Видео - Анализа: Јокић, Богдан и Јеловац!

Каква три дана за Србе!

Кошарка 18.02.2018 | 23:45
Видео - Анализа: Јокић, Богдан и Јеловац!
Српска кошарка је јака онолико колико су њена деца јака. После новог репрезентативног успона под командом Александра Ђорђевића њени најблиставији изданци обећавају године крцате медаљама, трофејима и фотографијама са победничког постоља.

Довољно је само погледати каква су три дана иза нас имали Богдан Богдановић, Никола Јокић и Стеван Јеловац! Око 72 часа потпуног кошаркашког лудила, сурове доминације! Званично најкориснији играч сусрета најбољих младих звезда света, власник најбржег трипл-дабла у историји НБА лиге и рекордер ВТБ лиге у броју убачених кошева и индексу корисности. Српске ведете попут најхрабријих гладијатора доминирају кошаркашким аренама и крче свој пут на највећој светској сцени. 

Све је почело у четвртак увече на крајњем северу Естоније. Тачније у Талину, где је Стеван Јеловац одиграо најбољу утакмицу каријере и Нижњем донео важан тријумф против Калева у продужетку. Била је то рола за историју, партија какву ће тешко неко поновити у најјачој регионалној лиги света у скорије време. У неколико тренутака изгледало је као да Јеловац пред собом има „море“ уместо обруча, што је крунисао бруталним издањем уз 49 поена (8/12 из игре, за три 6/10, а са пенала 15/17), чему је дописао 15 скокова и готово нестваран индекс корисности - 55! 



Била је то само потврда истинског квалитета који поседује 28-годишњи леворуки крилни центар, односно шлаг на торти после званичног позива селектора Ђорђевића да коначно задужи опрему Србије. Годинама уназад био је једна од главних узданица Сарагосе, пре него што се летос запутио у далеки Новгород, где је под тренерском палицом Зорана Лукића додатно исклесао неспорни таленат и израстао у истинског лидера Нижњег. Због свега тога у српској кошаркашкој јавности тиња тај осећај неправде због тога што Јеловцу најважнији кошаркашки позив није уручен и много раније. Јер, квалитет одавно није споран. Та неправда биће исправљена у предстојећим изазовима Србије током квалификација за Мундобаскет у Кини наредне године и мечевима против Немачке у Франкфурту (петак, 19.30) и Аустрије у Швехату (недеља, 20.20). 

Само неколико сати касније, односно у раним јутарњим часовима у петак образ Србије осветлао је Никола Јокићнајбржим трипл-даблом у историји НБА лиге. Милвоки се опет показао као талични клуб за виртуоза из Сомбора, пошто је у обе прошлосезонске утакмице са Баксима оверио трипл-дабл као од шале. Овог пута отишао је корак даље, па је до двоцифрених бројки у три главне статистичке категорије стигао за рекордних 14 минута и 33 секунде, када је скупио 16 поена, 12 скокова и 11 асистенција од укупно 30/15/17 на крају утакмице! Не само да је на задњицу бацио противника, Јокић је својим издањем одушевио америчке водитеље, који су као у трансу узвикивали "Тројкааа" сваки пут када би српски центар погодио у мету. 

Никола Јокић је на терену изгледао као незаустављива сила, нерешива енигма за и онако крхку одбрану тима из Висконсина, где је освајач олимпијског сребра имао велику подршку сународника. 

"Увек је јако лепо када имаш подршку својих људи, када видиш људе како носе твоју заставу у дворани, како навијају за тебе. Када њих видиш, добијеш посебну мотивацију да играш и оставиш добар утисак", поручио је Јокић недуго после завршетка утакмице.



А онда је велику сцену освојио Богдан Богдановић! Самопоуздање је из њега прштало на све стране, а када су га саиграчи и тренер Рекс Каламијан (асистент на клупи Торонта) убедили да треба узме лопту под своје и ради оно што најбоље зна, није постојао начин да буде заустављен. Затрпавао је обруч ултраталентованих момака с оне стране баре и потврдио о каквом је мајстору реч. Зашто иза себе има скоро осам година сениорске каријере и толико тимских и индивидуалних признања. Био је најсјајнија звезда на блиставом кошаркашком небу. 

Мада код пробирљиве мањине провејава мисао да је освајање МВП пехара на Ол стар викенду само ствар престижа и да то није прави доказ врхунског квалитета који поседује најбољи српски играч у прошлој години, треба подсетити на то да је први Србин у историји коме је тако нешто пошло за руком, односно тек други Европљанин с тим звањем! Ако ни то није довољно, вреди прелистати књиге из последњих 18 месеци и указати на све што је Богдан Богдановић постигао у том временском интервалу. Олимпијско сребро, титула у Евролиги, члан најбоље петорке елитног клупског такмичења, шампионски пехар у турском првенству, МВП награда турске лиге и звање Ол стар играча, одлазак у НБА, уз потписивање највећег руки уговор у историји НБА лиге (27.000.000 долара). Па још европско сребро, члан најбоље петорке Евробаскета у Истанбулу, далеко најбољи стрелац Србије на Босфору и признање за, поновићемо опет, најбољег српског играча у 2017! Притом, једини је играч на планети који је играо финала последњих Олимпијских игара, Евробаскета и Евролиге.

Коме није довољно, нека прочита све ово још неколико пута. 

Ми се српским асовима клањамо до пода.



Извор: моззартспорт

ФОТО: ВТБ леагуе, Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар