Новинари нису пожељни у суду

Правосудне институције су у великој мјери затворене за јавност, а поједини судови и тужилаштва новинарима достављају само штуре информације, сматрају новинари и новинарска удружења.

Босна и Херцеговина 17.02.2018 | 12:37
Новинари нису пожељни у суду
Како истичу, бројни правосудни органи не достављају јавне оптужнице и остале јавне судске материјале, а посебан проблем представља и чињеница да правосудне институције не достављају транскрипте дешавања током јавних суђења.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, каже да је пракса односа према јавности од стране различитих судова и тужилаштава веома неуједначена. Постоје, како каже, судови који не дозвољавају снимање, а поједина тужилаштва не желе дати на увид јавности чак ни подигнуте оптужнице, па ни пресуде.

"Досадашњи начини поступања заиста побуђују сумњу да су мотиви за такав однос према медијима више од пуког бирократског игнорисања. Искуства показују да они на неки начин излазе у сусрет искључивању јавности из поступака", сматра он.

Љиљана Зуровац, извршна директорица Савјета за штампу БиХ, истиче да правосудне институције веома често намјерно и смишљено ускраћују информације новинарима, било зато јер су под политичким притисцима, било зато јер не разумију да је јавна информација јавно добро, које су у обавези доставити новинарима. Она упозорава на то да се такви поступци често правдају тиме да новинари злоупотријебе информације.

"Посљедња ствар која се може користити као аргумент је то како новинари користе информације. Они су обавезни да јавне информације уступе новинарима, а постоје институције које ће се бавити процесуирањем у случајевима када их новинари злоупотребљавају", наводи она. 

"Неке институције, на примјер Кантонално тужилаштво у Тузли или Суд БиХ, су изнимно ажурни у одговарању на упите и омогућавају нешто већи приступ документима. Могу се добити, на захтјев, пресуде и оптужнице. Међутим, друге институције, на примјер Тужилаштво БиХ, су прилично затворене", каже Денис Џидић, новинар БИРН-а. По његовом мишљењу, недостаје проактивна транспарентност, те постоји несхватање да су те информације у интересу јавности, којима, како тврди, новинари немају приступ у довољној мјери.

"Рецимо, оптужнице на државном нивоу су тајна, то онемогућава свакодневно праћење поступака на квалитетан начин. Такође, неке од пресуда су још анонимизиране као и дисциплинске одлуке, што обезвређује њихово објављивање, а такође Суд БиХ дозвољава аудио и видео материјале само у трајању од десет минута, што скоро па онемогућује електронским медијима да адекватно извјештавају из судница", наводи он.

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ истичу да су одговори на наша питања о транспарентности правосуђа у припреми и да ће нам их доставити чим буду спремни, међутим чак ни након седам дана нису послали никакав одговор.

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар