Додик ће оставити Русе због САД-а

"Суштина читаве ствари да се и у Републици Српској, али и БиХ проводи процес нормализације ненормалног. Ово је процес који треба ненормалне ствари попут отимачине и пљачке представити као нешто што је нормално. . . Додика нико не схвата као наивног и никада није искључено да ће он направити нови заокрет, као што му се чини да управо припрема терен за то.
Да јавно каже: Сад се опет опредјељујем за запад, а не за Русију", рекао је у интервјуу "Ослобођењу" члан Колегија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС).

Република Српска 16.02.2018 | 11:12
Додик ће оставити Русе због САД-а
На питање да ли странци праве трећи блок у коме неће бити ни СДС-а ни СНСД-а, Босић одговара да странци овдје играју чудну улогу .

"Врло често имам осјећај да странци подржавају корумпирани дио политичара, у оба ентитета. То је једна стара теза, да они много више воле да имају некога у шаци због криминала, с којим се лакше нагодити него некога кога не могу трзати на тај начин", рекао је Босић, наводећи да су често странци искакали у критичним тренуцима да помогну некој владајућој касти, која је сумњивог морала.

"То се дешавало прије избора 2016. године са траншом ММФ-а, то се дешава са невјероватним ангажманом странаца да се добије ова нова транша, односно са силом која је примијењена да се уведу акцизе. Безброј је примјера, у којима се види да постоји логика у овој тези", рекао је Босић.

Осврћући се на коментар странака које су подржале веће акцизе да ће прикупљена средства бити ненамјенски утрошена, Босић је рекао да је читава прича око акциза манипулација и превара грађана.

"Јасно је било да је то потреба власти да дођу до блокираних кредита, прије свих ММФ-а, али и Свјетске банке и ЕБРД-а, и на неки начин ангажман који је прије свих имао Wигемарк, баца другачије свјетло на цијелу причу.

Прича о акцизама је заправо прича о непостојању правне државе у БиХ, а улога странаца који су потпомогли ту ситуацију и сада штите нелегалне одлуке јасно говори о томе да су они за правну државу док су у Шведској, Енглеској, САД-у, а када су у иностранству често показују да право и није за нас, јер служи њиховим личним интересима", казао је Босић.

Коментаришући тезу да би Младен Иванић био боље рјешење као кандидат за предсједника Републике Српске, а да СДС-у припадне члан Предсједништва БиХ, Босић каже има аргумената за и против за обје варијанте.

"Сигуран сам да ће се до краја фебруара бити објављено ко су кандидати Савеза за промјене. Убијеђен сам да ће тог тренутка ствари изгледати сасвим другачије што се тиче самих изгледа на изборима.

Када будемо имали директно на ваги, са једне стране Иванића или Шаровића а с друге Додика, никоме неће бити јасно ко ће бити побједник у октобру. Ту се мијења слика коју Додик упорно и вјешто ствара у јавности о томе да је он унапријед побједник ових избора", казао је Босић.

Каже да очекује да ће Додик свакако бити кандидат за Предсједништво БиХ, јер иако му се то не свиђа, он то мора урадити из више разлога а један од њих је, како наводи, политички имунитет који добија том позицијом.

"За њега би било врло ризично да остане без утицаја на разне институције, тако да ће се главна битка водити на том нивоу. Додик против Иванића или Шаровића, кога год да ставите од њих двојице као противкандидата, изгледи за Додика су неизвјесни", наглашава Босић.

Што се тиче кандидата за предсједника Републике Српске, Босић каже да су и Иванић и Вукота Говедарица и Мићо Мићић респектабилни, наводећи да би волио да то из СНСД-а буде Жељка Цвијановић. 

На новинарско питање због чега, Босић објашњава да би то била лагана побједа.

"Е сада, ако Додик стави Шпирића, мислим да је то већ излизана ствар, ако стави Радмановића, то је прошла прича. Вјероватно би Радојичић био респектабилан, озбиљан кандидат, али по садашњем Уставу као Црногорац не може ићи на ту функцију, истиче Босић.

Како коментаришете посљедње Додикове изјаве о томе да је СИПА неуставна институција и да је СНСД глас да се многе агенције формирају дао из наивности, Босић каже да би могао да наведе многе Додикове карактеристике, психолошки профил, али у ту групацију никако не би могла спадати наивност.

"Додик и када је то радио, свакако није био наиван, али је био прагматичан у односу на своју личну корист, јер му је тада било неопходно да добије подршку странаца, као неко ко је `прогресиван` и у то вријеме је он заиста био `звијезда на изласку или топли вјетар`, како то рече Мадлен Олбрајт. Додика нико не схвата као наивног и никада није искључено да ће он направити нови заокрет, као што ми се чини да управо припрема терен за то. Да јавно каже: сад се опет опредјељујем за запад, а не за Русију. Очекујем да се у наредном периоду то деси", рекао је Босић.

БН/Ослобођење 


Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ре

16.02.2018 10:17

И све друге због $!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.02.2018 10:42

Милораду није ништа свето! Милораду да скину санкције и да му кажу да промијени причу за 180 степени он би то урадио, али шта рећи осим само тако Милораде, "овце" не заслужују боље!

Name

Натаса_БЛ

16.02.2018 11:24

Бескорисно расправљамо о моралном ниставилу какав је Додик! Има ли цеститих и паметних људи у РС да о њима и њиховим идејама расправљамо?

Name

мозе ли име и неки линк да видимо идеје

16.02.2018 14:20

@Натаса-БЛ де нам срецо дај име тог младог и цеститог и паметног Србина и наравно дај мам неки линк да видимо те његове идеје па да расправљамо о њима.

Name

СТАНОЈЕ

16.02.2018 18:08

Јебли вас руси зиве ко највецо биједници богата земља ресурсима а цитава нација гладује, руси имају ЛАДУ , ВОТКУ и КАЛАСЊИКОВ, то им је домет.

Name

петар

16.02.2018 21:59

Добра вотка,добра лада добар калашњиков.

Name

Цар.

17.02.2018 20:07

Не мозе он подписивати у моје име ,нисмо ми његово власниство ,само нека брисе ,сто пре тим боље.

Name

ЖИКА Ж

16.02.2018 10:19

КО ТЕ НЕЗНА СКУПО БИ ТЕ ПЛАТИО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.02.2018 10:21

Свака му је одмјерена и златна! Штета што народ и даље даје значај само лоповима и битангама!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.02.2018 10:45

Дају му значај,али у Федерацији.

Name

Рај Цивек,

16.02.2018 10:26

Највисе зло у повести српскога народа ,највеца издајица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.02.2018 10:27

Из поузданих извора знам да је Додик кандидат за цлана предсједниства БИХ.а Дарко Младиц за предсједника РС.Сигурна побједа без обзира на васе кандидате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

16.02.2018 10:44

Дефинитнивно ако је то истина , политицки махер је за цитаву опозицију...........Ево замислите дуел ИВаниц - Дарко Младиц.........И ако изгубимо ове изборе нема предаје, морамо реконструисати странку.......Босиц и компанија свака цаст на борби, али да се не љубимо врата су вам тамо.

Name

БЛука

16.02.2018 18:05

Хахаха јако реално,капа доле за одабир сарадника...

Name

баухау

16.02.2018 10:29

Са Додиком је лако, он има своју цијену, долари, марке еури.Валута попут идеала не постоји на његовој курсној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.02.2018 10:30

Додик је изневјерио свој народ а камоли русе за њега нема никог осим њега и његови интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

16.02.2018 10:33

Зар ће их испалити и за оне књиге за библотеке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николица

16.02.2018 10:39

Миле је и вјеру промјенио за корист, тако да ништа не треба бити изненађење кад је он у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

фела

16.02.2018 10:43

Има ли ко из опозиције писмен да посаље писмо Путину и објасни му ко је додик и да је највеци злотвор спрпском народу, Путин воле типове као сто је олигарх додик...и да написе Путину да мало изврси контролу прихода руског амбасадора у БиХ и пита колико му додик пребацује да лобира за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путину?

16.02.2018 17:31

Па боли њега она ствар и за Додиком а и за нама. Кога је Рус одбаранио? Маните се људи глупости. Изадјите на изборе и дајте глас разуму и промјенама јер дошли смо до дна.

Name

Освит

16.02.2018 11:49

Господине Босицу сви ви политицари треба да се оставите и Руса и Американаца и осталих странаца ако то није у интересу народа а најцесце није.Будуци да је изборна година потрудите се да доказете да нисте као ови други и показите како видите будуцност.Пустите висе Додика он је прослост и то не захваљујуци вама него Вуцицу који је евидентно постао и лидер Срба и у Републици Српској сто је и горе него сто је било са Додиком јер нам је једно управљање из Београда досло главе иако је онај раније био далеко паметнији од овог данас.Нама треба аутентицна Српска политика у БиХ и максимални напор да се постигне договор са остала два народа у циљу боље будуцности ове земље и њених и народа и градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда

16.02.2018 13:53

Господине Босићу учините велику услугу српском народу и престаните се бавити политиком.

Name

ТИ ,ГОРАНЕ....

16.02.2018 12:07

ПАКУЈ СЕ ,НА БИРО ,ЗА ЗАПОСЉАВАЊЕ ,НЕМА ЛЕБА БЕЗ МОТИКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Ду Се

16.02.2018 13:36

Боске је у праву милион посто, коме данас треба поштен човјек молим вас..

ОДГОВОРИТЕ