Нова метода рада Брисела за БиХ

Када почне провођење Стратегије Европске комисије (ЕК) за укључење западног Балкана у Европску унију, Босна и Херцеговина биће суочена с новом методом рада Брисела. Она ће бити пуна сасвим директних и врло често неугодних порука. Језик тих порука биће разумљив и обичним грађанима.
Очекује то први човјек Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ) Гералд Кнаус, који је разговарао за "Дневни аваз" прије састанка који је у Паризу имао с министром иностраних послова Француске Јеаном-Yвесом Ле Дрианом.

Босна и Херцеговина 13.02.2018 | 09:55
Нова метода рада Брисела за БиХ
"Занимљиво је како се Француска све више позиционира као централни актер европске политике", рекао је кратко Кнаус уочи састанка, на којем се говорило управо о Стратегији ЕК, а БиХ била једна од важнијих тема разговора.

Кнаус истиче да је ЕК заинтересована за „транспарентније процјене експерата, који неће бити само из Брисела него ће их слати и појединачне државе чланице ЕУ, како би анализирали рад институција задужених за провођење закона".

"Много се говори о искуствима из извјештаја Реинхарда Приебеа о ситуацији у Македонији из 2015. и 2017. У њима је врло конкретно и јасно анализирано стање владавине закона у то вријеме. Све је то објављено, извјештаји су били детаљни, конкретни, сасвим разумљиви било коме и Европска комисија у том начину рада види све више модел како ће третирати балканске државе", каже Кнаус за "Аваз".

Он наводи да би се могли радити, напримјер, извјештаји о томе како државни парламенти контролирају рад обавјештајних служби, како раде суд, регулаторне институције...

"Такви извјештаји балканским би државама помогли, јер би дали јасан план реформи, а Европска комисија добила би на кредибилитету, ако би се реформе проводиле. Дакле, оштри, детаљни, директни, јасни извјештаји, уз провођење детаљних провјера, свима би били од користи, посебно онима који заостају у провођењу европских реформи и имају проблем с кредибилитетом", истиче саговорник "Аваза".

Први човјек ЕСИ-ја наводи и да би у таквој ситуацији БиХ имала добру стартну прилику за побољшање своје позиције. Један од аргумената му је и то што је власт конципирана тако да један човјек не може остварити потпуну контролу над државом.

Истиче да Прибеова методологија има све више и више подршке како у самој комисији тако и у државама ЕУ које желе прикључење Балкана.

"БиХ би заиста могла бити позитивно изненађење. Потребно вам је да имате овакве извјештаје, те јако цивилно друштво, медије, али и опозицију, који би радили свој посао - објашњава он.

(Дневни аваз)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

педагог

13.02.2018 08:58

Сада имамо интерактивни рад и радионице демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

13.02.2018 09:42

Кад сад поцне кукњава на све 3 стране о угрозености

Name

Пролетер

13.02.2018 09:56

ЦИТАТ: "Она ће бити пуна сасвим директних и врло често неугодних порука. Језик тих порука биће разумљив и обичним грађанима." Којим грађанима? Ми то ни немамо. Ми имамо само три зараћена племена, а ето, Додик је рекао како је он против помирења, а ни Бакир ми не дјелује као неки Гханди, па тако да, држимо се Бајиних пушака. Мисли он на нас и неће дати да будемо голоруки. С друге стране, морам ли баш трошити ријечи око зелених беретки и сличних?

Name

ЕУ-рат

13.02.2018 12:05

Ста год и како год буде али не одустајте од "европског пута" развоја, сарадње и увазавања властитих и партнерових потреба!

Name

Анте

13.02.2018 11:47

Боли њих нека ствар за нама увијек смо ми били покусни куници за поткусуривање када смо глупи

ОДГОВОРИТЕ