Стратегија ЕУ охрабрује БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је у да у Стратегији проширења Европске уније (ЕУ) за западни Балкан не види ниједну препреку да Босна и Херцеговина постане чланица ЕУ, заједно са Србијом и Црном Гором, али је нагласио како ће то зависити о раду и политичкој вољи.

Босна и Херцеговина 14.02.2018 | 14:55
Стратегија ЕУ охрабрује БиХ
"У Стратегији видим врло добро мјесто за БиХ, уколико ћемо ишта радити. Србија ради, Црна Гора ради, морат ћемо и ми то почети", казао је Човић у изјави за Фену током посјете Витезу, демантујући тако поједине оцјене да ова стратегија потврђује неповољан положај БиХ у односу на сусједне земље.

Човић је истакао како је Стратегијом за западни Балкан, БиХ охрабрена да уради свој дио посла који, како каже, уопште није тежак, али недостаје политичка воља.

"Стратегија нам јасно поручује да можемо стићи све и да је до нас. Мотивира нас да доносимо одлуке и да коначно завршимо рад на Упитнику који нам је упутила Европска комисија. Како ће вам нетко причати о кандидатском статусу, а већ 14 мјесеци, не види одговоре на Упитник, док су други то урадили за два, три или четири мјесеца", додао је Човић.

Нагласио је како је био увјерен да ће БиХ предати одговоре на Упитник још прије пола године, додавши да ово пробијање рокова представља срамоту за БиХ.

"Нека ми неко објасни зашто то нисмо одрадили, а не да сваки пут, када одлазимо у Бриселу, говоримо како ћемо то урадити... Једноставно, то је једна наша срамота, али то је наша администрација и играње политиком и послом којим се бавимо", нагласио је Човић.

Истакао је како вјерује да ће одговори на Упитник бити предани 28. фебруара током посјете предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера БиХ.

На упит очекује ли да до Јункерове посјете БиХ, дође и до приближавања политичких ставова о измјени Изборног закона БиХ, Човић је рекао да вјерује како ће до тада бити познато постоји ли за то политичка воља.

"Изборни закон ће се морати мијењати како бисмо имали имплементацију избора, односно уопће изборе у октобру. Сви се залажемо да ћемо то направити и да ће избори бити, међутим те политичке воље још ни изблиза нема. Вјерујем да ће многи, који мисле задржати статус qуо, схватити да ће неке ствари морати промијенити и да ће се то морати видјети и на један практичан начин, и када дође господин Јункер, али и остали који ће долазити у идућих мјесец или два", казао је Човић.

Извор: Фена

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

14.02.2018 14:06

Неискреност до бола. Сваки помак у цивилизацију тебе и твоје пајдосе заболи ко зива рана. Ви би да све стоји и само да траје овако како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

14.02.2018 17:53

Човић је једини који је већи лажов и од Бакира и од Баје. Не знам што га медији уопште ишта и питају. Да му не дају простора, нико не би ни чуо за њега.

Name

Лажно Име

14.02.2018 14:19

Човић као и обично пун обећања 0 резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

14.02.2018 14:44

Несто си драгане поцрнио није то од кварцања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

14.02.2018 14:49

Еј људи бог ме мрзио ако неког мерзум али овог Цовица немогу да смислим.цовјек це родену мајку преварити а да нас не преври.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мујица мали

14.02.2018 17:31

Јаране слазем се с тобом...

Name

док

14.02.2018 14:57

Ствар је јасна ЕУ нас неће или још неће.Може овај преварант да прича шта хоће али од тога нема ништа.Када би нас хтјели послали би неког Хојт Јиа који би им саопштио(налупо шамаре) и рекао до тад да све завршите и готово.Кад су решили да Макединију уведу у НАТО требао им је ЈЕДАН ДАН да промијене владу и готово.Чак су и Грчку "за уво" довели на преговоре.То само говори колико су ови наши баје и "свјетски политичари" битни.Ко мој дорат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

14.02.2018 14:58

Ми смо ево толико охрабрени као и Хрвати у Хрватској који сто прије хитају на своје зимске послове у иностранству. Ево све пјевамо од среце сто купујемо у Алдију и Лидлу и сто нам обецавају "европски пут" демокрације, ха, ха.. Какви идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.02.2018 15:03

Зао ми те је знам да неспавас али свације продзе па И твоје Бy. Купи прње И иди цувај магарце И козе по херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

14.02.2018 15:46

Јос нек поведе Милокрада он је његов љубимац.

Name

Јозо Витез

14.02.2018 15:08

Ти Драгане си своје показао какав си и зато помози нам тако сто цес отици са политицке позорнице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

14.02.2018 15:54

Коме овај паламуди више.Човјек може причати читав дан ,а да не каже ништа.сиједа лопина.

Name

Члан Хдз

14.02.2018 17:17

Одступити Драго, појачај нас...

Name

Мислим-ман

14.02.2018 15:38

Ја човићу да се ради али по твом. Сад имате 3ну власти у институцијама а нема вас него шестина у Бих. ЕУ закони не признају тај изборни систем и требаш заштиту Хрвата увијек а и савезништво срба да би ти како тако дали ентитет (округ) или како би то већ за да можеш одатле опет трећину лове гулити. Ако ти се то не дозволи русицес са разних цоскова, преко исламиста, исељавање хрвата итд. Ти си главна препрека у фер преговорима са ЕУ. Оно што највише боли је то да ће сваког народа у БИХ бити све мање и мање, а хрвата поготово, тако да је смијешно улагати. Херцег Босна је пројекат који се може упоредити са прављењем цркве школе и обданишта у селу које се исељава и гдје се не рађају дјеца...Ето то је моје сугестивно мишљење. Ви доказите да није тако и гласан за вас господине. Увијек је фино доћи у село гдје има младих згодних дјевојака и момака а не стараца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.02.2018 16:45

Пре да стратегија БИХ,разваљује ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

14.02.2018 17:35

Срби моји драги, лијепи... ово је вас заститник,, вас и васих интереса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

14.02.2018 20:27

СТА ВИ ХОЦЕТЕ ЦОВИЦУ БОЉИ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ОД ИЈЕДНОГ ИЗУЗЕВ ВУЦИЦА ЊЕМУ СКИДАМ КАПУ НЕМАМ РИЈЕЦИ.

ОДГОВОРИТЕ