 2018).

Звезда остаје на девет освојених Купова. До ове сезоне је била победник такмичења у четири од последњих пет циклуса.

Почетак је био феноменалан за црно-беле и катастрофалан за шампиона Србије и региона. Партизан је у 13. минуту водио 31:11, у 19. минуту 46:26.

Звезда је почетком треће четвртине пришла на 52:47, али онда није имала пре свега идеју у нападу да заврши започети покушај преокрета.

Црвено-бели су агресивном одбраном четири минута пре краја смањили на само 69:66, тиме су себи дали шансу да се извуку, као у четвртфиналу против Борца, али Фелдин и Бјелица су промашили важне тројке, док је на другој страни МВП финала Најџел Вилијамс-Гос добро изводио слободна бацања и одржавао Партизан на колико-толико безбедном одстојању.

На крају, исход меча је ипак сведен на један посед лопте.

Црно-бели су водили 76:73, тензија је била на врхунцу и тада је одговорност преузео Ђорђе Гагић. Искусни центар је, немајући куд, из тешке позиције погодио полухорог преко Матијаса Лесора!

"Плус пет" на тридесетак секунди пре краја било је превише за шутерски нерасположену Звезду, чија је последња сламка спаса отишла са промашајем Рочестија.

Ово је био пети пут откако национални Куп носи име легендарног Радивоја Кораћа, да су се у завршну борбу за трофеј пласирали Црвена звезда и Партизан.

Прва два финала (у Нишу 2009. и 2012) добио је Партизан, а наредна два Звезда (2013. у Крагујевцу и 2017. у Нишу).

Док су црно-бели допутовали у Ниш са 12 здравих играча, па самим тим није било дилеме ко ће играти у финалу, тренер црвено-белих Душан Алимпијевић морао је да одлучи коју двојицу ће оставити у цивилу. Прекобројни су били Марко Кешељ и Никола Јовановић.

ЧАНАК ПОНОСАН

"Знали смо да ће се Звезда вратити. Имали смо пар кризних момената, али смо издржали и привели утакмицу крају. Тешко је било шта рећи после овога, поносан сам на играче и све у стручном штабу, који су много урадили да се ово догоди", рекао је тренер Партизана Ненад Чанак за ТВ Арена спорт.

Очекивали смо шлаг на торти, добили смо га. Велика борба у финалу Купа Радивоја Кораћа, борба која је можда добила наговештај епилога већ после 10 минута. Партизан је имао иницијативу, направио је велику разлику, оставио Звезду на девет поена за првих 10 минута и успео да остане у предности до краја меча упркос налетима црвено-белих  -81:75 . Ово је прва титула Партизана у Купу још од 2012. године.

Дакле, после шест година чекања...

Партизан је до трофеја дошао најпре уз добру игру Новице Величковића и Најџела Вилијамс Госа који је експлодирао када је за црно-беле било најважније. Био је слаб у прве две утакмице на турниру, али је ово била његова утакмица.

Звезда је играла слабије од онога на шта је навикла навијаче у досадашњем делу сезоне и није успела да се избори са оним што носи финале Купа. Партизан је заслужено дошао до титуле. Онаква игра црвено-белих у првих  10 минута морала је да јој се обије о главу. Против Борца се Звезда волшебно провукла, али је вечерас морала да положи оружје.

Иако је у последњим минутима озбиљно претила и пришла на три поена заостатка. Да је успела да добије био би то епски преокрет.

Наравно, ова утакмица се разликовала у односу на све досадашње јер је дворана била крцата, а навијачи подељени на две стране. Сваки поен се пратио с гласним одобравањем или звиждуцима.

Партизан је кренуо меч  агресивније, а Гагић и Маринковић су то претворили у поене, а на њих се надовезао  Вилијамс Гос са два поготка дистанце и црно-бели  су први пут направили разлику од пет поена - 11:6. Када је Величковић погодио далеку тројку део дворане где су навијачи Партизана је потпуно експлодирао. Партизан је имао предност од осам поена. Црно-бели су задали први ударац у боксерском рингу Чаир.

Алимпијевић је тражио тајм-аут, направио ротације и измене, а Новица је потом прострелио још једну тројку за вођство од 17:6. Партизан је у првих 10 минута постигао укупно 25 поена, имао шут за три 4/4, а Звезда је за цео квартал дала само девет поена. Страховит је то био почетак играча Ненада Чанка. И најлошије четвртина Звезде у сезони без сумње. Са само једним кошем из игре.

Очекивао се одговор Звезде која је у овај меч ушла као фаворит, али он је изостајао у првом полувремену. Величковић је играо надахнуто, разигравао је цео тим, стварно је Партизан деловао доминантно у свим аспектима и дошао је до предности од 20 разлике (31:11). Звезда је у тим моментима имала шут из игре само 8%.

Поред њега, Најџел Вилијамс Гос је показао знатно,знатно бољу игру у односу на пре две на турниру и био је турбина Партизана. Све је то, уз промашаје пенала Звезде, довело до тога да Партизан оде на одмор са предношћу од 49:31. Мало је ко је могао да очекује овај резултат.

Звезда је изашла на паркет у другом полувремену с јасном намером - да што пре спусти разлику. Дангубић је погодио тројку и мало дигао своје саиграче. Уследила су закуцавања Омића и Бјелице и Звезда је пришла на 11 поена предности.

Наставила је Звезда да диктира ритам, закувало се на паркету, а црвено-бели су пришли на заостатак  од осам поена већ после пет минута игре у трећој деоници. До краја трећег квартала разлика је била 10 поена. Партизан је донекле одбио тај налет.

И успео да одбрани још један до краја. И коначне победе.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 75:81
/9:25, 22:24, 24:16, 20:16/

Дворана: Чаир
Гледалаца: Преко 5.000

ПАРТИЗАН: Вилијамс-Гос 23 (за два поена 6/14, сл. бацања 11/11, 3ск, 7ас, 2укр), Вон 6 (2ск, 2ас), Си 5 (6ск, 1укр, 2блк), Тадић, Аранитовић 7, Маринковић 10 (3ск), Танасковић, Величковић 13 (тројке 3/5, 7ск), Гавриловић, Андрић 3, Гагић 12 (6ск, 4изг), Шалић 2.

ЗВЕЗДА: Дангубић 14 (3ас, 3изг), Давидовац 2, Лазић 4 (3ск), Антић 2, Добрић 3, Фелдин 7, Јанковић 6 (3ск), Рочести 7 (3изг), Омић 2, Лесор 4 (4ск, 3ас, 2укр, 1блк), Енис 10 (3ск), Бјелица 14 (6ск, 2ас, 2укр, 1блк).

СУДИЈЕ: Илија Белошевић, Милија Војиновић, Миливоје Јовчић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар