Огромна превара- њемачко, а наше?

Жељка Цвијановић, премијерка, морала би одмах да смијени Драгана Лукача, министра унутрашњих послова РС и министра финансија Зорана Тегелтију, јер су директно учесници велике преваре набавке камера и радара за контролу брзине аутомобила у саобраћају. Уз то, њих двојица су тешко угрозили, овим послом, безбједност Републике Српске и свих њених грађана.

Република Српска 11.02.2018 | 16:24
Огромна превара- њемачко, а наше?
Цијели посао јавно-приватног партнерства у ствари је добро осмишљена акција овдашњих политичара и њима блиских тајкуна, чија је намјера да за десет година у џепове, на рачун грађана, стрпају цца сто милиона марака. Толико им припада од пола-пола посла. Иако је сав тај новац, укупно преко 200 милиона КМ, требало да оде у буџет, јер су улагања минимална.

Да подсјетим, портал Цапитал.ба објавио је следећу вијест, 09.02.2018. године:

Републику Српску камерама и радарима покриће фирме „Иноватраффиц холдинг“ из Њемачке „Екин Текнолоји Сан. Ве Тиц. А.С.“ из Турске и „WКБ Цонсултинг“ из Бањалуке одлучио је министар Драган Лукач приликом избора приватног партнера у послу тешком 12,5 милиона КМ. Око 100 стационираних и 15 мобилних радара биће постављено широм Републике, ове фирме уговор с МУП-ом потписаће на период од десет година, а приход од наплаћених казни дијелиће се пола–пола”.

Квака је у томе што су посао добиле фирме из Њемачке и Турске, али када се сагледа када су те фирме основане, њихови оснивачки улози и власници, престаје свака дилема око тога да је на дјелу Велика Превара.

Парадокс је да би Велику Превару требао да истражи МУП РС, чији је челни човјек дио Екипе која намјерава да изврши незакониту работу.

Кренимо редом!

Превара - њемачко, а наше

Фирма „Иноватраффиц холдинг“ није никаква позната њемачка фирма која се бави камерама и радарима, већ је ријеч о предузећу направљеном 29.03.2017. године.



Тендер за набавку камера и радара, путем јавно.приватног партнерства, објављен је 10. јуна, а затворен 17. јула 2017. године.

Практично, фирма „Иноватраффиц холдинг“ основана је, (према званичним њемачким документима), свега два и по мјесеца прије објављивања тендера, на којем је, на крају, и побиједила.

Нема никакве дилеме да је „Иноватраффиц холдинг“ и основана у Њемачкој како би добила посао од 100 милиона КМ и како би се прикрили трагови овдашњих високих функционера у овој заиста безобразној и дрској превари.

Оснивачи/сувласници су “Иноватрафиц” су Ђорђе Качавенда, који је у њу уложио 24.750 Евра и Миро Маретић, чији је оснивачки улог 250 Евра.



Фирма је регистрована код привредног суда у граду Оснабрüцк, на адреси Геwербепарк 18 у оближњем мјесту Биссендорф, покрајина Доња Саксонија.

Као директор је до 23.6.2017 у регистру био уписан Иван Маретић, али је 07.12.2017 дошло до промјене и тада је Ђорђе Качавенда уписан за директора.

Тада је и премјештено сједиште фирме, са раније адресе Хасеторwалл 18 Оснабрüцк на садашњу Геwербепарк 18 Биссендорф (удаљеност 11 км). На ранијој адреси Хасеторwалл 18 је регистрована једна адвокатска канцеларија и један порески савјетник, па је (вјероватно) то раније сједиште било чиста формалност, а ово ново сједиште је у тржном центру.

Дјелатност фирме је видео надзор промета, развој рјешења за контролу промета, развој софтвера и хардвера…

Wеб сајт фирме хттпс://иноватраффиц.цом/ је, може се рећи, аматерски: Не види се ни сједиште, ни било какви подаци осим неких генеричких слика са текстом који указује на то да се они баве видео надзором.

Ташна-машна фирме

Већ раније сам објавио да је и друга фирма, која је добила посао, најблаже речено, пресмијешна.

Ријеч је о фирми“WКБ Цонсултинг” из Бањалуке, чији је основач Карл Отто Wолл, из Еисенберга, Њемачка.



Оснивачки улог фирме је Једна Конвертибилна Марка, а добила је посао укупне вриједности 216 милиона КМ ‘за десет година), од чега пола иде у буџет РС, а пола у лични буџет дрских превараната!

За разлику од наводних њемачких, а суштински, ташна-машна фирми овдашњих моћника, предузеће „Екин Текнолоји Сан. Ве Тиц. А.С.“ из Турске је веома озбиљна фирма која ради директно за Обавјештајну службу те државе.

Веома је интересантно, штавише запањујуће, да је десничарски портал говорисрбија.рс, још 09.10.2017. године, четири мјесеца прије коначне долуке о побједнику тендера, тврдио да ће побиједити управо они који су побиједили - „Иноватраффиц холдинг“ из Њемачке „Екин Текнолоји Сан. Ве Тиц. А.С.“ из Турске и „WКБ Цонсултинг“ из Бањалуке.

Тројански коњи - Турски и Домаћи

Портал, који подржава Додика, све то је објавио у тексту хттпс://говорисрбија.рс/турски-тројански-коњ-за-русење-додика-и-рс/

-На први поглед, у дотичном тендеру за јавно-приватно партнерство чији рок истиче крајем овог месеца нема ничег спорног. Саобраћајној полицији РС потребни су радари за надзор саобраћаја и контролу брзине, као и напредни системи за видео надзор и видео аналитику. Међутим, први аларм се пали код избора компанија које су ушле у ужи круг.

Наиме, ту су фирме ,,БС ТС а.с.”, ,,БС Телецом Солутионс”, ,,ПРОИНТЕР ИТСС”, ,,Балкан Сецуритy Тецх Гроуп”, ,,МЕДИТРОНИК”, ,,СQУАЛИО ЦЛОУД ЦОНСУЛТИНГ”, али и конзорцијум ,,ИнноваТраффиц Холдинг”, ,,ЕКИН Тецхнологy” и ,,WКБ Цонсултинг”. Овај последњи блок три компаније је посебно интересантан јер се детаљнијим увидом у пратећу документацију примећује да он фигурира као параван који скрива једног другог привредног субјекта као подизвођача радова – ,,Мибо комуникације“. Заправо, учешће ,,Мибо комуникација“ у овом послу је замаскирано присуством фирми паравана – ,,ИнноваТраффиц Холдинг” и ,,WКБ Цонсултинг” - наводи се у том тексту.

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/9529д4дд43дц16д04447фа7040863дд5.јпг" />

Истиче се и да је компанија “Мибо комуникације” веома блиска Бакиру Изетбеговићу и његовој СДА, што је тачно, јер та фирма добија готово све послове у Федерацији БиХ из ове облати.

У тексту се указује и на безбједноси апсект, јер је могућа злоупотреба података до којих се долази снимањем саобраћаја.

Огромни безбједносни ризици

Што се тиче Безбједносног аспекта, према ријечима стручњака, Основна су три питања:

- Гдје се складиште подаци добијени радом камера односно да ли ико изузев МУП има приступ тим подацима?

- Ко врши администрацију и сервисирање система и на који начин (да ли произвођач и/или трећа сервисерска страна може даљински приступити камерама)?

- Да ли је МУП извршио тестирање камера и система са безбједносног становишта и направио систем информационог и техничког обезбједјења од могућег одлива података?

Уколико једно од 3 горе наведена питања нису јасно регулисана постоји висок безбједоносни ризик.

Уколико нису јасно регулисана, постоји отворена могућност да треће стране имају увид у кретање градјана РС и БиХ.

Примјера ради, замислите када би базе уласка/изласка из БиХ које има Гранична полиција биле јавне? Или када би се без строго контролисаног безбједносног протока информација тек тако давали подаци? То би било кривично дјело и невиђена афера и брука за Граничну полицију. У односу на случај са саобраћајним камерама, разлике нема.

Судећи према изјави Зорана Тегелтије, надлежни из Републике Срспке нису јасно регулисали Основа три питања. Штавише!!!

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/а8113б7ф665ц144623а3ебцд9аф2б536.јпг" />

Свједоци сте да се стално прича о јавно приватном партнерству, да га многи заговарају а када дође до тога желимо га зауставити. Када је у питању овај пројекат наше становиште је да се он може реализовати на један или други начин. Оно што је проблем ако га реализујете кроз директно финансирање јесте да вам треба у једном тренутку значајан износ финансијских средстава и имате огромне трошкове одржавања.

Требате нове људе који ће бринути о систему одржавања. Овако би тај цијели терет био на приватном инвеститору а послије тога би тај систем и тако и тако припао министарству унутрашњих послова па самим тим и приходи од тих радара”, рекао је Тегелтија, након што је Влада РС одбацила захтјев Одбора Народне скупштине РС за безбједност којим је од Владе РС затражено да одустане од јавно приватног партнерства у пројекту набавке радара и сама, уколико је пројекат неопходан, финансира набавку! (<а хреф="хттпс://www.српскацафе.цом/2018/01/сазнајемо-влада-одлуцила-радари-ипак-посао-за-приватника/">српскацафе.цом 04.01.2018.).

Из Тегелтијине изјаве може се закључити да ће “партнери” имати потпуно слободан приступ свим подацима; Штавише, они ће бринути о њима. А то јесте велики безбједносни проблем!!!

Тегелтија одбацио негативно мишљење стручних служби о цијелом послу

Да подсјетим, стручна лица у Министарству финансија Републике Српске дала су мишљење да је овај посао штетан по МУП РС.

Међутим, министар финансија Зоран Тегелтија игнорисао је негативне ставове стручних лица.

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/90ф56б77769ц2дедфд70е12961082ц06.јпг" />

Извори блиски премијерки Жељки Цвијановић су ми саопштили да је Тегелтија на сједници Владе РС, на којој се одлучивало да ли ће МУП РС ићи и јавно-приватно партнерство или ће се та институција кредитно задужити, инсистирао да “нема простора за кредитно задужење”!

Цвијановићева, према истим изворима, није била одушевљена таквим пројектом, али се није усудила супротставити Тегелтији и Лукачу.

Њихова је била кључна, тако да МУП РС неће сам убирати средства од наплате казни, већ ће 50 посто отићи “страним партнерима”.

Поступак окончан

„Поступак избора приватног партнера окончан је доношењем рјешења министра од 6. фебруара. На јавни позив МУП-а РС за јавно-приватно партнерство стигле су три пријаве. У складу са студијом економске оправданости, период на који се закључује уговор је десет година, док расподјела прихода од наплаћених прекршајних казни износи по 50 одсто. Обавезе и права јавног и приватног партнера биће утврђене уговором о јавно-приватном партнерству“, казали су у МУП-у за ЦАПИТАЛ.

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/89217181607д52д16ед32ц9е0е3цец59.јпг" />

Тај портал навео је и ранију изјаву министра Лукача о томе за шта служе камере и радари.

Надзорне камере ће 24 сата снимати пролазак свих возила преко наших цеста, улазе и излазе из наших градова и на тај начин ћемо имати бољу покривеност и контролу кретања и криминогених особа и оних починилаца кривичних дјела који изврше кривично дјело било гдје у РС и ако су прошли возилом ми ћемо то знати“, рекао је Лукач.

-Опрема турског произвођача ,,ЕКИН Тецхнологy” (што је иначе компанија позната по својим везама са турском обавештајном заједницом) коју ће ,,Мибо комуникације“ монтирати даје озбиљне могућности за надзор грађана.

<имг срц="хттпс://администрација.ртвбн.цом/имагес/412еаф09еа33ца1а068а6еа30цф2д2а9.јпг" />


Њихови системи радарске контроле саобраћаја су много више од тога и пружају могућности симултаног препознавања и повезивања регистарских таблица са лицем власника возила и његовим релевантним подацима. Ради се заправо о шпијунској опреми представљеној као реквизитима за саобраћајце. Дотичним пројектом је планирано да оваквом опремом буде покривена читава Република Српска, и то на преко 110 локација-, тврди портал говорисрбија.рс

Наставиће се...

<а хреф="хттпс://слободанвасковиц.блогспот.ба/2018/02/камере-и-радари-за-муп-рсдрска-велика.хтмл?м=1">слободанвасковиц.блогспот.ба

Коментари / 112

Оставите коментар
Name

Казу

11.02.2018 15:30

За Лукаца се прица да има доста локала у свом власниству у Бања Луци.Искористио прилику док је био нацелник комуналне полиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДБА

11.02.2018 15:38

"СМРТ ФАШИЗМУ И НАРОДНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА"

Name

Пролетер

11.02.2018 15:53

Јел ово Интеграл основао подружницу у Њемачкој? Шта рећи а сачувати достојанство и не претворити се у нешто ненормално. То је наша реалност. То смо ми.

Name

ДраганФинд

11.02.2018 16:01

Јос занимљивија ствар је кад одес да видис ко је васник домена ИноваТраффиц.цом ... хттпс://wхоис.ицанн.орг/ен/лоокуп?наме=ИноваТраффиц.цом .... На истој адреси регистрован је и ММСЦОДЕ ... ма браво браво браво

Name

ПА КАЖЕЕЕ

11.02.2018 17:08

НЕМОЖЕ НАМ НИКО НИШТАА, ЈАЧИ СМО ОД СУДБИНЕЕ, МОГУ САМО ДА НАС МРЗЕ, ОНИ ШТО НАС НЕВОЛЕЕЕЕЕ , цепај Милеее оојххаааа

Name

Срамота и Брука

11.02.2018 17:26

Па докле це ови криминалци са слике да харају кроз РС? Па насе власти су огрезле у криминалу и корупцији. Хало предсједнице, земља зове марс, има ли тамо икога? ПАПАК!

Name

редослијед радње

11.02.2018 17:32

Знаци Тегелтија је министар-криминалац под заститом комисара Лукац-а, министра-криминалца, а ова двојица су министри Додика, предсједника-криминалца.. А Зеки је колатерална стета за потребе и ако устреба..

Name

Зеки Пресс

11.02.2018 17:39

Наса привредна активност се орјентисе на западне фирме, фактицки "маде ин германy", јел тако - то сви знају? Поставком камера наса елаборација циља на сигурност градјана: лаган стомак веца опрезност у саобрацају. Сви ми смо задовољни фактицки бизарносцу насег колеге Тегелтије који финанције дрзи у свом спремнику, а ако несто заскрипи ту це да се угради нас цувар реда комисар Лукац. Фактицки Додик овог пута остаје без банке у дзепу.

Name

Критицар

11.02.2018 20:24

Ја бих ово подрзао и оставио, али да убиру приходе од казни на путевима које су ови приватници направили и који су у њиховом власниству. Али, да убиру приходе на путевима направљеним од народних пара, нема ни у Руанди.

Name

11.02.2018 20:53

А Тито није ваљао, бољи су националисти, они вјерују у Бога ааа????

Name

Казу Казу

12.02.2018 00:25

Е ал није он крив за то то је крив миле дрзава и најкривља је пореска управа рс па у бањалуци људи имају по 30 станова и пореска као не зна за то крију ти исти не плацају никакав порез на те станове изгледа да сто висе имас станова мање пореза па сто не би и он имо који локал кад се свеједно ниста не плаца

Name

тди

12.02.2018 02:18

Једино сто можемо урадити јесте у октобру дати мандат онима за које се не везу било какве афере, који су се до сада показали поштеним и коректним. То свакако није СНСД са ДНС, СП, Стевандицем, Тадићем......То је дефинитивно СДС са Вукотом будућим предсједником. Требамо подржати Говедарицу за кога ни позиција, ни опозиција не могу реци ни једну ружну ријеч. Има довољно памети и енергије да поврати наду у боље код овог народа. Не гласање за СДС је индиректно судјеловање у овим малверзацијама и подржавање овог садашњег режима. НАРОДЕ У ПАМЕТ СЕ

Name

а добар моралиста?

12.02.2018 06:30

Па докле овај папак Тегелија треба да пије насу крв из пехара? И каквом бољитку се ми надамо код оваквих послова који се склапају?

Name

Хазард,

12.02.2018 07:33

Нема ту реда ,брез герилских метода "богами по они то и зеле ,али после хе вец касно 'нецу вам помоци.

Name

Лукацева Коксара

12.02.2018 10:52

Имамо ми цуваре реда, полицајце комисара Лукаца, а имамо и правосудје само не знам због цега? Да гуле смрзнуте ситне дрогендилере мада није искљуцено да и сами коксају. Нису они плацени за велике криминалне радње. Зато је Додик тузио сам себе, да види послуснике у строју. Да ли га слусају за плату? Каква лакрдија од система власти.

Name

Милос

14.02.2018 13:37

Криминал све

Name

МИЛЕНКО

11.02.2018 15:33

Све је лијепо речено, живим и радим у Покрајини Нидерзаxен која грсници са поменутом Саxонијом, да би се овдје основала фирма ГМХ, таман толико и треба да се уложи. 25000 евра. . . Све је јасно. . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Проф

11.02.2018 16:24

Само сисајте овце кад за вас гласају док непокрепају.

Name

док

11.02.2018 16:27

Доња саксонија је Ниедерсацхсен

Name

Ма ј... ово

11.02.2018 16:31

Ма ј...с ово дајте несто о Стевандићу

Name

X5

11.02.2018 17:14

Мој Миленко географија ти је завидна хаха, ваља знати ста је у преводу Ниедерсацхсен :)),,, Сцхöнен Таг ноцх дер Херр.

Name

X5

11.02.2018 17:16

И казе се ГмбХ а не ГМХ, ти си онај један сто се уфура кад одес доле на годисњи а немас појма који си сељак

Name

X5

11.02.2018 17:22

А Миленко лупетало једно, нигдје се нетреба улозити 25000 еура, него капитал од 25000 еура морас приказати!

Name

СасаРс

11.02.2018 17:23

Ово је вријеђање људске интелигенције. Превара која неодољиво подсјећа на превару са криминалцем вуцетицем, само је ова много вецих размјера. На ста смо спали кукала нам мајка. Да кретени попут лукаца од нас праве овце... фуууујјј

Name

днк

11.02.2018 20:26

Зоки Тегелтија и Клан ће послије избора у октобру преузети потпуну контролу над снсд-ом!!!!! Дојава из централе!

Name

Ре док и ...

11.02.2018 21:57

Чита се и изговара Нидерзаxен. Нијемци то тако веле, па зашто не би и балканска фукара.

Name

Вријеме је

11.02.2018 22:33

Време је и било.Тако се и ради ојацас и будес бољи од газде.Сретно

Name

@ре док и....

12.02.2018 09:22

Ако си балканска фукара, онда се не петљај гдје ти није мјесто! Ако већ пишеш на наш онда је Нидерсаксен (Ниедерсацхсен). Покушаваш x (икс) угурати у ријеч, иако га нема ни у њемачком називу, а у нашем писму уопште не постоји...Ови горе су те већ описали....када одете доле "заборавите" како се каже бензинска пумпа, вода и слично, а паметујете о животу овде...

Name

@ре док и....

12.02.2018 10:37

Исправка: "Нидерзаксен"

Name

Деки

20.10.2021 19:05

Миленко благо теби за твоју интелигенцију

Name

Ста Да Цовек Казе,

11.02.2018 15:40

Стварно,само ђубрад пред зид поставити ,све друго је сувисно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.02.2018 17:00

То се зове организовани криминал! Ово је већ сазрело за апсане...

Name

!!!

