Дивац и промашај Кингса умало уништили посао Кливленду!

Кливленд Кавалирси направили су неке од најбољих потеза у историји ове франшизе последњег дана трејд рока, када су заменили велики број играча.

Кошарка 17.02.2018 | 11:30
Дивац и промашај Кингса умало уништили посао Кливленду!
Бар за сада тако личи – екипа Тајрона Луа игра препорођено, остварили су две убедљиве победе на гостовањима против Бостона и Оклахома, али...

Овакав сценарио могли смо да не гледамо, пошто су последњих сати трејд рока Сакраменто Кингси кочили разговоре.

Новинар ЕСПН Адријан Војнаровски, који је био најактивнији последњег дана трејд рока, написао је колумну о томе шта се све дешавало у та 24 сата.

Да подсетимо, Кливленд се у року од неколико сати решио Дерика Роуза, Двејна Вејда, Ајзеје Томаса, Џае Краудера, Имана Шамперта и Ченинга Фраја, а у тим су дошли Џордан Кларксон, Родни Худ, Џорџ Хил и Лери Ненс јуниор.

Генерални менаџер Кливленда Коби Алтман урадио је огроман посао, пошто је успео да се договори са Лејкерсима, Џезерима и на крају Кингсима.

Пишемо на крају Кингсима, пошто су Владе Дивац (не директно он), његов асистент Брендон Вилијамс и Јоргос Папајанис кочили преговоре.

Како је написао Војнаровски у својој колумни ГМ Кавса је прво желео да се нагоди посебно са Сакраментом за Хила и Јутом за Худа, међутим боља идеја је била да све три екипе учествују у овом трејду.

Били су веома близу договора, али је онда последњег дана Сакраменто у разговоре укључио и Јоргоса Папајаниса – Грка који је био 13. пик на Драфту 2016. године.

Кливленд и Јута су били затечени, пошто ни у једном тренутку се овај центар није спомињао као део трејда. Договорено је било да Кливленд пошаље Краудера и Вејда или Роуза у Јуту, Шамперта у Сакраменто, а заузврат они би добили Хила и Худа.

Дивчев заменик Вилијамс је објашњавао како је Папајанис стално био у договору, као и Малаки Ричардсон, такође пик прве рунде из 2016.

Ово је веома наљутило Јуту и Кливленд који су желели да окончају преговоре, пише Војнаровски.

Поставља се питање зашто Кливленд и Јута нису желели Папајаниса, па макар га касније отпустили. Наравно, увек се ради о новцу.

Кливленд је већ далеко прешао "порез на луксуз" и уговор Грка (2,3 милиона долара) плаћали би три пута више од ове цифре. То значи да Кавси отпадају и да би "Биг Папа" морао да иде у Јуту, која га такође није желела у тиму.

Папајанис је за две сезоне одиграо 38 мечева и забележио је више изгубљених лопти него блокада, асистенција или украдених лопти. Није импресионирао у Кингсима и они су желели да га се реше путем овог трејда.

Кливленд је био спреман да пошаље Сакраменту новац за откуп уговора, али по правилу НБА франшиза из Охаја могла је да пошаље "само" 2,1 милион долара, а њему је остало још 3,2 милиона у уговору.

По правилу екипа може да плати на годишњем нивоу 5,1 милион долара у трејдовима, а Кливленд је на почетку сезоне искористио 3 милиона када су се решили Ричарда Џеферсона и Кајла Фелдера који су послати у Атланту.

Сакраменто је желео сав новац како би покрили уговор Папајаниса, а пошто је Кливленд могао да дâ 2,1 милион затражили су од Јуте да допуни остатак. Џез је то одбио и преговори су стали.

У целој тој збрци Јоргос Папајанис је могао да кошта Кливленд два одлична играча, Хила и Худа, са којима поново имају велике, можда и највеће шансе за финале НБА лиге.

Управа Сакрамента је у НБА позната као једна од најнеорагизованијих, а то потврђује и чињеница да је око трејдова преговарао Дивчев помоћник, а не он. Зашто?

Па како пише у тексту новинара ЕСПН, Дивац се ретко јавља на телефон када су у питању трејдови иако има највећи утицај као генерални менаџер.

Алтман баш због тога није желео да причао са Србином, већ је све послове обављао преко његовог заменика – што је апсурдно.

Јута и Кливленд су закључили да овај договор није вредан чистог губитка од 1,1 милиона долара, већ су се другачије договорили. Јута је уплатила остатак новца Кливленду, а заузврат имаће право да замене пика друге рунде са драфта 2024. године.

Да појаснимо, Кливленд је сада имао довољно новца да пошаље Сакраменту за откуп уговора Папајаниса, а Јута је добила право да на Драфту 2024. године замени пик са франшизом из Охаја – што је опет боље него да су имали чист губитак од 1,1 милиона.

Оно што је добро још за Џезере и Кавалирсе јесте што су две стране поштеђене договора око Малакија Ричардсона, који је послат у Торонто у замену за Бруна Кабокла.

Трејд је могао да буде готов – Кливленд је Јути послао Краудера и Роуза, односно Сакраменту Имана Шамперта, а они су заузврат добили оно што су и желели – Џорџа Хила и Роднија Худа.

Такође Јута је послала Џоа Џонсона у Сакраменто, али је он касније отпуштен од стране Кингса.

Као закључак, отпуштен је и Јоргос Папајанис – момак који је велики промашај Влада Дивца и играч који је могао да кошта Кливленд оваквих игара какве тренутно гледамо на теренима НБА лиге.

Кливленд Кавалирси:

Дошли: Џордан Кларксон (ЛА Лејкерс, комбо бек, 25 година), Лери Ненс јуниор (ЛА Лејкерс, крилни центар, 25 година), Родни Худ (Јута Џез, бек, 25 година), Џорџ Хил (Сакраметно Кингс, плејмејекер, 31 година)

Отишли: Ајзеа Томас (ЛА Лејкерс, плејмејкер, 29 година), Ченинг Фрај(ЛА Лејкерс, крилни центар, 34 године), Џеј Краудер (Јута Џез, бек, 27 година), Дерик Роуз (Јута Џез, плејмејкер, 29 година), Иман Шамперт (Сакраменто, бек, 27 година), Двејн Вејд (Мајами Хит, 36 година, 36 година)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар