Ко спрема аскере за нови рат?!

Загребачки Глобус у тексту “Бакирова Босна: Ко спрема “аскере” за нови рат” пише о најновијим тензијама у БиХ, уз недавне пријетње члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића “ратом и конфликтом” те анализирају обуку младића у кампу тзв. “аскера”.

Регион 14.02.2018 | 10:45
Ко спрема аскере за нови рат?!
У тексту су изнесене опсежне анализе проф. др. Мирјане Касаповић и проф. др. Иве Лучића о најновијим тензијама у Босни и Херцеговини, везаним уз питање изборног закона,  недавним пријетњама члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића “ратом и конфликтом” те снимком који је узнемирио регион.

Основали су га припадници вехабијског-селефијског покрета, а полазници обуке су бошњачки муслимански дјечаци који се, по ријечима оснивача кампа изреченим на јавној телевизији, “брину о свом тијелу и духу” и припремају се “за оно што долази” – пише Глобус.

''А шта то долази можемо претпостављати и евентуално закључивати из пријетњи ратом које све чешће и отвореније шаљу бошњачки политичари и ратни заповједници, из циљева обуке коју у земљи и иностранству проводе разни “аскери”, што је турски назив за војника, из нефункционисања институција БиХ те из кукавичке и лицемјерне шутње, међународних организација и европских држава које су “гарант провођења Дејтонског споразума” и очувања мира у БиХ'', коментарише Иво Лучић.

Шта год се догодило, Хрвати ће логиком мјерљивости политичког утицаја за то бити најмање одговорни, али није искључен, да ће као и раније, ако буду наивни, испасти највише криви.



Некадашњи командант Врховног штаба тзв.  Армије БиХ Сефер Халиловић више пута је отворено пријетио ратом и Хрватима и Србима. Од његових су се изјава у септембру 2016. ограђивале чак и неке бошњачке борачке организације. Бивши командант Атиф Дудаковић одржао је у јануару прошле године у Луксембургу трибину на којој је позвао младе Бошњаке да се наоружају.

Он је рекао да су Бошњаци олако напустили служење војног рока те затражио да сваки Бошњак са 17 година мора себи купити војну униформу, изме, врећу за спавање и руксак. На одазив, изгледа, није требало пуно чекати, ових дана на интернету се појавио снимак из кампа за обуку “аскера”. Камп је изграђен уз језеро Јелен на територији Тешња, тик уз границу општине Усора с већинским хрватским становништвом – пише лист “Глобус”.

Професорица Мирјана Касаповић у тексту се бави се тзв. нигеријским изборним моделом.

Једну верзију или својеврстан одјек нигеријског модела који се исказује у захтјеву да се у изборни модел угради посебан образац географске дистрибуције подршке бирача, заговарао је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, гостујући 4. фебруара у ХТВ-овој емисији “Недјељом у два” као рјешење спора о начину избора бошњачкога и хрватског члана Предсједништва у Федерацији БиХ.

''Изетбеговић није, говорио о нигеријском него о Филеовом моделу, названом према чешком дипломати Штефану Филеу, једном од мноштва европских бирократа који су се бавили БиХ, а којег је Изетбеговић извукао из заборава'', каже Касиповић.

Штефан Филе, наиме, осмислио је верзију нигеријског изборног модела по којој би Хрвати, бирајући свог члана Предсједништва, на крају могли добити оног којег изабере бошњачка већина, као 2010. године кад је то био Жељко Комшић. Односно, по том моделу, у трочланом Предсједништву БиХ могла би се, уз Србина, наћи два Бошњака и ниједан Хрват.

“Запријетио Хрватима усред Загреба”

Начином својственим недаровитом и незрелом политичару лишеном осјећаја за обзир, мјеру и одговорност, запријетио је Бакир Изетбеговић усред Загреба Хрватима у Босни и Херцеговини “конфликтом и ратом” – наводи се у коментару Иве Лучића у листу “Глобус”.

Било је то у недјељу 4. фебруара 2018. на Првом програму Хрватске телевизије. Ипак, оставио је он великодушно и могућност да “конфликт и рат” избјегну. Требају се одрећи захтјева за “трећим ентитетом”, а било би још боље и сигурније ако би се одрекли и свих националних права и идентитета. Тада рата с Хрватима сигурно не би било, јер не би било ни Хрвата.

На примједбу водитеља емисије како овдашњим политичарима због недавних трагичних искустава није баш примјерено зазивати рат, гост је одговорио: “Сигурно конфликт неће почети Бакир Изетбеговић нити Бошњаци. Зна се ко је сваки пут на Балкану почео конфликт.” – наводи се у коментару Лучића у загребачком Глобусу.

Извор: Глобус

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Лажно Име

14.02.2018 09:53

Латинска пропагандна за изборни закон. Видјели смо како дочекују Србе у Хрватској а овдје им Срби помажу неби ли Босански католици касније са више гласова укинули Српска права у Босни као што су констутивни у кантонима гдје влада ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето

14.02.2018 11:16

За лазне Ветране и лазну Цаст смо заузврат добили Ексере.

Name

Ре

14.02.2018 14:23

Но сикирики све би то мозда и просло да није страни обавјестајни слузби на сваком кораку.треба цитати стране медије и све це нам бит много јасније.

Name

срб

14.02.2018 09:57

Ма дајте новинари радите несто друго. истразите криминал на намјестању тендера а не ове глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

14.02.2018 10:28

Дневна доза национализма и негативе пред изборе.

Name

Крадемо ти и ја

14.02.2018 10:05

Ја сматрам да би било најбоље да имамо хрватски изборни закон или србијански изборни закон и овдје код нас у Босни. Зар би неки истински демократа могао бити против таквог једног изборног закона?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

14.02.2018 19:42

Хајмо демократски заборави дејтон хајмо гласат за све сто треба у дрзави па 52 посто су босњаци муслимани и зна се демократски висе од 50 посто ста народ изгласа признаје се знаци ви никаква права неби имали и дасе уједините срби и хрвати опет је нас висе ми смо вама све дали и опет вам носта неваља сад и нама неваља хоцемо своју исламску босну.

Name

Рођо

14.02.2018 10:08

Хрвати имају искуства са обуком муслиманских терориста још из доба док ови нису постали бошњаци, зато и пишу о овом.Добро је познато да су де џихадисти и муслимани из бивше БиХ обучавали у хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пдјо

14.02.2018 10:48

Тебе мора да је неки Хрват склепао,ста год радили ти их подрзавас а истовремено блатис Босњаке а и нас Србе несвјесно.Ти и нас Миле изгледа да имате исти ДНК.

Name

ЗА ГЛОБУСОВЕ НОВИНАРЕ

14.02.2018 10:08

За глобусаре само један кратак одговор : УЗП ..или ти удружени злочиначки подухват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.02.2018 10:15

Ста Хрвати оце имају висе фотеља на којима “ обнасају” функције од становника у БиХ. Свабе давно рекосе, “ Сацувај нас бозе куге и Хрвата”. Устасе добро памтим и ја и моја породица. Марс багро фасистицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

14.02.2018 10:16

Тресла се Гора, родио се Миш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхимир

14.02.2018 10:37

Дивим ти се народе ако си јос иоле нормалан у све ове лази и ово свакодневно убризгавање страха у кости. Ко не полуди, није нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баухау

14.02.2018 10:45

Ови мисле да је довољно споменути ислам, и те ствари, и ето продана успјесно прица.Ови текстови су намјењени хрватским камењарима, успјесно је купују, а ста це Европи да објасњава тероризам смјесна хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоки

14.02.2018 11:07

Глобус су Лазовске новине ,то знају и Птице на Грани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

14.02.2018 14:42

Какав би коментар био да је Додик овако говорио,а то пренијела РТРС. Бакир би био миротворац.

Name

ре

14.02.2018 19:13

Исто ко нација босњак сто је измисљена. Тј настала у подруму

Name

Гупи

14.02.2018 11:11

Одвратнијег и лазнијег коментара нисам процитао...невјероватно колико медији доприиносе мрзњи измеду народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2018 12:58

Сто висе оваквих наслова, то мање Хрвата.

Name

Лаз

14.02.2018 11:22

Гомила лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отров

14.02.2018 11:29

Овом такозваном политицару би Еу путем спец.представника,или Охр, требала забранити политицко дјеловање у БиХ. Хитно. Затрова он и Босну и Херцеговину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

те

14.02.2018 11:39

Великим богом се кунемо да робови бити нецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

14.02.2018 17:17

Људи моји овакво стање гласи,95% медија у свијету дрзе Зидови па претезно све и један медиј на овим просторима је у рукама Зидова.Зидови запоцињу све ратове и завадјају народе јер њима није у интересу да се ми Босњаци,Срби,Хрвати,Црногорци,Македонци,Словенци и други добро слаземо и сарадјујемо.Погледај данас на овим просторима да се обицан народ не мрзи да сарадјују да се друзе.Зидови су се до срзи инфлитрирали у све сфере зивота на овим просторима.Зидови убаце кост,заваде а ми се крвимо а они трљају руке и навијају који је Гоyим јаци,Гоyим је по сотонском талмуду зивотиња.Оба свјетска рата су запоцели Зидови и све друге ратове,то вам је цињеница и истина.

ОДГОВОРИТЕ