ЕЛ: Весели и Мусли доминирали, Гудурић без промашаја!

Швед почео, Гил наставио, Ханикат завршио! Жалгирис игра сјајно, али кад види Химки с друге стране терена. . . Јан Весели и Дејан Мусли бриљирали су пред скоро 10. 000 навијача у Истанбулу, док Марко Гудурић није ниједном промашио.  Весели висио по обручима, Мусли одличан у поразу.  Марко Гудурић дао 10 поена против Бамберга.

Кошарка 09.02.2018 | 21:20
ЕЛ: Весели и Мусли доминирали, Гудурић без промашаја!
Рутинска победа шампиона Европе. Тако би у најкраћем могло да се опише оно што се дешавало у Истанбулу где је Фенербахче победио Бамберг са 77:69 у утакмици 22. кола Евролиге.

Овим тријумфом екипа Жељка Обрадовића остала је на деоби другог места на табели, са две победе мање од ЦСКА.

Ни у једном тренутку се победа домаћина на вечерашњој утакмици није доводила у питање.

Јан Весели је био централна фигура, пружио је сјајну дабл-дабл партију са 26 поена и 11 скокова, док јеМарко Гудурић убацио 10 поена. Никола Калинић додао је још шест поена.

Српски центар Дејан Мусли одиграо је најбољу партију ове сезоне у Евролиги са 18 поена и осам ухваћених лопти.

После везаних пораза на гостовањима, од Банвита (63:61) у турском првенству и Олимпијакоса (95:70) у Евролиги, шампион Европе искористио је паркет "Улкер спортс арене" да се врати на победнички колосек.

После "стотке" у првенственом дербију са Ефесом (100:74), састав нашег тренера Жељка Обрадовића пети пут у шест окршаја изашао је као бољи од Бамберга - 77:69 (16:13, 26:19, 19:16, 16:21) у првом мечу 22. кола Евролиге завршеном у петак увече.

Јан Весели био је доминатна фигура сусрета пред 9.812 навијача, који су са уживањем пратили игру Чеха - 26 поена за 24 минута, 9/12 из игре, 11 скокова, асистенција, 2 украдене и изгубљена лопта за индекс 37.

Веселом је свакако припао епитет играча сусрета, који је иначе решен серијом Фенера 14:5 у другој четвртини за вођство од 37:24, али је обавеза истаћи и игру српског репрзентативца Марка Гудурића који је за 15 минута у игри убацио десет поена без промашаја - 1/1 за један, 3/3 за два, 1/1 за три поена!

Леворуки шутер сакупио је и два скока, као и две украдене и изгубљене лопте.

Предност од 13 поена стечену у другој, Фенербахче није довео у питање до краја сусрета. Средином треће деонице било је максималних 52:35, а састав италијанског стручњака Андрее Тринкјерија тек је на уласку у последњи минут успео да "сиђе" у једноцифрен заостатак - када је било прекасно за нешто више од пристојног пораза, седмог у последњих осам мечева у немачком првенству и Евролиги.

У међувремену, Бамберг је успео да победи само Панатинаикос код куће у прошлом колу (95:74), а када су гостовања у Евролиги у питању... првак Немачке сада има скор 2-9.

Поред Гудурића и Веселог, у Обрадовићевом тиму није било више "двоцифрених", а без поена остао је само Синан Гулер који је играо четири секунде.

Центар репрезентације Србије, Дејан Мусли, био је бриљантан у Истанбулу - 18 поена, 7/9 из игре, 8 скокова, 2 изгубљене лопте и индекс 22 за 25 минута у игри. Поред њега, више од седам поена постигли су само Данијел Хакет (11) и Рики Хикман (10).

Фенер је овом победом наставио да прати водећи ЦСКА, али и одбија налете Олимпијакоса и Панатинаикоса.

Шампиона Европе очекује коло турске Суперлиге, завршни турнир националног Купа, још једно првенствено коло, па меч са Миланом код куће, док ће Бамберг по сличном принципу: првенство, Куп, првенство, у наредном колу Евролиге 23. фебруара дочекати Црвену звезду.

Екипа Химкија изненадила је Жалгирис у Каунусу са 84:74.

Одличне утакмице одиграли су Гил и Швед који су меч завршили са 20 поена, док је Ханикат убацио 17. Стефан Марковић меч је завршио са два поена и осам асистенција.

У пораженом саставу Мицић је постигао само два поена, док је најефикаснији био Дејвис са 15 поена.

Жалгирис очајан у последњих пет минута, Химки направио велики корак ка четвртфиналу! 

Жалгирис још не може да се опусти! Најуспешнији литвански клуб изгубио је вечерас помало неочекивано од Химкија (74:84) пред својим навијачима, тако да није успео да побегне Басконији на четири победе вишка. Тим из Каунса и даље има озбиљну залиху, на правом је путу за ТОП 8, али мораће у наредним колима да оверава пласман у наредну фазу Евролиге.

Домаћи су одлично отворили меч, прву четвртину решили у своју корист са 11 поена предности, међутим касније су Руси дошли до свог шутерског ритма и успели да се врате, па и да поведу. Жалгирису је главе дошла јако лоша завршница. Од момента када су Литванци повели са 69:68 кошем Брауна са линије пенала, па све до краја (а преостало је 4:40), момци у зеленим дресовима убацили су свега пет поена. 

