Шта се мијењало током 3 године?

Иако се током три године, од прве посјете Александра Вучића Загребу, тада премијера Србије и сутрашње његове прве званичне посјете Хрватској, ништа није догодило што би могло да погорша или побољша ионко лоше односе двеју држава, атмосфера у тој земљи је доведена до усијања.

Србија 11.02.2018 | 17:51
Шта се мијењало током 3 године?
Шта се промијенило у међувремену, да би то тако било, тешко је објаснити.

У међувремену, хрватска предсједница је у Србији боравила два пута, једном када је са Вучићем, тада премијером, обишла хрватску мањину у Војводини, а други пут, када је у Београду присуствовала инаугурацији Вучића, након што је изабран за предсједника Србије.

Нису мањкали ни сусрети Вучића са премијером Андрејем Пленковићем, али су се ти формални оли неформални сусрети догађали увијек на неком форуму или конференцији, ван Хрватске и ван Србије.

У три године у Хрватској је умјесто Социјалдемократске партије бившег премијера и бившег предсједника те странке Зорана Милановића, на власт дошла десно оријентисана Хрватска демократска заједница, чији је оснивач ратни предсседник Хрватске Фрањо Туђман.

Вучић, тадашњи премијер, боравио је у Загребу прије три године на инаугурацији предсједнице Колинде Грабар Китаровић и то, чини се, тада никоме није сметало, па ни ХДЗ-у и тој странци блиским десничарским удружењима и удружењима ветерана.

Прије три године, наиме, на челу ХДЗ-а био је Томислав Карамарко, који је подржавао Колинду Грабар Китаровић, а с њим и удружења ветерана, који су тада своје дјеловање углавном усмјеравали против владе тадашњег премијера Зорна Милановића.

Портал Индеx. хр пише да је данас ХДЗ удаљенији од предсједнице, а премијер и лидер те странке Пленковић и неки његови министри нису се позитивно изјаснили о Вучићевом доласку.

Управо због тог нејединства у хрватском државном врху, оцјењују хрватски аналитичари, настала је готово хистерија, а догађају се најбизарније ствари - грађани се позивају да не напуштају станове, да на траси којом ће се кретати ескорт шефа српске државе на зградама буду спуштене ролетне, а све да му се стави до знања да није добродошао.

Прије три године пак тадашњи премијер, а данас предсједник Србије уз много мање проблема стигао је у Загреб.

Вучић је чак с Милорадом Пуповцем прошетао самим центром Загреба и положио вијенац на споменик Николе Тесле.

Потом је обишао православну цркву Преображења Господњег на загребачком Цвјетном тргу.

Дан уочи сутрашњег доласка Вучића у Загреб и свих претходних дана од када је предсиедница Грабар Китаровић саопштила да је предсиедника Србије позвала у званичну посјету, тензије у Хрватској расту, а све с циљем не би ли српски предсједник одустао од доласка или Грабар Китаровић била принуђена да поново откаже посјету шефа сусједне државе.

Удовице ветерана и удружења ветерана су најавили протесте, а полиција им је одобрила, док портал Индеx.хр пита гдје су данас "шатораши", који су 555 дана протестовали због хрватског министра бранитеља И, како кажу, вуковарског хероја Фреда Матића.

“Сутра у Загреб стиже Александар Вучић, српски предсједник који је 1995. проглашавао Глину српском територијом, а од тога није одустао ни пет година након тога, кад је у српској Скупштини цијели низ хрватских градова прогласио српскима. Али, с обзиром на то да је сада на власти ХДЗ, а не СДП, као у вријеме кад им је министар био Предраг Фред Матић, шатораши су нетрагом нестали”, наводи портал.

Иако се представљају као жестоки домољуби који бране тзв. вриједности Домовинског рата, "шатораши" су, примјећује Индеx.хр, умукнули након што је предсједница Грабар Китаровић, која је у више наврата посјећивала шатор демонстраната у Савској током тих протеста, позвала Александра Вучића у званичну посјету Загребу.

Према Индеxу, ниједан од вођа протеста шатораша није желио сада да коментарише посјету Вучића, изговарајући се заузетошћу другим пословима.

А бивши министар бранитеља Фред Матић за све криви предсједницу Грабар Китаровић, називајући је “женом импровизације” и “ходајућим скандалом”.

“Ми тражимо податке о несталима, а Србија тврди да нема те податке. Ако Вучић сад донесе нешто од тога, онда ће доказати да је лагао. А ако не донесе, зашто онда уопште долази?" запитао се Матић у разговору за Индеx.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лакрдија

11.02.2018 16:57

Ено онај тамо на слици иза се спрема за атентат, види се одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

11.02.2018 17:07

Ништа се није промјенило,све је исто! Нама Хрвати не желе добро-мрзе нас из дна душе-Комплексаши били и остали!!!! Вучићу који мој идеш тамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

11.02.2018 17:19

Ако јеси под којим именом се престављас и уцис дјецу ја сам запањен твојим коментаром

Name

Хаве то до

11.02.2018 17:22

Припада истој политичко-банкараској организацији као и Колинда...мора...добили инструкције и нема поговора.

Name

Порфирије

12.02.2018 17:22

Могла је мало спутати природу ...нема смисла ,виде се.

ОДГОВОРИТЕ