ЛЕ: Звездин прољећни сјај, 25 година касније!

Пролеће на Маракани: ЦСКА, 100. 000 дланова – Боаћи или Пешић? Црвена звезда од 18 часова наставља своју европску авантуру – на крцату Маракану стиже московски ЦСКА.  Већ су урадили много, а могу ли Владан Милојевић и његови фудбалери још?

Фудбал 13.02.2018 | 13:00
ЛЕ: Звездин прољећни сјај, 25 година касније!
Први меч шеснаестине финала Лиге Европе наставак је повратка некадашњег првака Европе и света на велику сцену, пошто ће дуел са 'Армејцима' бити први за црвено-беле после 25 година у оквиру нокаут фазе неког континеталног такмичења.

Последњи пут, Звезда је била учесник 'европског пролећа' 15. априла 1992. године, када је поражена од Андерлехта у Бриселу у покушају да одрани титулу освојену годину дана раније у Барију. 

Сада, изабраници Владана Милојевића иза себе имају изванредну полусезону – имају девет бодова више до другоплаисраног Партизана пред наставак Суперлиге, после десет година заиграли су у групној фази неког евро такмичења, а да спектакл буде потпун побринула се и правна комисија клуба оборивши суспензију трибина Европске фудбалске уније (УЕФА). 

"Дочекали смо пролеће и утакмицу са ЦСКА. Ово је много велики догађај за нас. Хук са трибина нека негативно утиче на противника, а на нас треба да се пренесе позитивна енергија са трибина", рекао је Милојевић. 

Очекује се да ће трибине нашег најевеће стадиона бити испуњене до последњег места, с обзиром да је остало свега 5.000 карата, док је главно питање које мучи све звездаше – да ли ће Ричмонд Боаћи бити спреман за судар са Московљанима? 

Гањанин се повредио у самом финишу припрема у Турској, али је уз помоћ специјалних третмана дошао у могућност да нормално тренира, односно да буде спреман за меч сезоне, али, исто тако, постоји могућност и да се Александар Пешић од првог минута нађе на терену, а да Боаћи крене с клупе.

"Немамо проблем, сви су здрави. Радује ме што је Боаћи тренирао и видећемо колико је спреман за утакмицу. Остали су орни и спремни. Што се ЦСКА тиче, то је екипа која долази из Лиге шампиона. Јака руска екипа, изузетно искусна пре свега. Имали су мало проблема у првом делу сезоне због недостатка нападача, али су добили на квалитету доласком Ахмеда Мусе".

С друге стране, тренер гостију Виктор Гончаренко каже да се Звезда веома добро брани, уме да напада, као и да су његови играчи спремни упркос чињеници да,, као и црвено-бели уосталом, нису у такмичарском ритму.

"Звезда зна како да напада и веома се добро брани. Мораћемо да притиснемо противникове слабе стране и онемогућимо да користи своје предности. Добро смо се спремили за утакмицу, иако би можда било другачије да смо у такмичарском ритму. Добро смо тренирали и мислим да неће бити проблема".

ЦСКА ће у Београду бити ослабљен неиграњем Алексеја Березуцког и Георгија Сјеникова, а Гончаренко је навео да мисли да ће они бити спреман за реванш.

Уколико приступ буде био исти као против Арсенала, БАТЕ Борисова и Келна навијачи Црвене звезде немају разлога за зебњу, а уз мало среће ни осмина финала није далеко.

Утакмица почиње у 18.00, снежних падавина више не би требало да буде, а из клуба су апеловали да навијачи раније дођу на стадион јер ће се капије затворити пола сата пре почетка утакмице.

Флоријана, Иртиш, Спарта, Краснодар, БАТЕ, Келн и Арсенал су прошлост. Садашњост је ЦСКА, а будућност?

Фудбалери Црвене звезде од 18 часова играју на свом стадиону против Московљана прву утакмицу шеснаестине финала Лиге Европе, док је реванш 21. фебруара у Русији.

Биће то прве утакмице црвено-белих на међународној сцени још од 1992. године.

Тада су, као актуелни европски прваци, у групи Купа шампиона били иза Сампдорије, а испред Андерлехта и Панатинаикоса, али је даље - у финале - ишао само првопласирани.

Због ратног стања у држави, Звезда је као домаћин играла у Будимпешти и Софији, али је и поред тога успела да упише три победе (уз три пораза). Савладани су Андерлехт (3:2) и Панатинаикос (2:0 и 1:0), док је Сампдорија оба пута била боља (2:0 и 3:1), а Андерлехт једном (3:2).

Тај пораз у Бриселу, 15. априла 1992, био је последња утакмица Црвене звезде током такозваног "европског пролећа".

Занимљиво, и више него дупло раније црвено-бели су играли своју последњу интернационалну утакмицу у фебруару. Пре 56 година, 14. фебруара 1962, у четвртфиналу Купа сајамских градова, "разбијен" је Еспањол 5:0. Потом је у априлу Барселона била успешнија од српског представника.

Иако је то мало ко могао да очекује у јуну, па и јулу и августу, Црвена звезда је ове сезоне успела да се врати на велику сцену и после 10 година заигра у групној фази неког европског такмичења, а после 25 и да презими.

"Све је то само пут повратка Црвене звезде тамо где јој је место", често истиче Владан Милојевић, алудирајући на Лигу шампиона у којој најтрофејнији српски клуб није играо од поменуте 1992. године.

До увођења санкција Уједињених нација нашој држави, Црвена звезда је за 22 године 11 пута дочекала пролеће у Европи, а везала је 24 сезоне у неком од евро-купова.

Надају се сви у клубу да је ова сезона прекретница и повратак на старе стазе...

Екипа је показала да може много тога, да се не обазире на предвиђања, већ игра срцем. Зато, ако против ЦСКА буде био исти приступ, слободно можемо да поставимо питање - ко је следећи?

Ако, ипак, црвено-бели буду елиминисани, свакако заслужују једно велико "браво" за оно што су приказали до сада. А, почело је још у јуну, првим колом и дуелима са малтешком Флоријаном.

Лига Европе – шеснаестина финала:

18.00 Црвена звезда – ЦСКА Москва

Стадион: 'Рајко Митић'

Потенцијални састав:

Црвена звезда (4-3-2-1): Борјан – Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић – Јовичић, Доналд, Крстичић – Бен, Радоњић – Пешић

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар