Авион пао због грешке пилота?!

Истражитељи су јуче саопштили да је пад руског путничког авиона, у којем је у недељу погинула 71 особа, можда узрокован грешком пилота.

Свијет 14.02.2018 | 07:32
Авион пао због грешке пилота?!
Како је саопштено, пилоти пред полетање нису активирали грејање опреме за мерење притиска, што је резултирало погрешним подацима о брзини летења.

Након анализирања црне кутије са подацима о лету авиона, Међудржавни комитет за ваздухопловство саопштио је да је до пада летелице у недељу дошло пошто су пилоти видели различите податке на два индикатора брзине авиона, преноси АП.

До погрешних података о брзини дошло јер су пилоти, пре полетања, пропустили да ставе у погон систем за грејање опреме за мерење притиска.

"Прелиминарна анализа регистрованих информација, као и анализа сличних случајева који су се догодили у прошлости, показују да је до посебне ситуације могло доћи у ваздуху због неисправних података на пилотским мониторима о брзини летења, а што би могло бити повезано с прекомерним хладјењем целокупне опреме за притисак јер су системи за грејање били искључени", објашњава се у саопштењу, наводи Тасс.

Напомиње се да је током свих других летова који су регистровани у црној кутији летелице - а таквих летова је било укупно 15 - грејање опреме за притисак било активирано пре полетања авиона, још док је авион стајао на писти.

Пилоти су у авиону "антонов 148" укључили аутопилотски систем након полетања са московског аеродрома "Домодедово", али су се вратили на ручне контроле када су на мониторима угледали неодговарајуће податке о брзини.

Авион се срушио на терен прекривен дубоким снегом шест минута након полетања, при чему је погинуло свих 65 путника и шест чланова посаде.

Авион Ан-148 летео је ка граду Орск, у области Урала, у близини руске границе са Казахстаном, у Оренбуршкој области, а срушио се у раним поподневним сатима по локалном времену.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар