Мигранти спавају у џамијама

У Великој Кладуши посљедњих неколико дана налази се већи број миграната који су заустављени на свом путу ка земљама Западне Европе, а због ниских температура, обилног снијега и исцрпљености спавају у кладушким џамијама.

Босна и Херцеговина 10.02.2018 | 11:14
Мигранти спавају у џамијама
Протекле ноћи у градској џамији у Великој Кладуши преспавало је око 20 миграната, а тај број се, према ријечима имама Муамера еф. Ћатића, из дана у дан повећава. Он каже да су мигранти у Великој Кладуши у нешто већем броју видљиви посљедњих седам дана.

"На почетку смо знали видјети свега неколико особа по чијем изгледу се дало наслутити да су странци, да би се посљедњих ноћи тај број повећавао. Они се појаве навече, посебно након јације намаза, када је већ прилично хладно и температуре буду испод нуле. Притом је видљиво да су мокри и промрзли. Из људских и хуманих разлога ми их пуштамо у џамију и у топле просторије, јер ко би их одбио од сигурне смрти", објашњава Ћатић.

Ипак, он напомиње да је забрињавајућа чињеница да се број миграната који траже уточиште константно повећава, а њихови капацитети су ограничени.

"Ово што радимо није наша задаћа нити имамо капацитете да извршимо ову наметнуту обавезу. Ми желимо помоћи тим људима, но бојим се да ово полако прелази границу наших могућности и с тим се не можемо више носити", говори Ћатић.

Додаје да су се досад обраћали свим релевантним институцијама, од Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, Граничне полиције БиХ и Уреда за странце, но, како истиче, тренутно нема назнака да ће нешто конкретно бити подузето, иако је то пријеко потребно.

"У међувремену, бројни наши суграђани и џематлије су чули за овај случај и тим људима доносе храну, одјећу и друге потрепштине. И њима смо захвални на помоћи", каже Ћатић.

Током дана, мигранти се крећу по граду, а према ријечима  Ћатића протеклих седам дана преко 50 их је преноћило у његовој џамији. С некима од њих смо разговарали.

Кемал је из Алжира и кренуо је у Француску. Он каже да бројни Алжирци и Мароканци у Француској имају чланове породице или пријатеље због чега им је Француска најприоритетнија адреса.

"У БиХ смо добро прихваћени. Људи се лијепо опходе према нама и помажу нам. И полицајци су јако коректни и третирају нас као људе. У Хрватској су нас полицајци тукли, а мени су узели 30 евра које сам имао при себи", напомиње.

Мухамед је такође из Алжира, тачније из града Типаза, а у БиХ је ушао у октобру 2017. године из Црне Горе. И он, попут Кемала, путује у Француску.

"Босна је јако лијепа земља и свиђа нам се много. Путујемо у мањим групама и надамо се да ћемо што прије стићи у Француску", додаје.

Поред градске џамије, мигранти протеклих ноћи спавају и у приградској џамији Дрмаљево. Данас су их посјетили и припадници Граничне полиције БиХ који су их регистровали, а помоћ су им пружиле и џематлије овог џемата. Иако су показали своју хуманост, истакли су да ипак очекују од надлежних институција да се укључе у рјешавање овог проблема.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар