Куповина оружја: Дата сагласност

Министарство спољних послова БиХ, Министарство одбране БиХ, Министарство безбједности БиХ и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ дали су позитивно мишљење на увоз оружја и војне опреме за потребе Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, потврђено је за Клиx. ба.

Босна и Херцеговина 15.02.2018 | 10:57
Куповина оружја: Дата сагласност
Посљедњих дана домаћи, регионални, али и свјетски медији пишу о куповини 2.500 аутоматских пушки за Министарство унутрашњих послова Републике Српске. Ова вијест дочекана је са дозом опрезности с обзиром на утицај Русије на РС и сепаратистичке тежње предсједника РС Милорада Додика.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ речено је да су Законом о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и роба посебне намјене прописани услови и процедуре за извоз и увоз оружја, војне опреме и робе посебне намјене, брокеринг и провоз оружја и војне опреме, те извоз и увоз услуга у вези с оружјем и војном опремом.

За обављање спољнотрговинског промета оружјем, војном опремом и робама посебне намјене, сва правна лица морају бити уписана у Регистар лица спољнотрговинског промета који се води у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

"Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, не даје 'сагласност за набавку' већ издаје дозволе за увоз, извоз, брокеринг и провоз оружја и војне опреме, те извоз и увоз услуга у вези са оружјем и војном опремом. На основу захтјева правног лица регистрованог у овом Министарству издата је дозвола за увоз оружја и војне опреме за крајњег корисника Министарство унутрашњих послова Републике Српске", речено нам је у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Како кажу, дозвола за увоз оружја и војне опреме за потребе МУП-РС издата је у складу са споменутим законом.

Истичу да је подносилац захтјева за издавање дозволе уз прописани образац захтјева доставио и осталу документацију прописану Упутством о условима и поступку за издавање исправа у спољнотрговинском промету оружја, војне опреме и робе посебне намјене и то: изјаву крајњег корисника о крајњој употреби робе у конкретном случају цертификат крајњег корисника (МУП РС), потписану и овјерену печатом од одговорног лица крајњег корисника, документе о поријеклу робе, уговор или овјерену копију уговора склопљеног са увозником, извозником или посредником и предрачун, документе у којима се наводе особине или техничке карактеристике робе.

"По пријему уредног и потпуног захтјева, прије издавања дозволе Министарство је тражило претходну сагласност од надлежних Министарстава и то: Министарства спољних послова БиХ, Министарства одбране БиХ, Министарства безбједности БиХ, као и мишљење Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Након прибављања наведених сагласности и позитивног мишљења ОБА, издата је дозвола за увоз оружја и војне опреме. За издавање дозволе је неопходан концензус тј. уколико иједна институција одбије сагласност, Министарство одбија захтјев за издавање дозволе", закључују из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пцелица

15.02.2018 10:12

Па ето..све у складу са законом...а толка се галама и прасина дигла.... Ајд нек пукне да и ми остали нагулимо у сведску данску..америке и аустралије....не мозес другције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

15.02.2018 12:17

А ја...2 500 калесњикових x 300 марака..и није неко савремено наорузавање ал ет да се имају дуге цјеви. Сваки паметни генерал зна да пјесадија не мозе побједити..без авијације и артиљерије.

Name

Умјесто

15.02.2018 10:26

Умјесто да постројава оне који су стварали ову насу Републику Српску он постројава тетовиране београдске сминкере из теретана

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадни у овој малој РС

15.02.2018 11:01

Они што су бранили РС су или погинули или нису међу живима мало их је живих. Сад су лопови и криминалци запосјели у фотељу а ови што су бранили ако су и живи немају никаква људска права а ни дјеца погинулих бораца само дјеца политичара. Ево сад опет набавља оружије за МУП РС ко зна шта се иза брда ваља.

Name

Ре.умјесто

15.02.2018 15:39

Пријатељу, како је кренуло ускоро цес бити постројен а да те нико неце ни питати хоцес ли ил не,то вази и за мене.

Name

ре

15.02.2018 16:28

Е бога ми мене неће више нико постројавати. А ни моју дјецу. Нека сад ратује неко други- ми одошмо мало у Швесдску.

Name

Гојко

15.02.2018 10:59

И шта сад? Додик, оружје, паравојска, Руси!!?? Ко је овде луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

15.02.2018 20:10

Луд краљ Балакаха и они који му се диве!