Партизан послије Кипра: Промијенило се доста тога...

Састав Партизана који би требало да одигра прву утакмицу у другом делу сезоне биће поприлично другачији од оног који је завршио јесењи део. Намећу се млађи играчи. . .

Фудбал 12.02.2018 | 00:00
Партизан послије Кипра: Промијенило се доста тога...
Партизан је напустио Кипар и вратио се у Београд. Црно-бели провели су 16 дана у таличној бази у Лимасолу, где су се припремали за други део сезоне, у којем их очекују битке на три фронта - Суперлиги Србије, домаћем купу и Лиги Европе.

Већ у четвртак (15. фебруара) "парни ваљак" у шеснаестини финала масовнијег УЕФА такмичења дочекује Викторију Плзен.

На контролним утакмицама против чешких Теплица (2:0) и Шахтјора (2:1) из Солигорска, која је и проглашена генералном пробом, наступили су играчи које шеф стручног штаба првака Србије, Мирослав Ђукић, има у првом плану при крају зимски припрема.

"Задовољан сам екипом, и овом сада и оном јесенас. У овом моменту имамо стабилнији састав, сад знамо шта нас очекује. Онда нисмо знали шта нас очекује са Ђурђевићем и Леонардом. Имали смо проблематичну ситуацију шта ће се десити", рекао је Ђукић новинарима последњег дана на Кипру.

ГОЛМАНИ

Када је реч о голману, ту нема никаквих дилема. Владимир Стојковић је логично прва опција. Продужетак уговора на још четири године учинио је да се репрезентативна "јединица" осећа комотно и да ужива на терену. Заслужио је. Најбољи фудбалер Србије за 2017. лидер је екипе и само његово присуство на терену много доноси, па чак и на сигурности код саиграча.

Марко Јовичић имао је велику минутажу на припремним утакмицама, чак и већу од Стојковићеве, искористио је и нема сумње да ће га стручни штаб, кад год је то могуће и прилике дозволе, користити у другом делу сезоне. Јован Трнић ће морати још да чека, на Кипру није добио прилику да брани.

ОДБРАНА

После повреде Бојана Остојића отклоњена је свака дилема око штоперског тандема - њега чине Немања Р. Милетић и Милан Митровић. Добро је радио и млади Светозар Марковић и судећи по ономе што смо видели за 16 дана припрема биће уз први тим.

Поред Марковића, из омладинске школе, односно Телеоптика, највише шанси да их навијачи Партизана виде у другом делу сезоне имају Армин Ђерлек и Лука Цуцин. Обојица су се истакла на припремним утакмицама и тренинзима и сигурно да представљају будућност црно-белих.

Таленат о којем се увелико прича - Ђерлек није скривао у Лимасолу, већ је чинио све да остане запажен и да што пре покуца на врата првог тима. Остаје још само да их Ђукић скорз отвори и да Новопазарац заблиста на великој сцени. На Кипру је, са два постигнута гола, али и свиме осталим што наговештава велику каријеру, показао да се на њега већ од другог дела сезоне мора озбиљно рачунати.

"Од млађих играча се може очекивати доста. Траже своју шансу, на терену су већ показали да умеју. Отворен сам као књига и не плашим се да их гурнем у ватру. Све, ипак, зависи од њих", рекао је Ђукић за играче који су из Школе прикључени.

Капитен Мирослав Вулићевић има алтернативу на десном беку, а то је Цуцин. Није разочарао. Напротив! Своје минуте користио је што је боље могуће, трчао, борио се и са много понављања уз десну аут линију стигао на праг дебија за Партизан. То се вероватно неће догодити против Викторије, али врло брзо ће се појавити на терену у црно-белом дресу.

Ђерлек, Цуцин и Марковић су тренутно у предности у односу на Трнића, Нишића и Страхињу Јовановића и његовог имењака Бошњака.

Новајлија Слободан Урошевић за сада има предност у односу на Немању Г. Милетића на левом беку. Милетић због картона неће моћи да игра прву утакмицу против екипе из Плзена, тако да је Урошевић био стартер и против Теплица и у дуелу са Шахтјором. На оба меча је наместио по гол и то након идеалних центаршутева.

"Урошевић је одиграо заиста одлично, он је у дефанзиви дао чврстину. Игра у нападу му је добра, са одличним центаршутем", оценио је тренер Партизана.

СРЕДИНА

Данило Пантић, у овом тренутку један од најбољих, ако не и најбољи Партизанов играч, сигурно се осећа на месту задњег везног, где је стручни штаб одлучио да га премести од ове зиме. Нажалост, Саша Здјелар због превентиве није играо на последњем контролном мечу, тако да нисмо могли да добијемо и дефинитивну потврду онога што смо видели против Теплица - да Партизан са њима двојицом испред одбране изгледа одлично.

Марко Јевтовић, Милан Радин и Јури Вакулко показали су, међутим, да могу да се уклопе и да одмене било кога од њих двојице. Против Шахтјора су сва тројица били далеко бољи него два дана раније у дуелу са Лиепајом.

"Вакулко је млад, веома талентован. Видели смо и данас да има потенцијал, технички је дотеран, са добром фудбалском визијом. Напредује из дана у дан. Здјелар је озбиљан играч, такмичар, стабилан, тактички добро обучен, он полако већ израста у лидера екипе на терену", става је Мирослав Ђукић.

Марко Јанковић је остао у Партизану и то је за тим из Хумске огроман плус. Млади Црногорац воли да учествује у игру, да је жељан лопте и преузимања одговорности. Врло брзо је успео да "смири главу" после понуде из Француске и, нема сумње, чека га добра полусезоне.

Још један који је спреман да у сваком тренутку преузме одговорност, одигра прецизну лопту, опасно запрети из "слободњака" или шутне из даљине је Зоран Тошић. Уосталом, то се од њега очекује од повратка у Хумску. У првом делу сезоне су га повреде спречле да заблиста пуним сјајем, али је и поред тога било очигледно да је реч о класи. И од њега и Јанковића тражи се да се брже ослобађају лопте, јер Ђукић жели једноставан Партизан, са што мање додира, а што већим поседом.

Сејдубу Сума успешно је прошао прве припреме у црно-белом дресу, његово залагање и понашање похвалио је и тренер Ђукић. Ипак, Гвинејац је, чини се, "милиметар" иза почетне поставе и мораће још да се бори за њу.

"Веома сам задовољан како се односи према раду. Постоји велика разлика у односу на јесен, кад је дошао тотално неспреман. Овај Сума показује жељу, бори се... Очекујем да веома брзо то манифестује и головима", запазио је Ђукић.

НАПАД

Али, ако Огњен Ожеговић не буде спреман за четвртак (повредио се против Лиепаје), можда Суму и већ против Викторије видимо у 11. Ђорђе Ивановић је почињао у два најважнија припремна меча, међутим види се да му је неопходно још времема да и у Партизановом дресу почне да прави оно што је до недавно у Спартаковом. Против Теплица је извео две мајсторије и постигао гол, док против Белоруса, ипак, није био на том нивоу.

"Ђорђе Ивановић се мучи, није навикао на овакав начин и интензитет рада, али он има велики потенцијал и из дана у дан улази у систем", рекао је Ђукић.

Ђорђе Јовановић још је у другом плану, добијаће шансу, али ће за останак у фокусу морати да је користи. Леандре Тавамба је сигурно један од нападача против Викторије. У оваквој поставци и игри Партизана значи много. Јак је у дуелу, уме да одигра, намести гол. Његов примарни посао је постизање голова и то му иде слабије, као и целој екипи црно-белих.

САСТАВ ЗА ПЛЗЕН: Стојковић - Вулићевић, "Нема" Милетић, Митровић, Урошевић - Тошић, Пантић, Здјелар, Јанковић - Тавамба, Ожеговић (Сума, Ивановић).

"Мислим да смо спремни за Викторију, имали смо адекватне противнике. Терали су нас на интензитет на који ће нас терати екипа из Плзена. Видели смо шта нас очекује, улазимо у доброј форми у те утакмице. Најбитнији смо ми, а не Плзен. Ми ћемо их анализирати, знамо како играју, али нећемо се прилагођавати", подвукао је Ђукић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар