Које боје аутомобила су купци најчешће бирали у 2017.

Бела остаје на светском трону као најпопуларнији избор за спољашњост аутомобила.

Занимљивости 14.02.2018 | 15:18
Које боје аутомобила су купци најчешће бирали у 2017.
На светском нивоу, бела је задржала водећу позицију у свим сегментима возила и још је избор број 1, покривајући 40 одсто целокупног тржишта, показује годишњи “Извештај о бојама за завршне аутомобилске премазе” који је објавио БАСФ.

Уз црну, сиву и сребрну, ахроматске боје и даље су најзаступљеније.

Када је реч о хроматским бојама, удео плаве и црвене готово да је подједнак, а за њима следи браон нијанса. Оно што се може закључити у глобалном прегледу је да што је ауто мањи, то је нијанса упечатљивија.

Појачана продаја и већи избор СУВ модела значајно су утицали на овогодишње бројке. И док бела и црна доминирају овим сегментом, црвена, плава, а посебно браон, јављају се све чешће.

Што се тиче бројки за Европу, ахроматске боје и даље су најпопуларније.

Око 78 процената свих продатих аутомобила у 2017. офарбано је у белу, црну, сиву или сребрну нијансу чиме се наставио досадашњи тренд.

Међу ахроматским бојама удео сиве порастао је на 19 процената. Тиме је сива постала популарна колико и црна.

За појачан удео сиве заслужна је разноврсност многобројних нијанси. Са преко 100 варијација сива има други највећи број нијанси, одмах после плаве.

У сфери хроматских боја, плава је већ стандардно у тренду. Иако је целокупан удео од 10 процената стабилан, размера плаве нијансе значајно расте у сфери хроматске палете, будући да готово сваки други хроматски аутомобил који се произвео у Европи током 2017. године управо је био плаве боје.

Са скоро 130 различитих нијанси плава је такође остала непревазиђена када је реч о разноврсности нијанси.

Тренутно су на тржишту стотине боја за аутомобиле, које укључују широк распон јединствених ефеката. Штавише, функционалност премаза игра све већу улогу.

Боје са интегрисаним одржавањем температуре, на пример, јачају одрживу мобилност будућности. Будући да смањују загревање површине аута, а самим тим и прегревање његове унутрашњости, уштедом у коришћењу климе долазимо до смањења потрошње горива или дужег рада код електричних аутомобила.

Б 92
фото<:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар