Од ревизије до посебне сједнице

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ одржаће посебну сједницу на којој ће да буду разматрани ревизорски извјештаји за 10 институција којима је Канцеларија за ревизију БиХ за 2016. годину дала мишљење са резервом.

Босна и Херцеговина 18.02.2018 | 19:45
Од ревизије до посебне сједнице
Посебна сједница Представничког вијећа биће одржана на захтјев Клуба посланика СНСД-а, који сматрају да ревизорски извјештаји у којима је истакнуто мишљење о неправилностима у финансијском пословању заслужују озбиљну дискусију.

Они истучу да кроз расправу треба сагледати и законодавну улогу Парламента, односно начин на који може помоћи институцијама које су исказале слабости у пословању.

"Ако закони нису у реду, хајде да их мијењамо", поручује посланик СНСД-а Никола Шпирић и додаје:

"Ви знате да и Брисел, и Вашингтон, и све остале међународне адресе скрећу пажњу и пишу препоруке за БиХ. Нелогично је да полицијске агенције и правосудне институције имају проблеме са Канцеларијом за ревизију у смислу непоштовања Закона о јавним набавкама. Па то су институције које би требало да се баве кршењем закона у другим институцијама."

Приједлог СНСД-а о одржавању посебне сједнице подржали су и посланици СДС-а. Сматрају да је то добра идеја и да о ревизији институција треба озбиљно разговарати, а не као Влада Републике Српске на челу са СНСД-ом одбацити извјештај ревизије и смијенити главног ревизора.

"Поздрављамо одлуку да се Представничко вијеће бави овим извјештајима у којима је скренута пажња на недостатке у пословању. Тиме ми практично афирмишемо Канцеларију за ревизију као независну институцију која прије свега ради у интересу грађана", каже посланик СДС-а Борислав Бојић и истиче да ревизија мора да ради без притисака.

"Очигледно је да на неким нивоима власти има притисака на ревизију. То се најбоље могло видјети у Републици Српској, гдје је због ревизорског извјештаја, који се није допао Влади, смијењен главни ревизор. То је политичка смјена, а подсјећам вас да је главног ревизора поставила странка која га је и смијенила. Вјерујем да се такав скандал овдје неће поновити", каже Бојић.

На питање зашто одједном жеља за озбиљном расправом о ревизорским извјештајима и зар није једноставније, по узору на Владу Републике Српске, одбацити извјештај и смијенити ревизора, посланик СНСД-а Никола Шпирић одговара:

"Овдје се не бавимо квалитетом и позицијом ревизора. То би било скретање пажње на другу страну."

Иницијативу СНСД-а о одржавању посебне сједнице на којој ће се расправљати о ревизорским извјештајима са мишљењем и резервом подржала је већина посланика. Та идеја једино се није допала њиховим колегама их ХДЗ-а, који сматрају да је ријеч о некој врсти политичких порука.

Канцеларија за ревизију институција БиХ урадила је извјештај о финансијском пословању 73 институције за 2016. годину.

Негативних мишљења није било. Позитивно мишљење добиле су 23 институције, 40 контролисаних институција добило је позитивно мишљење са резервом, док је 10 институција оцијењено мишљењем с резервом, уз наредбу да до наредне ревизије отклоне уочене неправилности.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

апел

18.02.2018 20:13

Нама не требају ревизори него суднице за криминалце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.02.2018 21:52

Данас добисе комплимент од Јункера као најнеспособније друство су Балканци???

Name

Милокрад

18.02.2018 23:54

Милокраде бекријо опет ауто го,овај пут да би скренуо пазњу купуј тенкове.Ал за своје укуцане.

Name

СНСД и Ревизија???? хахаха ха ха

19.02.2018 12:58

Какав је ово олош мајко божја! Они из СНСД а да постављају питања о Ревизији и извјештајима,они који су поставили перача новца ЈОВУ РАДУКИЋА за главног Ревизора Републике Српске,ЈОВО РАДУКИЋ већ девет година пере новац за Новоматиц Адмирал и Милорада Додика и то преко фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо. Овај олош више није за затвора,они су сазрели за лудницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.02.2018 13:34

Све је точно и то знају сви који раде у министарству финанција Републике Српске да је балави Јово Радукић перач Новоматицовог новца као и његов послусник из пореске управе Којић, а Којићевог брата син Дејан је директор тих фирми Ново рс доо и РСА Гаминг доо......