ЕК: "Делфини" поражени од Хрватске у Сплиту!

Ватерполо репрезентација Србије поразом од домаћина Хрватске је завршила квалификациони турнир за Европа куп.  Без гола 11 минута - првак света то кажњава: Хрвати у Сплиту као и у Будимпешти! Србија, ипак, осигурала пласман на Ф8 новоформиране Ервропске лиге.  Три утакмице за 24 сата - НЕХУМАНО! Пораз Србије! "Делфини" за само 24 сата одиграли три меча на турниру ЛЕН Еврокупа у Сплиту, а последњи против најјачег ривала - Хрватске.

Остали спортови 17.02.2018 | 22:00
ЕК: "Делфини" поражени од Хрватске у Сплиту!
Србија је у последњој утакмици у Сплиту изгубила са 9:7 (2:3, 3:1, 3:1, 1:2). Претходно су побеђени Малта, Грчка и Холандија.

Најефикасниији у српском тиму био је Душан Мандић са три гола, два је постигао Страхиња Рашовић, а по један Никола Јакшић и Филип Филиповић.

Хрватску су са по два поготка предводили Маро Јоковић и Лорен Фатовић, а по један су постигли Марко Мацан, Анте Вукићевић, Јосип Врлић, Анђело Сетка и Хавијер Гарсија. 

"Баракуде" су меч решиле у другој и трећој четвртини, пошто су овај период игре добили са 6:2. Србија је покушала у последњој деоници да се врати, али Хрватска је заслужено дошла до победе. 

Србија ће учествовати у Суперфиналу Европа купа, које ће се одржати од 5. до 8. априла.

Више од 11 минута без гола. Превише за озбиљан тим. Поготово ако је у питању олимпијски првак и ако је наспрам њега актуелни првак света. Врло добро је изгледала репрезентација Србије до средине друге четвртине, имала и игру и резултат, али ју је прелаз из те све до завршнице треће деонице коштао победе над Хрватском. И то у њеном базену. Последица: други тријумф домаћина у новоформираној Европској лиги, а први пораз нашег државног тима.

Резултатски, ових 7:9 не би требало да брину селектора Дејана Савића, јер је и пре вечерашњег сусрета у Сплиту наш састав осигурао пласман на Фајнал ејт. Што се и подразумевало од Делфина, који су у јутарњем термину убедљиво савладали Холандију (15:7) и са стопроцентним учинком изашли на мегдан изабраницима Ивице Туцака.

Хрвати су оставили утисак репрезенатције којој је више стало. Можда и због претходног пораза од Грчке, а чини се још више услед чињенице да се овај турнир игра у Ријеци, па им је било важно да се размахну. Учинили су то тако што су 2:4, на пет минута и 11 секунди пре краја првог полувремена претворили у сигурних 7:4 на 5.12 пре истека треће деонице. Узвратио је Страхиња Рашовић тек на 1.26 пре краја треће четвртине, касније постгао још један (стрелци били још Филип Филиповић и Никола Јакшић) међутим, поштено је признати да је ривал имали више расположених појединаца, иако је Душан Мандић у уводу меча био разигран и ефектан, па са три хица најавио другачији епилог него у полуфиналу СП, летос у Будимпешти.

Код Баракуда су погађали Марко Јоковић и Лорен Фатовић (по двапут), Марко Мацан, АнтеВукићевић, Јосип Врљић, Анђело Сетка и Хавријер Гарсија.

Хрватска је заслужено у правој спортској атмосфери у Сплиту савладала Србију. Ако се у недељу не догоде чуда и Хрватска, односно Грчка победе Малту и Холандију, "делфини" ће због више постигнутих голова у дуелима са Грчком и Хрватском бити прва.

Србија је за 24 сата играла са Грчком, Холандијом и Хрватском, тако да је домаћин имао далеко више простора за одмор.

Утакмица је за "делфине" почела добро. Одличном одбраном и преко расположених Мандића и Јакшића у нападу, Србија је повела 4:2.

Нажалост, ту је и стала.

Хрватска је до полувремена преокренула захваљујући Фатовићу и на велики одмор отишла са голом предности 5:4. "Баракуде" су доминирале у трећем периоду и врло брзо је разлика због нешто лошије игре у одбрани била три гола.

Серију лоших напада прекинуо је Страхиња Рашовић смањивши на 7:5 али је Јоковић у финишу тог дела игре повисио на 8:5. 

Када је почетком последње четвртине предност домаћина отишла на "плус четири", чинило се да је убедљив пораз близу. Ипак, Рашовић је смањио на 9:6, а капитен Филиповић је 39 секунди пре краја постигао гол за коначан резултат.

"У овом тренутку смо имали мали фонд играча. Имали смо и добре ствари, али и грешке и увек морамо да знамо чије боје бранимо", рекао је голман Бранислав Митровић.

Страхиња Рашовић је истакао пад у другом делу друге четвртине: "Не знам шта се догодило. Они су то мајсторски искористили. Знамо да можемо боље пре свега са игром."

Милош Ћук је био кратак:

"Три утакмице за 24 сата. Нехумано. Док је било снаге било је и игре."

Атмосфера у Сплиту била је одлична. С трибина се није чуо ниједан звиждук током представљања играча и интонирања химне "Боже правде".

Табела групе Б Европа купа:

1. Србија 4 3 0 1 51:29 9
2. Грчка 3 2 0 1 36:18 6
3. Хрватска 3 2 0 1 29:17 6
4. Холандија 3 1 0 2 23:39 3
5. Малта 3 0 0 3 13:49 0

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар