Вучић поручио: У Европу до 2025.

Пресједник Србије Александар Вучић истакао је данас да би Србија, иако 2025. није свето писмо, вољела да свој посао заврши и да до тог датума буде дио ЕУ.

Србија 14.02.2018 | 13:23
Вучић поручио: У Европу до 2025.
Он је на конференцији за новинаре рекао да је са њемачким вицеканцеларом и шефом дипломатије Зигмаром Габријелом разговарао о обавезама које Србија има на путу ка ЕУ, за шта има подршку Њемачке.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу, да се ради о три области:

"Прва је очување мира и регионалне стабилности. Друга, решавање проблема са Приштином или, како би Немци рекли, односи са Косовом. Треће се односи на поглавља 23 и 24, односно владавину права, функционисање правосуђа, слободу изражавања", објаснио је Вучић.

"Нема страха када је ријеч о трећој тачки"

"Када је ријеч о првој тачки, и до сада смо све чинили и чинићемо и у будућности све на очувању стабилности и мира. Међутим знамо да је веома тежак задатак пред нама у решавању проблема и проналажењу солуције са Приштином", објаснио је Вучић.

Вучић је похвалио, на почетку свог обраћања, Њемачку и вицеканцелара, рекавши да је он веома ангажован и човјек који можда најбоље разумије прилике на Балкану, у цијелом региону, и пријатељ региона и наше земље.



"Он је често у нашој земљи. Имамо увек отворене и искрене разговоре, јер Немачка коју представља је поуздан партнер, и ми највише очекујемо до Немачке. Немачка има неретко и врло чврст, тврд и тежак став по нас, али је свакако поудзан и сигуран партнер Србије на њеном евроспком путу", нагласио је он.

Економска сарадња

Вучић је пренио да је са Габријелом разговарао о економској сарадњи, подсјећајући да су Србија и Њемачка прошле године оствариле трговинску размјену у висини од 4,4 милијарди евра, чиме је Немачка постала најзначајнији трговински партнер Србије.

Рекао је и да су постигнути рекордни резултати по питању увоза и извоза, а додао да је извоз из Србије достигао ниво од 1,9 милијарди евра.

Такође је указао да њемачке фирме у Србији, за које је рекао да су увијек сигурне, чисте као апотека у сваком смислу те ријечи, запошљавају 37. 000 грађана Србије.

Вучић је казао да жели више њемачких инвестиција у земљи, а да економски и реформски резултати пружају боље услове за још већи долазак њемачких улагача.

Наводећи економске успјехе Србије, ако што је смањење јавног дуга на ниво од 56,7 одсто БДП-а, Вучић је казао да је Габријел одличан познавалац економије и перфектно разумије све економске интересе.

"Желимо још тешње односе, како би слали сигнале да још већи број инвеститора из Њемачке дође у Србију", нагласио је он.

Њемачка подршка Србији

Вучић је рекао да је важно што Њемачка пружа подршку Србији на њеном европском путу, и да то показује зашто и колико је Њемачка важна за Унију, али и Западни Балкан и Србију, за сваку земљу у овом дијелу Европе.

"Надамо се већој посвећености", додао је он истичући да је Габријел један од људи који је спреман не само да чује, већ и саслуша српску страну, што за нас није чест случај.

Извор: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Анте

14.02.2018 12:25

Ако се пита загреб ви цете бити на стенд бају ко турска а пита се загреб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанез

14.02.2018 12:36

Анте ! А дали ћете ви добити зелено светло за улазак у Шенген јер се и то пита Словенце којима ви недате онај лавор мора.

Name

Карадоз

14.02.2018 12:25

Ако Србија удје до 25 у ЕУ ја одмах мјењам име у ТРАКТОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Карадоз

14.02.2018 12:31

Ти вец јеси трактор палис на гурање

Name

дијаспора_берлин

14.02.2018 12:41

Па докле цемо гледати на ЕУ као насе судбинско предодредјење? То не знаци ниста, ако немамо концепт властитог развоја. Исто вази за све земље бас онако како то сада ради Русија. Не треба оцекивати од ЕУ да развије Србију. То је велика ДОГМА. ЕУ је лаитмотив за "ниста". Поздрав форуму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

14.02.2018 13:23

Мало сутра кад признате Косово и кад платите ратну остету БиХ и Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.02.2018 13:54

Значи 2025 год у ЕУ а до када моаш признати Косово? Чик ако смеш потпиши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

15.02.2018 05:49

Потписао је Бриселски споразум да није питао ни Скупштину нити било кога....страни плаћеник на задатку...за паре и власт ће нас продати да не трепне.

Name

МИРОЉУБ

14.02.2018 14:14

ЈЕЛ ТО КОЛИНДА ОБЕЦАЛА АЛ НЕВЈЕРУЈЕМ ПРВО ЈЕ БОСНА НА РЕДУ ЦОВИЦ СЕ ВИСЕ ПИТА ОД КОЛИНДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

14.02.2018 18:42

Јака ствар,Бугарска и Румунија су у Унији већ годинама а стње код њих је исто или још горе него код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

14.02.2018 21:07

Исто као и референдум у Србској

ОДГОВОРИТЕ