Незапосленост исељава БиХ

Босна и Херцеговина има највећи негативни прираст становништва у свим земљама региона, а емиграција је друга највећа, одмах након Македоније, показују подаци из извјештаја Међународног монетарног фонда за БиХ.

Босна и Херцеговина 16.02.2018 | 07:32
Незапосленост исељава БиХ
Наиме, према тим подацима, од 2000. године популација у БиХ смањена је за пет одсто, а од 1990. до данас БиХ је напустило више од 20 одсто становништва. Све то, како упозоравају, има негативни ефекат на бх. економију, а реална стопа незапослености највећа је у региону.

"Ниска стопа рађања  и висока стопа имиграције младих и образованих у напредне земље Европе погоршавају демографске притиске и озбиљно утичу на економски потенцијал и трошкове пружања услуга", наводе у извјештају.

Све се то, како истичу, одражава и на бруто домаћи производ по глави становника, који је, такође, најнижи у региону.

Наиме, како показују подаци ММФ-а, које су добили уз помоћ Европске агенције за статистику ЕУРОСТАТ, бх. БДП износи 30 одсто европског просјека, србијански 36 одсто, македонски 39 одсто, црногорски 41 одсто, хрватски 60 одсто, а словеначки око 82 одсто. Гледајући на цијели западни Балкан, од БиХ једино је лошија Албанија, чији БДП по глави становника износи 22 одсто европског просјека.

За опоравак бх. економије, осим суморне демографске слике, посебно је отежавајућа ниска продуктивност, која износи само 25 одсто продуктивности у земљама ЕУ.

У односу на период прије финансијске кризе 2008. године, продуктивност је мања скоро три пута, а радна снага у протекле три године негативно утиче на укупан раст, за разлику од периода прије финансијске кризе, када је рад у укупном расту учествовао са готово тридесетак одсто.

Једина "добра вијест" је чињеница да мале плате помажу конкурентности бх. економије у односу на регион.

"Плате у БиХ не указују на проблеме конкурентности. Плате у БиХ су у апсолутним износима мале и тек су нешто више од очекиваних с обзиром на продуктивност", наводе они.

И не само то - у извјештају наводе да ће програм ММФ-а, који захтијева смањење плата у јавном сектору, довести и до одређеног смањења плата и у приватном сектору.

Стево Пашалић, експерт за демографију, упозорава да је БиХ од 2007. године ушла у природну депопулацију, односно има већи број умрлих него рођених, а та депопулација је, како истиче, од 2009. до данас константна.

У односу на податке које је представио ММФ, Пашалић сматра да је природна депопулација нешто израженија у Србији, док су подаци о имиграцији углавном у складу с његовим подацима.

"Тачно је да су Македонија и БиХ историјски имиграционе земље и тачно је да су у задњих десетак година интензивиране. Али од 2000. глобално су миграције знатно израженије. БиХ је у рату трајно напустило 527.000, а у послијератном периоду већ милион људи", истиче он.

Што се тиче мјера, како истиче, депопулацијски аларм у БиХ би требало да буде стално упаљен, без обзира на то која странка је на власти, и да је хитно потребно донијети и материјалне и нематеријалне мјере.

Он је навео да БиХ није у економским могућностима да да 10.000 долара за друго или треће рођено дијете, као што то данас ради Русија или неке друге земље, али да постоји читав низ мјера које се могу предузети.

Примјера ради, истиче да ће на Универзитету Источно Сарајево од марта започети програм популационе едукације за студенте.

"То ће бити примјер за све друге образовне установе - да се млади адолесценти укључе у популациону едукацију како би се помогло стварање свијести о неопходности повећаног рађања за опстанак друштва", каже он.

(Независне новине)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Сандокан

16.02.2018 07:41

Да баш тако. Капа доле за годподина Стеву Пашалић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепа

16.02.2018 08:27

Па све је то крив сзп и сда, они су власт!

Name

Игор

16.02.2018 16:26

Албанија је лосија само зато сто јој не рацунају паре од траве у БДП. Од траве узму толико пара да су дупло јачи од БиХ.

Name

Ре

16.02.2018 18:49

НИЈЕ ЦУДНО ПРВО СМО СЕ ПОУБИЈАЛИ 20% ПРОТЈЕРАЛИ И ПОПАЛИЛИ 50% А ЗАТИМ ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ 20% ЕЛЕМ НЕСТО НИЈЕ САМАМА УРЕДУ. ГЛАСАЈМО ОПЕТ ЗА НАЦИНАЛИСТЕ И ЕТО НАМ ВАТРЕ . и ми оцемо добро својој дјеци. Нема ту добра мој народе.

Name

Дон

16.02.2018 07:47

Било би добро да показете само податке за РС. Ја мислим да би стање било јос драматицније, али сами смо криви. Ова ситуација се неце ни у наредних 30 година побољсати, остало нам је да само зивотаримо, на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.02.2018 07:59

Које теме доминирају у друству, дрзави , политици, средствима информисања.Кад се направи анализа све се своди на једну ријец, сунд.Озбиљне друствене теме у економији, политици , дрзавној управи , спорту и култури једноставно не постоје или су на маегинама друствене збиље.Висе је Додика и Вуцица у медијима него свих озбиљних тема заједно а политицари инаце доминирају медијском сценом.Проблеми у друству се и не покусавају ријесавати компезирају се спиновима о угрозености нације о неправ дама прослости ,задузивањем , повецањем намета сто резултира безперспективносцу и народ одлази да би омогуцио стандард измеду осталог да би се и размнозавао.Политицка сцена је подјељена , медијска сцена је подјељена и покусаји наметања новог су назалост под медијском блокадом и једних и других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.02.2018 08:10

Економисти струцњаци Цуј довести до смањења плата у приватном сектору. Ја немогу наци мајстора електрицара а нудим плату дупло већу него сто има у дрзавној електропривреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марко

16.02.2018 08:34

Ви обично нудите или обећате високу плату а у суштини дајете минималац. Овде живота нема, то је бар јасно, када се само сјетим шта је људи џаба изгубило главу, просто невјероватно

Name

НЕМА ВИСЕ РАТА

16.02.2018 09:07

Највеци кривац за лосе услове зивота је ста це сутра бити,и на ивици нових сукоба, вјецито препуцавање политицких елита ко је највеци србин ко хрват ко босњак,прије доласка Додика на власт ситуација се драстицно побољсала народи се поцели зблизавати, и све исло на боље а онда долази Додик као да неко угаси свјетло,и тако до данас.За промјене постоје избори и само тако моземо да зауставимо све те неконтролисане токове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

16.02.2018 09:20

Кад се узму године 1970 до 1975 и 2013-2018 сигуран сам да су бројке малтне исте... само је разлика да данас меди отоме стално прицају а прије то се није смјело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxо

16.02.2018 10:31

Мозда су бројке слицне али има једна велика разлика седамдесетих година су зене радјале у просјеку 3 мозда и цетверо дјеце данас једва једно тако да је прије без обзира на исељавање било прирастаја становника а данас само минус.

Name

Пеђа

17.02.2018 17:30

Седамдесетих су "главе из куце" (вецином несколовани) исли на привремени рад и слали сваку зарадјену марку остатку породице у БиХ, изградјивали домацинства и зивјели за дан повратка..... Данасње генерације (вецином сколовани) иду породицно и без размисљања о повратку, а о улагањима у БиХ да и не прицамо... Веома битна и велика разлика , назалост!!!

Name

блбл

16.02.2018 09:23

Узалуд вам едукације када су млади паметнији од едукатора.Сви млади знају и имају планове оформити породицу и имати дјецу.То је сан сваког младог цовека.Али они су довољно паметни да знају да за функиционисање породице треба и посао,плат, сместај... Ста радите да им то омогуците а правити децу млади знају и без едукације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

16.02.2018 09:50

Јел ово тацно да Русија даје 10.000 долара за родјење другог и трецег дјетета.Ако је тацно бјезимо сви у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

16.02.2018 10:27

Хахаха... Руси иста бједа као сто и ми осим владајуце елите их нијови фам пријатеља итд.... Нико невизи руски ауто камион итд. Нико нема руски произбод у куци а сви се кунемо у русе и нико неиде у ту веле силу Русију све имамо од запада и сви идемо у запад која је то аномалија

Name

Геограпхy

16.02.2018 10:03

Није више ни незапосленост пресудна ствар већ опћенито стање у држави и друштву. Ево прошло је 23 године од рата и када упалимо ТВ или отворимо неки портал које теме и који ликови доминирају у том простору. Људи се константно држе у страху и неизвјесности од оног другог и шта ће бити сутра. Ја знам људи и младих и оних средњих година који раде и за наше услове имају добра примања и солидно живе али одоше вани за Њемачку један је доктор а један ради у телекому, онда о незапосленим да и не говорим. Можемо само нагађати колико је људи отишло и колико ће их тек отићи, а све захваљујући нашим властима. Џаба Додику његова Република Српска, Бакиру Босна и Херцеговина, Човићу који се бори за трећи ентитет ко ће ту да живи, па неће нико биће све празно или ће доћи људи из неких трећих земаља којима ове теме нису битне.

ОДГОВОРИТЕ