Као по обичају Химки је предводио Алексеј Швед (20 поена), уз шут из игре овога пута доста пристојан за његове стандарде 6/16, а подршка му је стизала од Ентонија Гила (20) и Тајлера Ханиката (17). Стефан Марковић убацио је само два поена (из игре ништа није погодио, 0/3), али је зато имао осам успешних додавања. На другој страни двоцифрени су били Брендон Дејвис (15 поена), Пенгос и Тупан (по 13), односноЈанкунас (11). Васа Мицић попут Марковића - два поена са линије пенала...

Швед почео, Гил наставио, Ханикат завршио! Жалгирис игра сјајно, али кад види Химки с друге стране терена...

Жалгирис некада фантастичног кошаркаша, сада талентованог тренера Шарунаса Јасикевичијуса игра сјајно ове сезоне, али када види Химки с друге стране паркета - све се сруши као кула од карата.

У овом ВТБ ривалству које повремено оживи и у Евролиги, тим из Московске регије забележио је овог петка седму победу у последњих осам сусрета са литванским великаном.

Јесенас у првом кругу било је 85:77, ове вечери у Каунасу у 22. колу: Жалгирис - Химки 74:84(26:15, 18:28, 15:18, 15:23).

Кевин Пангос био је веома инспирисан на старту утакмице, када је искористио и техничку Јоргосу Барцокасу да уз четири убачена слободна бацања већ у првој четвртини стигне до 12 поена за 26:11. Малком Томас успео је тада да ухвати офанзиван скок после промашаја Стефана Марковића за три поена, поентира и заустави злослутну серију "зелених", а када се то догодило - на сцену је ступио Алексеј Швед!

Први стрелац Евролиге убацио је 16 поена у другој четвртини (!?) уз шут 4/5 за три поена и иницирао преокрет који је Јасикевичијус, упркос бројним изменама, успео да заустави тек на 38:45, на минут до одласка на одмор.

Рачунајући од поменутих 26:11, одговор Химкија на Барцокасову техничку изражен у бројкама гласио је – 12:34!

Трећа четвртина неретко је била период утакмице у којем је Жалгирис успевао да реши много тога, али то ове вечери није био случај. Марковић је увелико био спаковао Пангоса у џеп, тако да су Алекс Тупан и Паулијус Јанкунас тражили "трећег" за борбу са Русима и пронашли га у Брендону Дејвису који се разиграо, али на његову несрећу разиграо се тада и Ентони Гил који је у "шведовској" серији шутева стигао до 18 поена и сачувао какву-такву предност Химкију пред последњу четвртину – 59:61.

Ни мање, ни више нису водили једни и други до средине последње деонице, када су Јасикевичијус и Барцокас - мало контролисано, мало не - означили почетак пенал завршнице у којој се стекао утисак да утакмица има важност полуфинала Фајнал фора Евролиге.

У серији грешака, прекида, фаулова и промашених пенала, Дејвис је убацио два пенала за 73:73, Тајлер Ханикат промашио и четврту тројку из пет покушаја, али у наредном нападу ни Василије Мицић, ни Пангос нису успели да убаце отворене шутеве па је казна била моментална и – кобна!

Са 1/4 у колони за три поена, Ханикат се дигао на "поправни" и како то обично бива, погодио после чега је Пангос очајно вече уприличио још једним промашајем, а Ханикат још једном тројком за први пораз Жалгириса код куће после серије од осам победа.

Буку коју је правило 15.172 навијача, Ханикат је утишао са две везане тројке којима се прикључио Шведу и Гилу у врху листе стрелаца.

Швед је шутем 2/7 за два и 4/9 за три стигао до 20 поена за индекс 21, што су бројке које је забележио и Гил али уз боље проценте: 3/5 за два, 3/5 за три, уз четири скока. Кошгетерски, Ханикат је био слабији за три поена, али је заслужио епитет играча утакмице јер убацио последње и пресудне две тројке на мечу за 17 поена, четири скока, три асистенције, четири украдене лопте и једну блокаду.

Пангос је пред крај прве деонице имао 12, на крају меча 13 убачених поена уз проценте због којих му неће бити пријатно - 1/7 за два и 2/5 за три поена. Односно, без поготка из игре у другој, трећој и четвртој четвртини.

За разлику од њега, наш Василије Мицић није погодио ништа ни у првој четвртини - до два поена стигао је са линије пенала, а из игре шутирао је 0/3 за два и 0/1 за три поена. "Придружио" му се Артурас Миланкис са 0/1 за два и 0/4 за три, па тако 13 поена Тупана и 15 Дејвиса нису могли да обезбеде више од неизвесне завршнице.

Жалгирис и Химки сада су изједначени на табели Евролиге са скором 13-9, а прати их осмопласирани Макаби са 12-10. Добра ствар и за Литванце и за Русе је што први тим испод црте за плеј-оф, Басконија, има скор 10-12.

Резултати 22. кола:

петак

Фенербахче - Бамберг 77:69
Жалгирис - Химки 74:84
Црвена звезда - Милано 100:89
Реал - Олимпијакос 20.45

четвртак

Макаби - Барселона 94:82
Панатинаикос - Басконија 80:76
Валенсија - ЦСКА 103:99
Уникаха - Ефес 81:68

Табела: ЦСКА 17-5, Фенербахче 15-7, Олимпијакос 14-7, ПАО 14-8, Реал 13-8, Химки 13-9, Жалгирис 13-9, Макаби 12-10, Басконија 10-12, Уникаха 9-13, Звезда 9-13, Бамберг 8-14, Валенсија 8-14, Армани 7-15, Барселона 7-15, Ефес 6-16.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар