Посљедње ријечи пилота у авиону

Супротно изјавама надлежних који тврде да пилот и техничко особље нису пријавили квар руског авиона који се јуче срушио, Газета. ру пише да је пилот пријавио.

Свијет 12.02.2018 | 09:26
Посљедње ријечи пилота у авиону
Подсетимо, руски истражни комитет саопштио је јуче да прелиминарни извештаји истраге о паду авиона "Ан-148", када је погинуло свих 65 путника и шест чланова посаде у близини Москве, указују да пилот није пријавио техничке проблем, нити да је упутио позив у помоћ.

"Нема извештаја о томе да је посада авиона пријавила техничке проблеме", рекла је портпаролка Руског истражног комитета Светлана Петренко, пренео је Тасс.

Међутим, портал Газета.ру јавља, позивајући се на изворе блиске истрази, да је пилот обавестио контролоре лета о квару и затражио хитно слетање. "Тражим одобрење за принудно слетање", преноси Газета.ру последње речи пилота.

Тачан узрок пада авипна, међутим, још се не зна. Истражитељи покушавају да га утврде и испитују све претпоставке - од климатских услова, људског фактора или техничког проблема, али се не помиње могућност тероризма.

Истрага је званично отворена да се утврде могућа кршења безбедносних прописа, саопштио је Руски истражни одбор. "Све могуће верзије катастрофе се проучавају, односно климатске промене, људски фактор или техничко стање авиона", наводи се у саопштењу.

Пут који води до места несреће синоћ је блокиран када је пала ноћ. Околина је под снегом који и даље пада, а дуге колоне возила формирале су се на путу близу места несреће. Запослени у министарству за ванредне ситуације су морали да иду моторним санкама до места пада авиона, а и дронови надлећу место катастрофе.

Црна кутија је пронађена, рекао је званичник министарства за ванредне ситуације Сергеј Полиетихин. Више од 400 људи и око 70 возила послато је на место пада авиона и најављено је да ће потрага трајати целу ноћ уз помоћ рефлектора.

Тела су у таквом стању да ће морати да се идентификују преко ДНК анализе, рекао је руски минстар саобраћаја Максим Соколов и додао да би та процедура могла да траје два до три месеца.

Председник Русије Владимир Путин одложио је планирани пут у Сочи како би пажљиво надгледао истрагу о паду путничког авиона. Он ће планирани састанак с палестинским лидером Махмудом Абасом одржати у Москви уместо у Сочију.

Кризни штаб отворен је на аеродрому Домодедово, другом по величини московском аеродрому по броју путника, као и на аеродрому Орск, граду у Уралу близу границе с Казахстаном. Већина путника су из области Оренбург, где је Орск други по величини град. Међу путницима су један тинејџер и двоје деце.

Авион "антонов-148" који се срушио почео је да лети 2010. године, саопштила је авиокомпанија Саратов ерлајнс.

Авион компаније Саратов ерлајнс Ан-148 летео је ка граду Орск, у области Урала, у близини руске границе са Казахстаном, у Оренбуршкој области, а срушио се четири минута по полетању са московског аеродрома.

Данас је у тој области проглашен Дан жалости.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар