Јачи земљотрес погодио Мексико

Земљотрес снаге 7,2 степени погодио је Мексико и оставио готово милион домова и пословних простора без струје на југу, а једине дојаве о смрти су за сада двије особе погинуле на тлу у паду војног хеликоптера којим су функционери извиђали стање након кататстрофе.

Свијет 17.02.2018 | 07:12
Јачи земљотрес погодио Мексико
Најмање је 50 домова оштећено у јужној држави Оахаки која се као и главни град Мексика још опоравља од потреса у септембру који је изазвао велике штете.

Епицентар потреса у петак навече по мјесном времену био је 145 километара од познатог центра за сурфере Пуерто Ескондидо у јужној држави Оахаки и био је на дубини од 24,6 километара према подацима америчког завода за геолошка истраживања (УСГС).

Погинули након потреса

Најмање су двије особе погинуле када је хеликоптер у којем су били министар унутрашњих послова Мексика и гувернер Оахаке пао у покушају слијетања након што су из ваздуха разгледали размјере катастрофе.



Министар Алфонсо Наварете и гувернер Алехандро Мурат нису теже повријеђени у тој несрећи, пренијеле су агенције Реутерс и АФП.

"Схватио сам да има људи који су изгубили живот", рекао је  за канал Телевиса министар и додао "повријеђено је неколико особа које су биле у хеликоптеру".

Након снажног потреса слиједило је 225 накнадних подрхтавања, објавила је сеизмолошка служба, што је изазвало велику панику.

У Граду Мексику звоно за узбуну огласило се 72 секунде прије удара, рекао је градоначелник Мигуел Ангел Мансера па су становници имали времена изаћи на улице.



Чини се да је највећу штету претрпио у Оахаки град Хамилтепек гдје је 50 домова уништено као и црква и зграде владе, објавила државна агенција за цивилну заштиту.

Око 100.000 људи у Оахаки остало је без струје, објавио је гувернер те државе.

Потрес се осјетио све до сусједне државе Гватемале на југу.

Вулкан Попокатепетл јужно од главног града Мексико Ситија  избацио је висок ступ пепела, објавила је надлежна мексичка агенција.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар