Закашњење због сложеног система

Да је било све до Савјета министара, ми бисмо били спремни послати одговоре на упитник већ у фебруару прошле године - казао је предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић гостујући у Дневнику ТВ1, те додао да је до кашњења дошло због сложеног уставног система БиХ.

Босна и Херцеговина 15.02.2018 | 08:09
Закашњење због сложеног система
Како је рекао, уставне надлежности се морају поштовати јер су оне базно начело механизма координације, као кључног инструмента за реализацију Упитника Европске комисије и општег процеса европских интеграција.

Ипак, Звиздић је мишљења да је постигнут задовољавајући резултат, док је најважније било усвајање одговора на Упитник Европске комисије на свим језицима у БиХ. 

''Током наредних седам дана очекујемо стручну коректуру пријевода енглеског језика, након чега ћемо бити спремни предати Упитник представницима Европске комисије'', казао је, додајући да сада не жели говорити о "кочничарима" читавог процеса те да не жели пребацивати одговорност на било кога или на било који начин добивати предизборне поене.

Оно што је битно, истакао је, јесте чињеница да је Упитник завршен, а оно што је било најтеже у комплетном процесу јесте постизање успјешне координације на дневној, седмичној бази или мјесечној бази успјешног одржавања састанака бројних радних група.

Посебно је нагласио да Упитник представља само реално, чињенично стање у БиХ, те да тај документ није устав нити закон, као и да се с њим ништа не може легализовати, промијенити или прејудицирати.

''Европска унија, која једнако као и ми у БиХ познаје стање овдје, од нас тражи искрене, реалне одговоре, на бази чињеница, како би они упоредили наше стање са својим нормативним стандардима те како би добили јасне смјернице у којем правцу даље да идемо'',рекао је предсједавајући Савјета министара. 

Оцијенио је да је на већину питања одговорено врло успјешно те да су припремљени одговори квалитетни.

Напоменуо је да су земље у региону добиле додатна питања, те је тако Црна Гора добила 600 питања, Албанија више од 500, иако су базно имали много мањи број питања него што је имала БиХ. То, додао је, значи да ће и БиХ свакако добити додатни број питања у којима ће се захтијевати појашњење одређених процедура.

Звиздић се у Дневнику ТВ1 осврнуо и на Енергетску стратегију БиХ те казао да је Савјет министара већ три или четири мјесеца спреман да је усвоји, појаснивши да је ова стратегија завршна у пакету од четири стратегије на које се БиХ обавезала да ће усвојити унутар европске агенде.

Нагласио је да су претходне агенде, транспортна, околишна и рурална, БиХ донијеле стотине милиона евра кредитних и грант средстава.

''Само транспортна је донијела 256 милиона евра кредитних средстава и 46 милиона гранта. Рурална стратегија ће у наредне три године БиХ донијети 90 милиона еура, а када добијемо кандидатски статус, та цифра ће се удвостручити'', истакао је, казавши да ће се иста ствар догодити и са Енергетском стратегијом.

Оно што се сада очекује јесте коначна сагласност ентитета и њихове сугестије, каже Звиздић, а када буде постигунт договор око уставних надлежности, Енергетска стратегија ће бити усвојена.

Коментаришући политичку ситуацију у БиХ, казао је да није добра те да креира атмосферу несигурности, док све категорије становништва у БиХ сарађују много боље и искреније него што то раде политичари.

Закључио је да се лоша политичка ситуација "прелијева" на питање економије, друштвених дјелатности те укупне односе између грађана. 

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

предност

15.02.2018 07:13

Уставни систем је слозен али су зато путеви криминала кратки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

15.02.2018 07:39

Само укинут ентитете и кантоне