Кашњење дигитализације озбиљан проблем: Отворени протест комерцијалних телевизија

Због кашњења дигитализације, БН телевизија, као и већи број комерцијалних телевизија у БиХ, вечерас су на 30 минута прекинули програм. Јавни протест упућен је Савјету министара, Регулаторној агенцији за комуникације и јавним емитерима. Сви рокови за завршетак процеса дигитализације у БиХ су - пробијени. Дигитални сигнал добиле су све земље Европе, али не и БиХ. Осим грађана, највећу штету сносе комерцијални медији. Гдје је кочница и има ли рјешења?

Босна и Херцеговина 10.02.2018 | 21:17
Кашњење дигитализације озбиљан проблем: Отворени протест комерцијалних телевизија
Све земље Европе, осим БиХ, процес дигитализације завршиле су 2015. године чиме је аналогни сигнал домаћих телевизија угушен од стране дигиталних сигнала телевизија сусједних земаља. Комерцијалним емитерима у БиХ преостало је да угасе или редукују снагу својих предајника, па тако све мање људи има прилику да их гледа.



„Због оваквог стања, за које одговорност сноси Савјет министара БиХ, Министарство комуникација и транспорта, Регулаторна агенција за комуникације и јавни сервиси, долазимо у једну ситуацију у којој нас све мање људи гледа на сјеверном и источном дијелу БиХ. Због тога, гледаоци све чешће прелазе на дигиталне ресивере и гледају доста квалитетније и технички боље канале из сусједних земаља.

Прије извјесног времена, био сам у неколико домаћинстава на подручју Семберије и Посавине и примијетио сам да људи не гледају канале са ових простора. На моје питање шта гледају, одговорили су да су то канали из сусједне Србије и Хрватске, а да програме РТРС-а, БХТ-а, ФТВ-а, ОБН-а, БН-а, Хајата, АТВ-а и осталих канала са ових простора, уопште не гледају. То је озбиљан проблем, не само за медије, него и за цијело друштво.

Уколико се нешто хитно не предузме, лако се може десити да останемо без гледалаца. Али, не само то. Долази и до проблема у мобилним мрежама, јер због кашњења дигитализације и ослобађања фреквентног спектра, једна смо од ријетких земаља која није увела 4 Г и 5 Г мобилну мрежу. Ако се нешто хитно не предузме, бојим се да ћемо се наћи у једном озбиљном проблему и да нећемо бити само црна рупа Европе, него и црна рупа читавог свијета“
, казао је директор Радио-телевизије БН Владимир Тришић.

Од девет дигиталних подручја у БиХ за сада су покривена три, али само сигналом јавних сервиса. Иако су већ одавно спремне, комерцијалне телевизије нису у могућности да дигитално емитују.



Проблем праве јавни сервиси којима је Савјет министара додијелио опрему за дигитализацију, уз одлуку да ту опрему могу користити и комерцијалне телевизије, али они ту одлуку не поштују. У Регулаторној агенцији за комуникације БиХ тврде да су нашли рјешење и за комерцијалне емитере.



Према стратегији за дигитализацију, која је важећи документ БиХ, РАК најмање 6 мјесеци прије укидања аналогног сигнала у БиХ може расписати конкурс за додјелу мултиплекса Ц неком мултиплекс оператеру. По нама, то је рјешење да комерцијалне телевизије уђу у мултиплекс, односно да дигитално емитују, како на територији цијеле БиХ, тако и у њеним појединим дијеловима. Ситуација је таква да чак и комерцијалне телевизије, уколико желе да се удруже, могу да се појаве као правно лице којима овај мултиплекс може бити додијељен“, рекао је директор Регулаторне агенције за комуникације Предраг Ковач.



За РАК је ситуација јасна - јавни сервиси не раде свој посао, притом заустављајући читав процес дигитализације у БиХ. Оправдано можемо сумњати да им је циљ уништавање комерцијалних медија, односно конкуренције. Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ још увијек се не укључује у рјешавање проблема због којег трпе комерцијални медији, али и грађани.

Колико ћемо још чекати на савршен квалитет сигнала домаћих ТВ кућа, али и на 4Г мрежу? Ако се овако настави – још дуго.

БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Xxx

10.02.2018 20:31

Вријеме је да се та дрзавна и ентитеска телевизија и затворе ко је добар нек ради треба плацат претплату хр јер ми и немамо ниста многи осим сателита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyyy

11.02.2018 07:51

И комерцијалне тв ће моћи да емитују програм након октобарских избора. Разлог је што ће на тај начин опозиција бити ускраћена да своје програме и кандидате представи гледаоцима. На јавном сервису то неће моћи.

Name

075

11.02.2018 08:25

Након октобра 2018. мислим да ће бити "помор буџетлија" у свим сферама живота јер ће и они бити искориштени као презервативи! Тако и "новинари режимских државних јавних емитера"!

