Посјета Вучића у напетој атмосфери

Српски предсједник Александар Вучић данас стиже у дугоочекивану посјету Хрватској која би требало да ублажи напетости измђеу двију држава.  Међутим, његов одлазак у Загреб пролази уз тензије са обје стране.

Србија 12.02.2018 | 07:49
Посјета Вучића у напетој атмосфери
Од најава протеста удовица бранитеља на улицама Загреба, до порука српских министара да Вучић не би требало да иде у Хрватску. А у односима двије земље – стални проблеми. Од оних из прошлости произашлих послије српске изложбе о Јасеновцу у Уједињеним нацијама или оних које су изазвале српске чоколадице.

Лоши односи између Београда и Загреба чини се да су на најнижој тачки. Колика је у томе кривица политичких елита на обје стране?

“Зависи од неколико елемената – ко је на власти и каква се унутрашња збивања у неком тренутку догађају на једној или на другој страни. Мислим да не постоји никакав објективан разлог да се Срби и Хрвати мрзе, да морају да говоре само језиком мржње, али ми је јасно да је и на једној и на другој страни има довољно екстемиста да повремено могу такву слику да стварају”, наводи Иво Висковић са Факултета политичких наука.

Александар Попов из Центра за регионализам истиче да би простора за нормалне односе између двије земље требало и морало да буде.

“Сусједи смо и имамо заједничке интересе, заједничку прошлост која нас веже. Да би се то десило мора постојати политичка воља и то са обје стране. Међутим, за сада политичка воља не постоји из једног разлога – зато што и једна и друга страна злоупотребљавају прошлост из деведесетих и четрдесетих да би учврститли себе у бирачком тијелу и то у том најнегативнијем, најконзервативнијем дијелу тог тијела”, истиче Поповић.

Бивши амбасадор Србије у Хрватској Милан Симурдић вјерује да ће ресетовање тих односа ипак могуће.

“Стање у односима није добро. Напротив, лоше је и сасвим је могуће да након овога услиједи процес поправљања тих односа”, наводи Симурдић.

Вучић ће у Хрватској бити у понедјељак и уторак на позив хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Вучићу ће у Загребу ће свечани дочек бити приређен у 10.30 сати испред сједишта хрватске предсједнице на Пантовчаку. Након тога, у 10.45 часова требало би да почне “тет-а-тет” сусрет њега и Китаровићеве.

Протесте због Вучићевог доласка у Загреб најавили су Удружење војних инвалида Домовинског рата и Удружење удовица хрватских бранитеља, као и екстремно десничарска Аутохтона – хрватска странка права (А-ХСП) из које су најавили да ће протестном шетњом до Амбасаде Србије у Загребу “четнику Вучићу поручити да није добродошао”.

Тако је предсједник Клуба ХДЗ-а Бранко Бачић рекао је да би се “Вучић требало да се огласио о митоманским изјавама својих министара Дачића и Вулина”.

Вулин се након тога опет огласио рекавши да ће се извинити ако том посјете Вучића види транспарент “ми нисмо усташе”.

Из Хрватске Владе неколико пута су оцијенили да није прави тренутак за долазак Вучића, посебно због сукоба око изложбе о логору Јасеновац у сједишту УН и критичких изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића на рачун хрватске Владе и премијера.

Према писању Хине, осјетљива отворена питања из времена распада бивше Југославије и рата током деведесетих доминираће разговорима Вучића и Китаровићеве, а о темама њиховог разговора изјашњавали су се током претходних дана и бројни званичници са обје стране.

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да би са Вучићем требало да се разговара о ратној одштети, док је хрватски министар одбране Дамир Крстичевић затражио Вучићево извињење због, како је рекао, агресије на Хрватску и изјава из ратних деведесетих.

Иначе, у хрватској јавности се најчешће помиње Вучићева изјава из Глине 1995. Он је тада као функционер Српске радикалне странке одржао рекао да Србе одатле нико никада неће моћи да отјера и да више никад “усташка власт неће моћи да дође”.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је након тога да постоји “ужасна атмосфера”, а да је Вучић крив због једне реченице, тј. због тога што је рекао да не би саветовао да се разговара о ратној одштети.

“Неда човјек да неко понижава Србију. Због једне реченице они га проглашавају четником, иако никада није био никакав четник, проглашавају га злочинцем, човјек није починио никакав злочин”, навео је Стефановић.

Вучић је уочи посјете изјавио да се “не секира ако је због тога четник”.

Хрватски медији наводе да ће посјету српског предсједника обезбјеђивати стотине припадника безбједносних служби, од интервентних јединица до снајпериста.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Уморан од свега

12.02.2018 07:15

Који ћеш мој у Хрватској,доста више полтронисања Усташама!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

12.02.2018 16:36

За то вријеме Додик љуби руке Цовицу и Хрватским генералима ( хрватски гасовод).

Name

куку нама са нама

12.02.2018 07:19

Да лу је понио резервне наоцале...ови имају боље око кад нисане,а и Загреб је даљи од Сребренице,тако да це због немања наоцала овај пут изјава за тисак првих усана Србије...дузе се цекати...невиди цојо без наоцала прицати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица из Хрватске

12.02.2018 07:30

Шешељ и његов потрчко АВ, су допринијели да данас готово нема Срба у Хрватској. Хушкали су наивни народ, а радили за интересе страних служби. У Загребу данас Вучић треба да се стиди и погне главу, због свих страдалих и нас избјеглих. Напомињем Вучић лично, као лажов и манипулатор, мора да се стиди, а не предсједник Србије. Предсједник Србије је институција, коју овај лик не заслужује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.02.2018 08:41

Браво мајсторе.................!!!!!

Name

Рада

12.02.2018 12:24

Е,избјеглицо,све си побркао! Нису тебе и такве као тебе дотјерали Вучић и Шешељ,него сте протјерани,како би Хрватска била навионално чиста! Погријешише они што вас примише,кад такву незахвалност показујете!

Name

Харис

12.02.2018 08:38

Да није медија, Вулина и по којег доглавника с хрватске стране који стварају привидну напетост, посјет би прошао скроз незапажено.

ОДГОВОРИТЕ