Размјена оштрих ријечи у Минхену

Високи руски и амерички званичници разменили су у Минхену оштре речи поводом америчке оптужнице против 13 Руса.

Свијет 17.02.2018 | 16:30
Размјена оштрих ријечи у Минхену
Они су оптужени због ковања завере с циљем да поремете ток председничких избора у САД 2016. године.

Саветник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност, Херберт Рејмонд Мекмастер, изјавио је на Минхенској безбедносној конференцији да федералне оптужнице показују да САД постају "све вичније у улажењу у траг пореклу ове шпијунаже и субверзије", преноси АП. 

"Као што можете да видите на основу оптужнице ФБИ, доказ је сада заиста неоспоран и доступан у јавном домену", рекао је Мекмакстер руском делегату на конференцији. 

Само неколико минута раније, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је, на истој конференцији, одбацио америчке оптужнице као "обично наклапање". 

"Немам одговор. Можете објавити било шта, а видимо да се оптужнице и изјаве множе и множе", рекао је Лавров, на питање да прокоментарише наводе о покушајима руских држављана да утичу на исход избора у САД. 

Федерална оптужница коју је у петак објавио амерички специјални тужилац Роберт Малер садржи најдетаљније наводе до сада о незаконитом руском мешању током кампање уочи избора 2016, делимично с циљем да помогну тада републиканском кандидату Трампу да победи демократску противницу Хилари Клинтон, наводи америчка агенција. 

Лавров је данас указао да су амерички званичници, укључујући потпредседника Мајка Пенса, рекли да нијена земља није утицала на изборне резултате у САД. 

"Све док не видимо чињенице, све остало је пуно наклапање - извињавам се због овог израза", рекао је Лавров, осудивши "ирационални мит о глобалној руској претњи, чији трагови се налазе свуда - од Брегзита до каталонског референдума". 

Мекмастер и Лавров обратили су се учесницима конференције која је окупила главне светске лидере, званичнике из области одбране и дипломате, а обојицу су, након уводних обраћања, новинари засули питањима о америчкој оптужници и ширем питању сајбер напада. 

Мекмастер је коментарисао и наговештај да би САД могле да сарађују с Русијом у погледу питања сајбер безбедности. 

"Изненађен сам да постоји иједан доступан руски сајбер експерт с обзиром на то колико је већина њих активна у подривању наших демократија на Западу. Зато бих рекао само да бисмо волели да имамо сајбер дијалог када Русија буде искрена", закључио је Мекмастер.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007

17.02.2018 16:40

Ма какви Руси,то су се Срби умешали у изборе САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.02.2018 18:09

Неби ме ни цудило ви сте ко Вагета у све се мјесате.....

Name

Ре

17.02.2018 18:27

Успи су одлазецј администрацију испратити.

Name

Дијагноза

17.02.2018 17:52

Па и ако су се умијешалу то су урадилу професионално за разлику од Амера гдје су се год умијешали гине на хиљаде људи.

ОДГОВОРИТЕ