15 година касније - Партизан се нада новом Дњепру...

Екипу Партизана од 21. 05 очекује највећа утакмица у сезони, када ће на стадиону у Хумској дочекати Викторију Плзењ у шеснаестини финала Лиге Европе.

Фудбал 15.02.2018 | 16:45
15 година касније - Партизан се нада новом Дњепру...
Изабраници Мирослава Ђукића успели су да се пласирају у нокаут фазу другог по рангу такмичења у Европи први пут после 13 година и сезоне 2004/2005.

Црно-бели су се те такмичарске године налазили у групи са Лацијом, Виљареалом, Егалеом и Мидлзбором и успели су да као трећи прођу у наредну рунду.

Жребом је одлучено да Партизан у шеснаестини финала тадашњег Купа УЕФА игра са украјинским Дњепром, који ће касније у двомечу избацити и пласирати се међу 16 најбољих.

У првом мечу, који је одигран 16. фебруара 2005. године, екипа коју је предводио Владимир Верзмезовић одиграла је 2:2, а оба гола за београдски клуб постигао је дебитант Обиора Одита.



21-годишњи Нигеријац заблистао је на дебију за Партизан, пошто је пред око 15.000 навијача на стадиону Партизана постигао голове у 12. и 45. минуту.

Утакмица на стадиону, тада вицешампиона СЦГ, играна је у веома тешким условима.

Снег је током целог дана падао у Београду, терен је пред утакмицу очишћен, али су константне падавине спречавале играче оба тима да покажу повезану игру.

Голове за госте постигли су Назаренко у 28. и Русол у 58. минуту. Дјенпар је могао и до победе у Београду јер су крајем утакмице и погодили стативу.

Утакмица је завршена без победника, па је учесник осмине финала био познат после дуела у Дњепропетровску.

Стадион Партизана

Гледалаца: око 15.000.

Судија: Мартин Хансон (Шведска).

Партизан: Краљ, Ћирковић (Радовић од 70), Емегхара, Мирковић, Ђорђевић, Нађ, Томић (Грубјешић од 58), Вукчевић, Брновић, Илић (Бранимир Петровић од 80), Одита. 

Дњепар: Керноженко, Хрицај, Јежирскиј, Шелајев (од 46. Ротан), Костишин, Русол, Шчејчук, Ријкун (од 63. Михаленко), Корниленко (од 77. Радшченко), Назаренко, Бидненко.

Реванш меч између ова два клуба одигран је седам дана касније у Украјини, а гол за тријумф Партизана и пролазак у осмину финала постигао је Мирослав Радовић у 87. минуту.

Вермезовић је извео офанзиван састав са два нападач (Одита, Боја), међутим у првом полувремену напади београдског клубу били су без успеха.

Такође, када је у 42. минуту судија искључио капитена Сашу Илића пролазак Партизан чини се све даље и даље. Као прави потез испоставиће се улазака Радовића на полувремену уместо недовољно опорављеног Боје.

Напади Дњепра у наставку меча постајали су све јачи, иако је њима “играо“ и резултат 0:0 пошто су постигли два гола у гостима.

Велику радост црно-белој популацији у 87. минуту донео је резервиста Радовић. Одита му је асистирао, па је тако ново појачање Партизана у две утакмице постигао два гола и асистенцију.



Стадион 'Метеор' у Дњепропетровску

Гледалаца: 14.000 гледалаца.

Судија: Флајшер (Немачка).

Дњепар: Кернозенко - Језерски, Шевчук, Радченко, Русол - Михаиленко, Рикун (од 88. Грицај), Карниленко (од 58. Венлински), Назаренко - Ротан, Бидњенко (од 61. Костишин)

Партизан: Краљ - Рнић (од 63. Ћирковић), Ђорђевић, Мирковић, Емегхара - Нађ, Томић (од 72. Грубјешић), Вукчевић, Илић - Одита, Боја (од 46. Радовић)

Иако су поражени у осмини финала од московског ЦСКА, Партизан је остварио велики успех. Наредних година црно-бели су играли неколико пута Европу, али никада нису успели да понове успех из такмичарске године 2004/2005.

Сада 13 година касније клуб из Хумске играће нокаут фазу истог такмичења, а противник ће му бити Викоторија из Плзења.

"Свесни смо важности утакмице за све нас, свесни смо и колико ће бити тешко против озбиљног противника, али и ми смо добра екипа. Идемо без страха, да покушамо да продјемо. Свесни смо неће бити лако, али ми смо Партизан и морамо да идемо победнички и увек верујући у себе", рекао је Ђукић пред овај меч.

Актуелни шампион Србије прошао је много како би дошао довде – у квалификацијама су избацили Будућност и Видеотон и тиме се пласирали у групну фазу.

Жребом је одлучено да црно-бели играју са Скендербегом, Јанг Бојсем и кијевским Динамом, а најважније победе, којима је Партизан дошао до ове позиције, остварене су пред домаћом над албанским и швајцарским клубом.

Партизан је успешно одрадио зимске припреме и сада га очекује велики испит против чешког клуба.

"Знамо како игра противник, имамо довољно инфомација, чак смо и противнике на припремама бирали да буду слични њима, тако да знамо и интензитет који ће бити, припремљени смо на све. Верујем у нас, имамо заиста одличну екипу, имамо здраву, мирну атмосферу и из те мирноће идемо да тражимо пролаз", сматра тренер црно-белих.

Београдски клуб биће ослабљен пошто у екипи неће бити ново појачање Саша Здјелар.

"Нисмо имали пуно среће са повредама, имали смо проблема са Пантићем, Ожеговићем, сада и Здјелар. Сви који буду играли су проверени играчи и сигуран сам да ће дати максимум. Верујем у екипу и не сумњам да ће дати све од себе. Очекујем да одиграмо врхунску утакмицу, да покажемо победнички Партизан, екипу која зна шта хоће", казао је Ђукић.

Гости долазе у престоницу Србије како би остварили што бољи резултат, а тренер Плзења Павал Врба очекује од свог тима да буде максимално ангажован.

"И за једне и за друге је ова утакмица врло важна. Наравно, много је боље када имате неколико утакмица и када немате толику паузу већ када су играчи разиграни и уиграни. Али, ситуација је иста и за Партизан и за нас. И једни и други морамо да се загрејемо за ово", рекао је Врба.

Партизан је дуго чекао на пролеће у Европи и сходно томе навијачи би требало да напуне стадион у Хумској. Ипак, у среду се појавила информација да доста карата није продано.

Не знамо шта је тачан узрок слабог интересовања црно-беле популације, али времена још увек има – тако да “гробари“ подржите свој клуб са стадиона и будите им 12. играч.

Улазнице за јужну и северну трибину коштају 1.000 динара, бочни делови на источном и западном делу стадиона су 1.500, а централни делови 2.000 динара.

Подсећамо утакмица је од 21.05.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар