Појачан прилив миграната у БиХ

У БиХ би у прва два мјесеца ове године, уколико се настави тренд појачаног прилива илегалних миграната, могло да буде регистровано више од 754 мигранта, колико их је евидентирано током цијеле прошле године, изјавио је данас директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Босна и Херцеговина 12.02.2018 | 16:21
Појачан прилив миграната у БиХ
"То је значајан раст и проблем за Граничну полицију јер су то изазови на које требамо адекватно одговорити", рекао је Галић на конференцији за новинаре у Сарајеву на којој су представљени подаци о раду Граничне полиције БиХ за 2017. годину.

Галић каже да су илегални мигранти протеклих година "у доброј мјери заобилазили БиХ", али да је 2016. године регистровано њих више од 100, а током 2017. године 754, што је "рапидан раст".

"Гранична полиција ће у одређеној мјери моћи да одговори овим изазовима, али ако број илегалних миграната буде овако растао, мораћемо да укључимо и неке друге субјекте друштва да помогну у рјешавању овог проблема", рекао је Галић.

Он истиче да највећи број илегалних миграната улази у БиХ на подручју Требиња, те Зворника и Братунца, док је највећи број покушаја изласка евидентиран на подручју Унско-санског кантона.

Као горући проблем Граничне полиције, Галић је истакао недовољан број полицајаца јер у протеклих пет година није вршена попуна редова ове полицијске агенције.

"Сада сваке године запошљавамо по 100 припадника, али то не може надокнадити 570 службника који су протеклих пет година отишли из Граничне полиције", рекао је Галић.

Осим недостатка људства, каже Галић, Гранична полиција је недовољно материјално-технички опремљена, а проблем представља и лоша инфраструктура одрђених граничних прелаза.

Одговарајући на питање да ли је тачно да граничне службе из околних земаља илегалне мигранте транспортују и пребацују у БиХ како би ти мигранти, када буду ухваћени у ЕУ били враћени у БиХ, а не у те земље, Галић је рекао да ту информацију не може да потврди, али да постоје одређени случајеви који се провјеравају.



(БН/Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рот

12.02.2018 15:24

Па шта.Добро плаћени полицајци нека чувају границу није само њихов посао РЕКЕТ преко ДРИНЕ.Чувени ДГС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.02.2018 15:32

Прилив девиза у Босну и Херцеговину јер како ће се удружити "братски" шверцери на линији Требиње-Мостар-Хрватска или на линији Требиње-Мостар-Бихаћ-Хрватска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

057

12.02.2018 16:13

Појачан пролив миграната у БХ. Стомачни грип гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пнзионер

12.02.2018 20:10

Галићу треба спречавати мигранте али то је ама баш небитан вид криминала.Спријечи ти организовани криминал у којем свакодневно уцествује већина твојих службеника.Почев од кријумчарења дроге цигарета те акцизних роба.Ту су коловође они које сте примали на намјестеним конкурсима ти Владо Поповиц и остали.Они који не уцествују у тим великим пословима свакодневно на граници рекетирају путнике и поготову возаче камиона са 10 до 29 КМ. То ти ријеси Галићу па онда на крају и мигранте кад позаврсавате ове криминалне банде у својим редовима.Ту си био часан полицајац у Грудама али ста би па стаде у тој борби..

ОДГОВОРИТЕ