Шта су то власти обећале ММФ-у?

Центар за повезивање са Европском унијом - "ЕУ Цоннецт" анализирао је Први преглед Међународног монетарног фонда (ММФ) по основу проширеног аранжмана и Захтјев за продужење аранжмана са Босном и Херцеговином.

Босна и Херцеговина 17.02.2018 | 07:45
Шта су то власти обећале ММФ-у?
Власти у Босни и Херцеговини јасно се обавезале да ће се суздржати од повећања плата у јавном сектору, између осталог путем суздржавања од повећања основице за плату, коефицијента плата и накнада. Ријеч је о мјери која није имплементирана, односно за коју је наведено да су ентитети Федерација БиХ и Република Српска испунили структуралну одредницу, али институције БиХ нису. 

Јавни сектор спомиње се на неколико страница ММФ-овог документа гдје између осталог стоји да је "јавни сектор велик и неефикасан, а битним секторима доминирају јавна предузећа која су или губиташи или показују силазан тренд добити". 

"ЕУ Цоннецт" упозорава на несразмјерност плата у јавном и реалном сектору што за резултат има да већина младих људи и даље види државу као најидеалнијег послодавца. Посебно истичу да такав приступ тржишту рада није одржив и није у складу са принципима тржишне економије. 

С обзиром на то да статистичке агенције немају прецизне податке о просјечној плати упослених у реалном сектору, удио плата у јавном сектору увелико одређује просјечну плату у БиХ која је у приватном сектору много нижа од 862 КМ. 

"ЕУ Цоннецт" истиче да ранији подаци говоре да се убједљиво највише нето плате исплаћују у сарајевској општини Центар (1.197 КМ) гдје су смјештене институције БиХ.

Влада ФБиХ обавезала се да ће у 2018. години завршити дубинску анализу државних предузећа БХ Телецом и ХТ Мостар с циљем унапређења корпоративног управљања, њиховог реструктурисања и/или продаје удјела. 

Центар за повезивање са Европском унијом подсјећа да је ријеч о јавним предузећима која су синоним за страначка запошљавања како кадрова политичких странака које се данас налазе на власти у ФБиХ исто тако и оних које чине опозицију. 

Парламентарна скупштина БиХ требала би до краја марта 2018. године усвојити измјене и допуне Закона о осигурању депозита у банкама у БиХ у складу са препорукама особља ММФ-а.

"ЕУ Цоннецт" позива политичке лидере да се суздрже од политизације усвајања Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ и да ово питање не третирају као пренос надлежности са ентитета на државу. 

Народна скупштина Републике Српске до краја јуна 2018. године мораће усвојити измјене и допуне Закона о Инвестиционо-развојној банци РС у складу са препорукама ММФ-а. Такође, Парламент Федерације БиХ мораће до краја јуна усвојити измјене и допуне Закона о Развојној банци ФБиХ у складу са препорукама особља ММФ-а. 

До краја марта 2019. године потребно је проширити систем трезорског пословања на системе управљања буџетом у кантонима ФБиХ док ће Влада РС морати проширити систем трезорског пословања на домове здравља. 

Сви нивои власти, дакле и институције БиХ и ентитети ФБиХ и РС, до краја децембра 2018. године морају усвојити оперативне планове за смањење укупног броја запослених у јавном сектору на основу регистра запослених који ће се израдити уз помоћ Свјетске банке. 

"ЕУ Цоннецт" истиче да је Међународни монетарни фонд одустао од четири мјере и то припреме извјештаја и плана унапређења (Влада ФБиХ) усмјеравања социјалних трансфера на основу централизоване базе података корисника (фискални оквир покривен буџетском горњом границом за ову ставку), усвајања новог аутоматског система расподјеле прихода Управе за индиректно опорезивање БиХ (техничка помоћ ММФ-а није утврдила веће проблеме у постојећем ад хоц систему), усвајања плана реструктуирања Жељезница ФБиХ на сједници Владе ФБиХ (Влада ФБиХ је кренула са властитим кораком реструктуирања) и завршетка треће фазе процеса ревизије свих категорија корисника борачких права, укључујући и пензије остварене под повољним увјетима (фискални оквир покривен буџетском горњом границом за ову ставку).

Извор: Клиx

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пиxy

17.02.2018 07:01

Како газда каже, а наши послушници зарад власти и пара спроводе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2018 09:29

Власт и краде те паре од ММФ-а, а народ це све то поврацати, у оба смисла! Ке је.. народ када је глуп и гласа за криминалце, Додика, Скрбица, Спирица...

Name

Марко

17.02.2018 07:31

Еу цонецт па ко су ови генијалци Цуј смањење плата. Па отјерати це и ово мало младих људи. Велика плата 1100 КМ а потросацка корпа 1800 . Па зар треба да гладујемо. Неконтам цуј јавна предузеца Па бар јавна предузеца могу исплацивати веце плате а могу и приватна само неце јер газда хоце новог аудија да купи сину. Јебу народ у здрав мозак. Ко има имало мозга оде у њемацку па нека вам дјеца политицара раде за 500 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

17.02.2018 09:04

Потпуно тачно. Сви који имају плату испод 1000км се требају иселити. У РС је на сцени најгори облик робовласништва. Људи раде од данас досутра за минималне плате,не стижу да се друже са својом дјецом, не могу ништа да им обезбједе и на то још уништавају своје здравље. Као да си у једном великом логору или Орвеловој фарми!

Name

протекторат

17.02.2018 08:19

БиХ има једну дијагнозу: ММФ, и пуно, пуно корумпираних политицара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

17.02.2018 09:41

А ко би то дао ,а да за узврат не тражи да је осигуран у средства и поврат...

ОДГОВОРИТЕ