11.02.2018 17:10

Прије него се поставе пред зид да их народ јавно испљује за сва зла која направише требало би прво извршити конфискацију нелегално стечене имовине и тиме спасити што се спасит може. Вјерујем да Лукач није у овом случају мозак операције, него само оперативац на терену. Пошто је у овом случају и по Васковићу, а и по свим елементима логике и здравог разума криминална радња која иде ван оквира РС и БиХ дакле случај у надлежности специјалног одјељења СИПЕ за организовани међународни криминал. Ово ако недао бог заживи по злу прелази онај повод за буну против дахија кад се у нашем народу пјевушила она "пуче пушка с'пећине, неда бегу трећине" а овом преваром је осмишљено да се страном фактору да половина отета на нашој брзоплетости (казне за брзу вожњу) Народе који си крвљу ствотио и одбранио РС зар ћеш сад ово дозволити???

Name

Милос Бања Лука

11.02.2018 22:01

ДРАГИ СУГРАДЈАНИ,ЈА САМ ДО ДАНАС БИО ЦЛАН СНСД, ОД СУТРА САМ НА УЛИЦИ СА СЗП..МОЛИМ ВАС ЉУДИ АЈДЕ НЕСТО ДА МЈЕЊАМО,ОВО ЈЕ ПОНИЗАВАЊЕ НАСЕГ НАРОДА.МИ СМО ЈЕДАН ВРИЈЕДАН И СКРОМАН НАРОД,АЛИ ИМАМО ГРАНИЦЕ.ОВО ВИСЕ НЕ МОЗЕ

Name

Радар

11.02.2018 23:00

Људи, пазите се у саобрацају, најновије тумацење "струцњака"саобрацајаца у МУП РС да иако нема саобрацајног знака ограницења 50км/х, а има табла насељеног мјеста ограницење је 50км/х, иако је ЗОБС јасно то регулисао.ПС, јбс закон, закон сам ја. Поздрав

Name

Рада

12.02.2018 09:39

Па када је министар Лукац "сумњиво лице" какви су му онда слузбеници који се требају угледати на "сефа"?

Name

уцитељица

12.02.2018 17:44

Битно је да је њима главни сеф, Додик, узор, ха, ха, ха..

Name

цл

11.02.2018 15:43

Једини излаз из ове агоније узимања пара гдје год се стигне је на изборима гласати за СДС и Вукоту Говедарицу. Цовјек се бори, указује на незаконитости, досљедан је, рјесио се "папака", оцистио странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

11.02.2018 16:07

ТАЦНО ТАКО.ЈОС МАЛО ДО ПОБЈЕДЕ-КОНАЦНЕ !

Name

Мицко

11.02.2018 16:58

Вукота треба да направи договор са Павицем,једини спас је то. друго ниста

Name

Ре Мицко

11.02.2018 18:28

Е мој Мицко, мислиш ли да је Павић бољи....?

Name

Ин

11.02.2018 15:52

Људи лијепо нас продају сад це турска обавестајна слузба имати информације о кретању возила и градјана у РС знаце и како дисемо. све це урадити да напуне своје дјепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кили

11.02.2018 17:13

Од сад цу из принципа поштовати прописе, не дам лоповима ни банке...

Name

бимбо

12.02.2018 00:53

Е мој Кили они да бих досли до пара,хватаце нас и у гарази,па це мо к...ц доказат ко је у праву.Ко сконто,сконто

Name

11.02.2018 15:53

Брука и срамота ,понасају се ко да је народ овца,друго,где је та наса памет.,да несто сами направимо,ми цемо и даље орати и копати,а други нека убирају кајмак.лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2018 16:39

Памет додје до изразаја тек кад напустис Вукојебину.

Name

Ре

11.02.2018 16:45

Па ми смо их одабрали нема назад

Name

Докле Висе

11.02.2018 15:56

Па има ли краја овом хорору?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бирај оне који ти се цине мање зло

11.02.2018 16:12

Има, у октобру на изборима.

Name

Сандокан

11.02.2018 17:59

Тешко У цјелој је земљи исто... Народ глуп,обећај му било шта,било шта,баци кост национализма,а он краду ли краду Из дана у дан и на велико и мало...

Name

рубио

11.02.2018 15:56

Докле мисле гулити овај блентави народ који их награђује на изборима док им гуле кожу...до кад мисле,зар им није довољно,обезбиједили су 5 генерација иза себе...за њих није затвор него неки преврат и стрељати бандите,да се висе нико не усуди...ал ми смо блентав народ,ништа од тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада Ре, Рубио

12.02.2018 04:14

Слазем се, ту помазе само преврат И стрељање. Каква црна демократија , какви избори ? Румунски сценарио И ниста висе.

Name

Ја сам Ниџо Јабуко

11.02.2018 16:14

Биће овдје револуције па макар и цигањске.... Аааајмоооо каааамере још малооооо па нессттаааллоооо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

11.02.2018 16:22

Ствар је јасне од почетка, све је договорено до танчина, само ако се не посвађају око плијена што увијек буде.. Е НЕЗНАМ ДАЛИ ИХ НАСА ОЛОВКА У ОКТОБРУ МОЗЕ СПРИЈЕЧИТИ И НЕКОГА ПОСЛАТИ У ЗАТВОР, ТО БУДЕМО ВИДЈЕЛИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2018 19:38

И октобар је заврсен, Миле иде даље са пословима, до краја.

Name

@кркан

11.02.2018 16:26

Кинески рецепт против корупције.Бандере на трговима градова и јавно вјесање,стадионе напунити градјанима и јавно стријељање,нема друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукац са пуском

12.02.2018 06:58

Додо лосе ти се писе!

Name

Пецанин

11.02.2018 16:28

Све радаре поломити јер и нису у складу са законом а власници су наси мафијаси као сто је Милорадов син.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Не

11.02.2018 17:03

То су добри радари,видис да имају сензоре,препознају криминалце и постен свијет.Специјални софтвер тацно препознаје у ком возилу су лопови и криминалци.

Name

055

11.02.2018 16:28

Не дирајте је,то је сувисе копликовано за њу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

11.02.2018 16:33

РС је угинула животиња у пустињи коју глођу разни лешинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

12.02.2018 07:30

Изледа да имамо исти састав мозга..свака цаст на размисљању и коментару...УПРАВО ЈЕ ТАКО

Name

Хе хе хе

11.02.2018 16:34

Ми смо их довели а изборима нек нас карају док не одемо у Њемацку хе хе хе ах да бице избори ове године па ако волите да вас набијају изволте хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

11.02.2018 18:47

Зашто у Њемачку!? Можемо у мајчицу Русију, код брата Путка.

Name

@Дон

11.02.2018 19:39

Волим Путина, али одох у Њемацку мрску,...циркусанти

Name

Саса

11.02.2018 16:34

Људи да ли сте свјесни да Саво,Мацо и Каја имају само основну сколу заврсену... Погледајте ста нам раде и како нам се смију,ми смо стока народе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боран

11.02.2018 16:46

А гдје је ту кум Дјурадј Регодиц звани Дјола....власник Б.Луке .. хотел Талиа... дуса од цовјека..

Name

Маја БЛ

11.02.2018 16:57

Саса све си у праву,људи вријеме је да СЗП побједи,послије свега овога ако не дамо подрску СЗП ми смо потонули. СЗП са Павицем мора направити нову власт,ни он висе неце да гледа овај криминал

Name

Бацк уп

11.02.2018 20:16

Они су истурени појединци удбашких екипа!

Name

Јелисија76

11.02.2018 16:37

Сувисно је било ста реци, за ово је мало Голи оток, само вјесала, лоповима никад доста, посебно овим и М. Града- Петровац и др. Дрзе све полуге власти у рукама, узас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјезнисмеан Јеаа

11.02.2018 16:40

Ово ми лици на ону познату насу фирму Д.О.О. ,,Карина-Палина-Систем анд Цо. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацуноводја

11.02.2018 16:51

Лукац вас брани од радикализованих муслимана а плата мала док рискира свој зивот у удобној фотељи и улазе властити новац у безбједнот саобрацаја а ви против њега све сто им ј постено зарадио али лед око фотеље се полако топи гдје онда Лукац ступа на снагу и фата лопове,,,цеститам господине министре узимај и ти имас пуску и пистољ ко ти ста мозе баја це реци то су спекулације то је бајина омиљена ријец зивјела РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За кога , за народ

11.02.2018 16:53

Ако сам ја ово добро сконто ,убудуће кад год неко у РС-у плати казну за брзу вожњу Ел-Баке добије СМС из банке "ново стање вашег рачуна је .........."

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакибаки

12.02.2018 08:15

Бас тако... плус мало лицних инфомација о теби и твојима :Д

Name

лакрдија

11.02.2018 16:54

Само их дерите док не покрепају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.02.2018 16:56

Народ је то заслузио потврдите опет у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ?

12.02.2018 08:18

који бре народ... од цца 70% сто их изадје на изборе око 35% их је запослено у дрзавној фирми и сто да гласају другације кад им је добро... имас онда 20% пензионера који немају појма ста се десава нити им је стало у смислу ај лагано... И осталих 15% су евентуално гласови других подељени на све остале странке.... И тако вец скоро 20 година ...

Name

брко

11.02.2018 16:58

Питање за све није одакле овај или онај,него како нека фирма без капитала,запослених и икаквих референци мозе да уопсте конкурисе на расписани тендер?Ово је за нобела из економије,а мозе и за умјетност,јер умјетност је наци фирму која има опрему и спремна је да удје у посао са ликовима из ове прице. Сто казу неце се ознојит а милионе це клепнути,надјес само неку фину фирму која има опрему,казес да је пола опреме твоје а свакако има довољно лове у игри да сви буду задовољни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

11.02.2018 16:59

Мафија има државицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Мики.М

11.02.2018 17:21

Невјероватно колика је рупа ова дрзава. Какви људи зиве у њој. Смрадови невидјени. Срам вас било све. Увјек сам се питао како нестаје савјест,како ти људи функционису као обицни људи?! Да ли могу да спавају,једу,смију се,проводе вријеме са дјецом... ако то раде све за своју породицу мало ли је?! Како се губи савјест,људсост,достојанство,скромност... Да ли то неко добија по родјењу мада у то не вјерујем... мозда смо се родили из нецијег гријеха али родјени смо безгресни!!! Није лако постати то сто Ви јесте јер од помисли на то, ко има цим да размисља, ухвати ме нека необјасњива језа као да додирнем врата пакла. Ја нисам упознао цовјека који је било којом преваром стекао огромно богаство а да је притом срецан задовољан и испуњен. Ако све то радите да би сте купили вјецни зивот мислим да вам то неце помоци. Вјецни зивот купујете својим дјелима а не недјелима. Удаљили сте се од вјере Бога пријатеља свега сто и јесте смисао зивљења. Ко сте сви Ви који тако радите заправо??? Казите ко сте??? Молим вас казите ко сте??? Како се постаје то као сто сте ви??? Покајте се гресници крајње је вријеме. Постовање и дубок наклон сваком постеном градјанину не ове дрзаве него свијета. А има их јос таквих и једина су утјеха али и слика страдања постеног цовјека на у овоземаљском зивоту. Бог нек вам да храбрости и снаге да издрзите све ово. У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА. АМИН Могао бих да написем пуно тога јос о вама али то до вас и онако неце стици јер ви гледате само себе и једино себе јер зивите своје комплексе а и лијеците их на другима. Цитав вјек се лијеците од васег лосег дјетињства... Па засто зар немате ни један други таленат?! А толико је професија. Зар само то знате?! ............. Библија Кур Ан мртва слова на папиру никога не дотицу!!! Поздрав свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: М.Мики.М

11.02.2018 20:23

Мики, заиста ти хвала сто си своје мисли подијелио с нама. Конацно један од ријетких сувислих, тацних и назалост истинитих коментара у пар година, колико пратим овај портал. Лаксе је ово поднијети кад знас да јос увијек има људи... Свако добро од Господа.

Name

вјерник

12.02.2018 00:11

Добро је да сте се укљуцили ријетко постени свестеници.Нормалан цовјек због овога не мозе да спава.

Name

М.Мики М.

12.02.2018 02:45

Свако добро зелим. И зао ми је сто је зло усло у људе.

Name

Ре(М.Мики.М)алитиц

12.02.2018 14:14

Све рецено саврсено. Свака цаст.

Name

Криминал

11.02.2018 17:26

Ј... ти све гдје државу води један Тегелтија из Мркоњића. Жељка Цвијановиц из Прњавора , Драган Лукач из Петровца .Никола Спириц из Дрвара . Стевандић из Дрвара . Враћајте се Бањалучани да отјерамо ове лопове одакле су дошли и све им отети и отјерати их у затвор. Овакав криминал и овакав лоповлук од оваквих као ови је нешто што иоле у нормалној држави није замисливо .ово је прешло све могуће границе . Лукач и Ђола сада да узимају паре од народа невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2018 05:53

Као ви бањалуцани сте несто бољи?!

Name

Ре

12.02.2018 08:06

Жељка Цвијановић је из Теслића!

Name

С

11.02.2018 17:32

Сад је и званицно приватна полиција. Сто сте тразили то сте и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2018 18:21

Ускоро це распустит ове по станицама и склопит јавно приватно партнерство са појединим групама за заститу.Уосталом кад кримоси преузму полицију даце гаранцију да ни једна друга крими група а ни њихова неце угрозавати безбједност а за то це да се утале добро

Name

Сандокан

11.02.2018 17:51

Која драма, Па оваквих ствари нема ни у Руанди... Немогу да вјерујем,да народ још шути.. Или је сљеп код очију.... Има на 1000 оваквих случајева у БиХ... Кад ће судија свирати крај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

11.02.2018 18:07

Одлицно. Ово је конкретно скоро па доказана превара. Да видимо сада опозиционе политицаре на дјелу. Направите тим скупите доказе и оптузите конкретно институције или лицности које у овоме уцествују. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

11.02.2018 18:10

Велики брат почиње да снима на територији РС! Још мало па ће да нам инсталирају камере у куће и станове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом Памети

11.02.2018 18:28

Засто да половуну казне плацам било којој фирми и да та фирма има приступ мојим лицним подацима?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ч италац

11.02.2018 20:23

Сваки дан само кукумакање. Ш та сте покушали учи нили да промјените?Када се појави неко нормалан-етикета издајника. Само наставите србовати, гладовати и исељавати се докле год гледате у све друге као непријатеље. Знам да сте јаки само са оружјем против голоруких. Изадјите на улицу и голоруки се суочитие са припадницима Србске цасти и наорузаним Лукацевим наорузаним полицајцима. Будите макар некад храбри. Треба Вам катарза. Катарза!!!

Name

УДРИ ОПОЗИЦИЈО

11.02.2018 20:41

ЕВО ВАМ ПРИЛИКЕ ДА ИМ НЕ ДАТЕ ДИЋИ ГЛАВЕ СУТРА НА СКУПШТИНИ, УДРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

052

11.02.2018 21:49

Какав је ово закон.За 20 км прекорацења брзине уз плацену казну одмах,дали су ми забрану возње од 1 мјесец на нивоу БХ.Нисам се могао вратити у иностранство на посао на вријеме.Ето како они мисле на насе градјане који раде вани.И поред трансакција од 3,5 милиарди годисње сто удје у БХ.

