Рукометаш постао фудбалерка!

Аустралија је добила првог трансродног спортисту, бивши рукометаш постао је фудбалерка и добио/ла право да наступа у АФЛ лиги аустралијског фудбала.

Остали спортови 18.02.2018 | 22:45
Рукометаш постао фудбалерка!
Хана Мунси је рођена као Калум, има 28 година, висока је 190 цм и тешка 90 кг, а родну трансформацију почела је 2015. године.

Својевремено је одиграла 22 утакмице за мушку рукометну репрезентацију Аустралије, чак наступила и на Светском првенству у Шпанији 2013. године.

Желела је да остане у рукомету, али Рукометни савез Аустралије није дозволио Калуму/Хани да игра у женској конкуренцији.

Окренула се аустралијском фудбалу, најпопуларнијем спорту у том делу света, наступала на локалном нивоу, али ће ове године заиграти у првенству државе Викторије.

"Мислим да би било веома непримерено да захвалим АФЛ што ми дозвољава да урадим нешто што је дозвољено свакоме у Аустралији, а што све време подржава и наука", кажеМунси.

Упркос одлуци у случају Мунси, АФЛ још није дефинисао оквир за родну разноликост.

"Ово су сложена питања и ми разматрамо стручно мишљење, медјународне оквире и информације заједница које утичу на наше одлуке", навела је представница АФЛ Тања Хош.

Аустралијски фудбал игра се са два тима од по 18 играча, а терен је овалног облика. Играчи могу да користе било који део тела и тај спорт је спој рагбија и фудбала.

Тај спорт привлачи највише навијача на стадионе у Аустралији и на телевизији је гледанији од било ког другог.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар