Грађани БиХ трећи по песимизму

Становници БиХ су трећи најпесимистичнији у свијету када је ријеч о очекивањима у овој години, показује традиционално истраживање свјетски познате агенције „Галлуп Интернатионал“. Ако је за утјеху, испред БиХ на листи најпесимистичнијих су становници Италије, а затим Грчке.

Босна и Херцеговина 17.02.2018 | 19:30
Грађани БиХ трећи по песимизму
Чак 38 одсто грађана БиХ не вјерује да ће 2018. година бити усјешнија од претходне, а само 20 одсто њих вјерује у боље сутра. Ипак, највише је оних који сматрају да се БиХ неће помаћи с мртве тачке.

“Живот нас притиска и немамо излаза”, кажу неки од грађана за БН телевизију.

Струка налази разлоге у прекомјерном одласку младих људи, али и томе што је БиХ погодно тло за политичке експерименте и запада, и истока.

“А ови наши политичари и власници капитала, јер чини ми се да само они располажу с моћи у овом друштву, су били тако плодотворни у провођењу тих наума који су им дати у задатак, да смо ми дошли у то стање да се рачунамо у најпесимистичнији народ Европе и свијета”, каже Димитрије Ћеранић са Правног факултета у Бијељини.

У економски просперитет вјерује свега 13 одсто испитаних. 40 процената грађана сматра да ће 2018. беспарица бити већа, док 47 одсто њих мисли да ћемо остати ту гдје јесмо.

Грађани поручују да би песимизам исчезао када би се млади запослили и када би власти почеле да рјешавају проблем.

Истовремено, човјек је човјеку све више вук.

“Свако трчи да има све више, а конкуренција му по природи ствари смета. Љубав не може да постој, јер се све свело на љубазност. Ми имамо данас идеологију хуманизма гдје се заговара љубав ка свим људима свијета, а исти ти заговарачи забораве да воле свог комшију који рови по контејнеру”, каже Ћеранић.

Прва истраживања о овој теми забиљежана су у Југославији осамдестих година прошлог вијека, а бројке су биле обрнуте. Тада је Југославија била једна од најоптимистичнијих у свету, а посебно се истицала БиХ.

“Постоје државе у којима се много горе живи, али су људи задовољнији. То може бити и због тога што су наши људи запамтили један период благостања, па су и разочаранији у ово што постоји”, наводи Ћеранић.

Анкетирани грађани кажу да се Југославија не може заборавити, те да је то држава у којој је с правом цвјетао оптимизам.

Песимизам у огледалу БиХ је оправдан, подвлачи струка, истичући да сви параметри предвиђају горе економско и социјално стање у БиХ које не искључује ни откуцавање часа историје у природи, а то је револуција.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

м

17.02.2018 19:10

А сам градјанин Републике Српске беиха не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

преварант

17.02.2018 23:22

Наравно да су песимисти кад виде за кога су гласали да влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креле

18.02.2018 09:48

Док се политичари само свадају и завадају народ и док је затуцаних као што је о овај горе ,, М ,‘‘ ништа се неће промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре креле

18.02.2018 11:17

Медједе кад си ти И твоју слусали алију 92 онда је било у реду.зато завези у том тору затуцсни.