Нема договора са Владом Српске

Представници синдиката, послодаваца и владе поново нису успјели да се договоре. Овај пут спорни су били акциони планови запошљавања за прошлу и ову годину који су враћени на дораду јер нису задовољавали критеријуме синдикалаца и  пословне заједнице. Владини представници нису имали коментар, или барем нису хтјели да га подијеле с новинарима.

Република Српска 14.02.2018 | 18:48
Нема договора са Владом Српске
Послодавци и синдикат овај пут су на истој страни. Акциони планови запошљавања за прошлу и ову годину нису добили подршку јер нису уважени њихови захтјеви. Проблем је, тврде, јер је представник министарства рада бранио ове извјештаје не желећи да прихвати ставове друге двије стране које сматрају да је Заводу за запошљавање потребна реформа.

„Ако имамо овакав начин рада у Заводу за запошљавање, ако имамо овакав начин трошења средстава које плаћају радници за вријеме незапослености тешко да ћемо ми доћи до тога да можемо повећати накнаду за оне раднике који су заиста остали без посла да преживе период када не раде до тренутка када ће завод поново дјеловати у пословној заједници и пронаћи могућност да тај радник добије посао“, тврди Ранка Мишић, предсједник Савеза Синдиката РС. 

 „Нема пуно заинтересованих за рад у реалном сектору. Зашто је то тако,  не можемо знати јер има предузећа која имају значајно веће плате него што је то у јавном сектору, а нажалост имамо ситуацију да имамо средства за запошљавање, слободна радна мјеста а бирои су нам пуни људи који немају посла“, истиче Дејан Мијић, потпредсједник Уније удружења послодаваца.

Полемику је поново изазвала чињеница да су плате у реалном сектору прениске и да немају тенденцију повећања.

"Ако се ускоро не потпише општи колективни уговор и не покуша зауставити масован одлазак младих у иностранство, кроз неколико година нећемо имати коме тај уговор ни понудити, поручују из Синдиката.

Послодавци тврде да ни они нису задовољни стањем у реалном сектору, али да је помак видљив откад је најнижа плата повећана за 15 марака.

"Захтјев синдиката послодавцима и Влади је да истиче вријеме, да се озбиљно повећају плате. Радна снага одлази  позивамо их да коначно сједну са нама за сто да уредимо колективним уговором права радника како би смо показали да и послодавци и влада брину о радницима и њиховом останку на овим просторима“, поручила је Ранка Мишић.

Мијић је нагласио да очекује да ће доћи до смањења доприноса и да ће бити враћена средства из овог дијела подстицаја за запошљавање, наводећи да је и пословна заједница опредијељена да сва та средства усмјери на повећање плата.

Представници Владе Републике Српске нису жељели да коментаришу ставове синдиката и послодаваца па су овај пут избјегли новинаре.

БН телевизија

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мијицу само лази

14.02.2018 18:03

Твоје мисљење да у реалном сектору има много висе боље плацених мјеста је цињеница у коју ти не вјерујес ни сам.Има у свакој фирми мозда два таква мјеста генерални директор и син или кцерка власника фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тразим посао

14.02.2018 18:36

Засто постоји Завод за запосљавање. Постоји ли неко да мозе реци да је запосљен преко Завода.. Висе струцност и занимање немају никакву улогу. Странацка припадност, непотизам, цесто веза подрзана материјалним вриједностима. Не казу слуцајно да се појави Никола Тесла у електропривреду не би био примљен без партиске књизице... А да му министар буде полицајац... туга и цемер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

15.02.2018 16:33

Ово и није биро за запосљавање него биро за евиденцију незапослених којих је све мање јер напустају земљу трбухом за крухом.

Name

Бл

14.02.2018 19:26

Празна прица ове Мисицке. Колико мандата мозе водити синдикат . Доцекаце пензију пресипајуци из супљег у празна. Мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2018 20:05

На посљедњем усвајању Статута СС било је предлога да се мандати на свим нивоима огранице на два, прегласан је јер су многи лицно схватили и против њихових амбиција је. Реално би било да се сви цланови Савеза или грански цланови изјасне за кандидате. Резултати избора би били сасвим другацији, али би изабрани имали вецинску подрску. Овако су избори постали пирамида у којој се бира са врха пирамиде. Не припадам синдикату локалне управе али разумијем њихово незадовољство..

Name

*

14.02.2018 20:15

У праву си.

Name

!!!

14.02.2018 20:45

Бањалучанине! А да госпођа Мишић иначе самохрана мајка и супруга палог борца РС којим случајем позове на генерални протест против ове неимаштине и зла у коме смо се нашли да ли би се ТИ одазвао. По овоме што си написао чисто сумњам. Чињеница је да је ова владајућа структура у РС много тога обесмислила нпр. биро рада. Свака помисао на штрајкове и протесте би била испраћена, а преко РТРС-а пропраћена спиновима да то тобоже неки издајници покушавају да сруше демократски изабрану власт. Ономад у скупштини РС кад оно госпођу Мишић прво оборише на патос, па изнесоше из скупштине као врећу кромпира најмање што сам очекивао је да се подигне слободарска Бања Лука и залупи шаком од сто. На моју жалост та поносна наша престоница се понашала као да се тај инцидент десио рецимо на Малвинима или Фокландским острвима, зато ако си заиста Бањалучанин упиташ ли се барем некад гдје нестаде тај вјековни Краишки понос?

Name

Ре !!!

15.02.2018 04:57

Зар ти вјерујеш Мишићкином пренемагању у Скупштини? Овакав Синдикат је непотребан радницима и ја већ у њему не учествујем већ 10 година. Такође је непотребан Завод за запошљавање и најбоље је да се зове биро за вођење евиденције о незапосленима. Што се тиче приватника ускоро остају без радника.Нема будала више. Да му неко ради за 400 КМ? Од тога се не може живјети.

Name

Ин

14.02.2018 20:29

Код нас заводи нераде ниста да запосле људе сви знамо да до посла који нецему ввриједи долази се преко родбинске или партиске везе и да се за еадна мхеста даје измедју 5 и 15 хиљада то је јавна тајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

14.02.2018 22:58

Не знам. По вама јака зена и способна. Наведите ми, молим вас, практицан примјер њене спососности, осим да је вјецито на целу синдиката. Да, стyлинг је ок. ( исто способност оптике)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Равна Романија

15.02.2018 07:30

Ајде више не лажите народ, не завађајте нас више. Који црни заводи за запошљавање? Па страначки се прво запосле људи у Заводу, служе само томе да резиле странке ако закасни дан са пријавом. А Мишићка и њени потрчци, радите нешта, дајте колективни уговор стоко једна. Законе вам у истом министарству а у два различита мјеста тумаче различито. У преводу, како је ко подобан тако се и тумачи а нема везе са законом.Ни рат ми није згадио живот као ова булумента

ОДГОВОРИТЕ