Name

Закон?

12.02.2018 10:53

052 ти прекорацио ограницење за "САМО" 20 и питас се какав је закон? Јел те стид глупсоне...

Name

Марко

11.02.2018 22:11

Безобразно,дрско пљацкање,за ста ми изгубисмо младост по рововима,брацу,пријатеље !Ово је стварно за стријељати,дабогда им требало за кубанску вакцину.Незасити мегаломани,а Тегелтија је у свакој афери,превазисао је и сефа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Засто

12.02.2018 00:21

Опозиција није блокирала ту одлуку и тразила да се народна скупстина изјасни о такој сулудој одлуци цуј камере уградити и онда дај каји дјоли лукацу и осталим бандитима да убиру паре па ста це онда радити полиција мозе ал нек онда отпусти бар 200 саобрацајних полицајаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

висеград

12.02.2018 00:55

Ово ће бити пљачка десетљећа !! Ко фол Њемачке конпаније ?? А домаћи политичари и Тајкуни су прави власници!? Браво Миле !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

12.02.2018 04:18

А ја се И даље питам , ста олос И одпадници људског рода јос треба да ураде да би се народ пробудио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

12.02.2018 06:04

Ето како човјек све заслуге из рата поништи ..не може се вољети РС а у исто вријеме је подкрадати то није љубав Драгане Лукацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толики кредити а 12 м пуно

12.02.2018 06:20

Прицате о тим милионима као да су сљиве,500 милијона вамо,300 тамо а немате 12.5 милијона за посао који треба доносити у будзет 20 милиона годисње и питате се куд бјези овај изјебени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

12.02.2018 06:28

Сву организацију око отварања фирме у Њемацкој је посредовао Славко Бојиц а и у БЛ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.02.2018 06:35

Може ли се овоме учи у крај.Да ли се та пљачкашке власт може смијенити? Нормалан човјек не може ово читати да се не нервира.Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

12.02.2018 07:36

А како ће да се ријеши питање промптне наплате казне. Зна се да се динамика наплате прекршајних налога не подудара са динамиком евидентирања и обраде прекршаја и доставе прекршајног налога, у којем је износ глобе. Наплата знатно касни. Да ли ће приватни партнер то да толерише..?? Наравно да неће. Тражиће моменталну наплату. Преостаје једино да се полицији у опис посла унесе и радни задатак: утјеривање дугова. Па да се, рецимо, оформе летеће јединице, ударне тројке, по принципима јавно приватног партнерства. Оне би кружиле насељима, упадали дужницима у куће и радили оно што раде класични утјеривачи. Ни мање ни више од тога. Кад већ не мере друкчије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

12.02.2018 09:57

Народ је глуп ко цускија. Опет це гласати за ове бандите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

12.02.2018 10:04

Људи ста дизете толику фрку. Ја се слазем да треба поострити мјере у саобрацају јер је преци један људски зивот него 100 милиона. Ако људи хоце да возе брзо и плацају казне нека плацају и нека пуне будзет и дају паре приватном партнеру. Ко их тјера да возе пребрзо. Ко гарантује приватним партнеру да се возаци неце опаметити и дрзати се ограницења те да он неце пропасти на овом послу. Како у Свици после силни казни нико не вози преко ограницења и саобрацајке су смањене на минимум. Ми осудјујемо све у напред небитно да ли је то добро или не. Такав смо народ па нас ј..и

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

12.02.2018 12:58

Ово само дејтон 2 мозе ријесит.укинути РС и скупстину легло криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

револуционар

12.02.2018 14:17

Ја стално писем да је на целу највецег финансијско криминалног клана Зоран Тегелтија заједно са својим помоцницима Кајом,Антоницем,ДЈурдјевицем итд. Да сада не набрајам ста све посједује а за Лукаца био је мудо за вријеме рата,сада је јаје сто би се рекло. На крају се посрао на своју храброст тузеци дрзаву послије рата за 40 хиљада марака због претрпљеног страха и незаконског ангазовања у рату...ста требају тек остали борци реци који су били у рову нон стоп. Али треба народ да јебу кад је глуп,тако да само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фирме од мјесец дана,посао 200 милијона

13.02.2018 20:33

Мам... вам јбм,мени кад сам регистровао фирму нисте дали ни кредит од десет хиљада да поцнем а камо ли неки посао од 5-6 хиљада,гдје год се обратис казу нова фирма и тако је вец пет година,стално сам релативно млада фирма,оно ста добијем од дрзаве је ријесење од пореске за блокаду рацуна кад касним са порезом,било је ту блокада од 170- 440КМ,за те дугове су ми просле године блокирали три пута рацун.А види ово,први посао па 200 милиона са,од цега је скоро све зарада кад одбијес 10-15% улагање и одрзавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци

14.02.2018 11:26

Зна ли ико ста це бити са нама

ОДГОВОРИТЕ