Name

Новинар

10.02.2018 20:32

Како навести новинаре да мало истражују.Сваки новинар истраживач кад укуца дигитализација у БиХ ,за пола дана схватиће шта се дешава. Прати лични интерес ,ко кочи ,сабере два и два и види да генерални РТРС Драшко кочи због личног бизниса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре новинар

12.02.2018 09:52

Због лицног интереса је у табор генералног директора Ртрс доведен назови струцњак Здравко Савија, да за добре паре усмјерава процес дигитализације... да се дигне лове од тога

Name

Ста Хоцете

10.02.2018 20:59

Све напредне нове технологије су задње досле у БИХ.Није било тендера и ја нисам мазно лову и ста је сад.Окреците и вртите антене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Блиц неwс

10.02.2018 21:04

Одговор вам је у РТРС ту не треба пуно памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

10.02.2018 21:28

КАКО БАЈА КАЗЕ , ЊЕГОВА ТЕЛЕВИЗИЈА РАДИ !

Name

Бобан

11.02.2018 05:21

Не браним РТРС,напротив,али није баш до њих.Проблем је у федералној тв односно у федералном парламенту који не могу да се договоре како да попуне управни одбор ФТВ.Због тога нема сједница јавних емитера који би требали донети цјеновник за комерцијалне медије а да РАК исти потврди.

Name

МИЛАН

10.02.2018 22:24

Ниста цудно у земљи цуда!Земља без земље!Једино цудо на земаљској кугли је дрзава створена у Дејтону,негде у Америци,а верификована у Паризу.Која то јос дрзава у свету има такву привилегију. Створена у најразвијенијој дрзави света,а потврђена у Француској!А,ми о дигиталној телевизији!За нас спремају ствараоци посебан третман за дигиталигацију.То це бити свемирска телевизија.Морамо ици испред ЕУ,тако то Амери и Французи казу!Њихова је обавеза да своје "чедо"подизу на најбољи нацин!И тако це бити у свим сверама зивота на овим просторима!Зивела земља цуда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцен

10.02.2018 23:03

Докле ће овај народ подносити зулум? Ово је страсно. Плацамо претплату РТРС а не гледамо је. Уништава нас психицки пристрасним извештавањем и завадјањем народа. Лажи, дрскост и подвале нас воде у зло. АТВ је несто објективнија, привидно. Само глуме објективност. Најодвратнији новинар, Ведран Скоро, у емисији АПОСТРОФ изазива зло међју народом. Каква је то улизица Милораду Додику! Госте из опозиције омета у говору.Ставља се отворено на страну опозиције. Цовјек има велику корист од власти. Зашто се и тој ТВ не забрани рад? Нормално, зато сто су у слузби власти. Па, и они су комерцијална ТВ. Присиљени смо, да бацимо телевизоре, нећемо плацати претплату пљацкаросима. Пратицемо вијести преко интернета. Страхота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2018 10:57

У праву си.Плачам РТВ таксу,а не гледам ХРТ и ФТВ.

Name

Директ

10.02.2018 23:18

РТРС се понаса као медијски монополиста у доба социјализма када смо сви били присиљени да гледамо 2-3 канала. Само се надам да це неко из администрације (РАК или ко је вец надлезан за то) стати на крај тој РТРС-овој пракси тако сто би измијенио правила и омогуцио свима једнаке услове за добијање ферквенција јер садасња правила погодују највисе дрзавним емитерима, а сто је у супротности са слободом медија, говора итд. Осим тога, у Србији постоји Јавно предузеце "Емисиона техника и везе" које је власник емисионе инфраструктуре, а не РТС, а сто омогуцава свима да користе опрему под једнаким условима као и РТС. Овдје оцигледно назалост тоганема, сто омогуцава РТРС-у да се понаса каубојски и уцјењивацки тако да цитава телевизијска сцена у РС је талац РТРС-а који се понаса уцјењивацки као сеф картела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

11.02.2018 06:52

Пре неку вече РТРС позове у госте Мектића и Лукача. Имаче да кажем да РТРС и не гледам јер стварно немаш шта гледати. То вече сам заправо добио потврду да заиста их, РТРС, не треба гледати још дуго. Против Лукача немам ништа а не навијам ни за Мектића али водитељка се понашала као да је у ГО СНСД а оно је благо рећи катастрофа. Толики аматеризам у смислу да Мектића прекида,сугестивна питања поставља,један ужас, Толико удварање СНСД у па то нисам одавно видио. Зашто ово говорим. ако је до РТРС и дигитализације за комерцијалне емитере,морате ићи другим путем. РТРС никад неће дозволити да се било шта каже а да се не консултује ГО СНСД а. Тако да што се тиче гледања РТРС а, остајем и даље на томе , увјек их пређем на даљинском. Напомена,уредно плаћам РТРС таксу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изборна активност

11.02.2018 07:23

Додик мијења методу: 1. мијења директора АТВ-а како би ту телевизију имао на својој страни (то се није могло уцинити без великих новаца) и 2. Покусава унистити све остале Тв куце које не раде за њега. Веома прозирно-за све, осим за опозицију која то мирно посматра, јер се ухљебила лијепо и промјене јој не требају. Овако: без имало одговорности а плате веома високе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црно бијели

11.02.2018 09:32

Свака власт у овој дрзави касни у свим обавезама а само је врхунска у ПЉАЦКИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

11.02.2018 14:10

Хрватска ће пријећи на ДВБ-Т2 ХЕВЦ стандард емитовања. А вјероватно ће неке телевизије попут РТЛ-а, ХРТ-а, Нове ТВ свој програм емитовати у ХД резолуцији, тако да ће ови који су сјеверно рађе гледати Хрватске ХД канале него Босанске СД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.02.2018 14:17

Зар то није завршено давних дана?

ОДГОВОРИТЕ