ЛЕ: Момци, сад одиграјте за СЕБЕ!

Има нека тајна веза - ова Звезда и Хавијер Сотомајор! Фудбалери Црвене звезде су толико тога направили ове сезоне да у данашњем мечу шеснаестине финала Лига Европе против ЦСКА (18. 00) не морају да размишљају о имиџу клуба, навијачима, негативном одијуму, судбини руководства. . .

Фудбал 13.02.2018 | 17:45
ЛЕ: Момци, сад одиграјте за СЕБЕ!
Европска одисеја започета шетњом у кратким панталоницама у ексклузивном малтешком летовалишту, настављена је у много пута описаним дуелима у Казахстану, Чешкој, Русији, Белорусији, Немачкој и Енглеској. Из поменутих кратких панталоница, црвено-бели су ускочили у шалове и рукавице и дочекали да данас у првом мечу шеснестине финала Лига Европе одмере снаге са ЦСКА (18 часова). Међутим, не намеравају да се задовоље првим пролећем на Старом континенту после 26 година.

Да кренемо редом: док су војевали на Малти и у Казахстану, ученици Владана Милојевића су водили симултану битку. Плашили су се сопствене бруке, али и чињенице да би евентуалним киксом могли поштено да нашкоде руководству клуба чије позиције су пољуљане после прошлогодишњег губитка титуле. Морали су да воде рачуна о опаком негативном одијуму који је могао врло лако да их прогута. А такве утакмице су јако тешке, макар преко пута била слаба Флоријана и још слабији Иртиш.

Када се пред црвено-белима појавио главни хоризонт Старог континента, од Прага до Краснодара, знали су да могу да набилдују сопствени рејтинг, али и да задовоље навијаче. Толико жељне великих утакмица у Љутице Богдана. Испунили су и ту мисију! Почели да подсећају на Звезду из старих времена, допринели да се око Маракане прича само и искључиво о фудбалу. Никако о интригама, проневерама, преклапању ситних и крупних интереса.

Могли су да стану, чак и да лигашки део Лига Европе, заврше без бодова и да комотно кажу да су урадили оно што нико пре њих деценију уназад није. Могли су - али нису. Знали су да ту невидљиву црвено-белу омчу, који многи описују као притисак константног морања у Звезди, претворе у сопствено оружје.

Тачније, тренер Владан Милојевић је држао у дисциплини тим опијен сопственим резултатима. Знао је да у групи са Арсеналом, Келном и БАТЕ Борисовом, Црвена звезда има довољно ресурса да сваким даном подиже лествице очекивања као својевремено чувени кубански атлетичар Хавијер Сотомајор. Издржала је ова генерација погледе бар осам милиона очију против Келна. Тада је емотивну катарзу доживео и пословично смирени тренер Владан Милојевић, који је много пута истакао да не уме да се радује.

Са раширеним рукама летео је тереном Маракане и вероватно у себи схватио да је време за подвлачење црте. И нешто другачију логику.

Играли су фудбалери и стручни штаб Црвене звезде за себе и руководство.

Играли су фудбалери Црвене звезде за себе и навијаче.

Играли су за себе и рејтинг клуба.

Играли су за себе и бодове на УЕФА листи.

Сад, тачније вечерас против ЦСКА (18 часова), треба да играју само за себе.

Да гледају на дуел са Армејцима као на меч где им никакви окови притиска и морања неће стезати мисли, ноге и кичму. А у таквој атмосфери несвакидашње релаксације када је у питању Црвена звезда Владан Милојевић и његови момци поново могу да пробуде оно сотомајоровско у себи.

"Ово је само почетак враћања Црвене звезде на велику сцену. Овај велики клуб са оваквим навијачима заслужује стално да игра у Европи", често је понављао Владан Милојевић.

Кључна реч о овој изјави Владана Милојевића је - почетак. Вероватно тренер црвено-белих не размишља још о крају европског пута, иако на сва уста хвали несумњиву снагу чете Виктора Гончаренка. Гледаће он на овај двомеч као на још једну партију догорочне стратешке игре, после које ће фломастером прекрижити портрет Виктора Гончаренка. На том зиду су већ Страмачони, Шалимов, Рутенбек, Штегер...

Али да се вратимо на ону тезу о опуштености и релаксираној ситуацији играча Црвене звезде. Та комоција пружиће јединствену прилику Владану Милојевићу да ужива у својим тренерским постулатима.

 Ако вечерас навијачи буду видели врло стрпљиву, чак бисмо рекли и дефанзивну оријентисану Црвену звезду, неће негодовати и причати о гушењу светле традиције. Знаће да против најбољег руског тима у последњој деценији мора да се игра тако. И да Владан Милојевић то зна, јер је у групној фази Звезда примила два гола.

Ако Милан Борјан у петом минуту почне да краде време навијачи ће знати да је добио такве инструкције, и да у стручном штабу црвено-белих не виде само следећи напад. Него имају перцепцију стања ствари у судијској надокнади реванша у Москви. Као што ће, врло вероватно, знати да цене сваки повратан, али сигуран пас Доналда, Јовичића и Крстичића.

Јер релаксирана Црвена звезда не мора да игра на гол више и слепо се придржава традиције против објективно много јачег ривала. Мораће пре свега да буде прагматична као ретко када и постави се тако да одигра на гол мање. Вероватно у тој дисциплини и борби за сваки педаљ терена, налик дуелима у америчком фудбалу, Владан Милојевић види шансу за пролаз.

Дакле, све је јасно: фудбалери Црвене звезде коначно ће моћи да одиграју релаксирано и онако какоВладан Милојевић мисли да треба. Сасвим довољно да покажу да имају црту Хавијера Сотомајора у себи, несвесно радећи на штету будућих генерација. Јер лествица овог тима је подигнута прилично високо. Да не кажемо превише високо.

Ако и изгубе навијачи Црвене звезде ће знати да је ЦСКА једноставно бољи. Препознали су то када је кошаркашка секција црвено-белих у четвртфиналу Евролиге пре две године налетела баш на руску Армију. Било је 3:0 за ЦСКА, али аплаузи су одзвањали Ареном. Сигурно ћемо вечерас око 19:50 чути аплаузе на Маракани. А можда и још једну општу хистерију.

Од релаксираних фудбалера Црвене звезде који играју само за себе зависи!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар