ЕЛ: Стотка Звезде - Армани пао и у Пиониру!

Доминантна Звезда са 100 поена испратила Армани у Милано! Кошаркаши Црвене звезде победили су Армани из Милана са 100:89 у 22. колу Евролиге.  Црвено-бели одиграли одличан меч у "Пиониру" и поново победили италијанског предстваника! Живи нада за ТОП 8! Црвено-бели остварили девети тријумф и тако задржали бар теоретску наду да могу да могу до великог успеха.

Кошарка 09.02.2018 | 21:00
ЕЛ: Стотка Звезде - Армани пао и у Пиониру!
Изабраници Душана Алимпијевића стигли су до девете победе у Евролиги, док је клуб из Италије претрпео 15. пораз.

Најефикаснији у победничком саставу били су Лесор (10ск) и Јанковић са 15 поена, док је Рочести остварио учинак од 14 поена и девет асистенција.

Код гостију истакао се Кузминскас са 17 поена, док је 15 постигао Владимир Мицов.

Као што је очекивано на почетку меча гледали смо брзу кошарку, а у истом ритму се играло и у наставку дуела.

Током прве деонице екипе су се смењивале у вођству, а после десет минута игре Звезда је водила са 23:20.

У другој четвртини актуелни шампион Србије и региона успео је да се одлепи на преко десет поена, али су Гаудлок, Тиодор и Мицов вратили Армани на пристојан заостатак.

За Звезду одлично полувреме су одиграли Рочести и Дангубић, док је добру подршку дао и Матијас Лесор са чак пет офанзиних скокова у овом делу меча.

После 20 минута игре црвено-бели имали су +5, 50:45.

Током трећег квартала игре гледали смо пресликану игру као у прве две четвртине. Звезда је контролисала ритам меча, а Армани је стално био на заостатку од 5-12 поена.

Звезда је отпор Милана сломила у последњих пет минута утакмице и на крају заслужено дошла до девете победе у Евролиги.

4/4!

Црвена звезда мтс и четврти пут је победила Армани у Евролиги, одиграла веома добро у нападу, чврсто у одбрани кад се ломило и тако остварила девети тријумф у најјачем такмичењу.

Матијас Лесор и Стефан Јанковић потврдили су са по 15 убачених поена да њихова форма расте док се ближе борбе за трофеје, Тејлору Рочестију недостајала је асистенција за "дабл-дабл" учинак (14 п, 9 асистенција), али њихове појединачне роле вечерас иду у други план пред тимским наступом и тимском победом српског представника.

ЗВЕЗДА - АРМАНИ 100:89 (23:20, 27:25, 21:20, 29:24)

Црвено-бели су тријумфом заузели 11. позицију на табели, са истим учинком као и десетопласирана Уникаха. Уједно су и на најбољи начин дочекали евролигашку паузу због националних купова, заказаних за следећу недељу.

У на моменте атрактивном дуелу против гостију из Милана, екипа Душана Алимпијевића одиграла је ефикасно као што и резултат показује, кажњавала лошу одбрану "Италијана", а одлучујући ударац Арманију задала је у последњој деоници. Практично се од почетка до краја "осећало" да су црвено-бели ближи победи и то су потврдили другом евролигашком "стотком".

Осим Лесора, Јанковића и Рочестија, двоцифрени учинак имала су још тројица играча Звезде - Ален Омић (11), Неања Дангубић (10) и Џејмс Фелдин (10). И тај податак показао је са колико је нападачких оружја домаћин нападао противника, који је поенима Миндаугаса Кузминскаса (17), Ендрјуа Гаудлока (13) и Џордана Тиодора (13) остајао у игри, спречавао Звезду да се "одлепи", али је на крају остао без одговора.

Тројка Даириса Бертанса уз фаул, шест минута пре краја (за 82:73) наговестила је узбудљивији крај, али су Јанковић и Рочести одржали ритам у нападу, а Бранко Лазић је тројком у 37. минуту одвео Звезду на "плус 16" (93:77) и решио меч.

Награђени аплаузима са трибина, кошаркаши српског првака насмејани су отишли у свлачионицу и у добром расположењу ће се спремати за понедељак и меч против Задра, а потом и за наступ у "Чаиру", у борби за одбрану "Жућкове левице".

Следећи меч у Евролиги црвено-бели одиграће на гостовању Бамбергу, 23. фебруара.

Искра наде и даље тиња! Још је Макаби (пре)далеко, али докле год теорија игра улогу, Црвена звезда има разлог да у свакој утакмици иде на победу. Ако ништа друго, бар због сопственог угледа. 

Девети тријумф у евролигашкој сезони, и то убедљив, Црвена звезда је остварила против миланске Олимпије, у народу познатије као Армани - 100:89 (23:20, 27:25, 21:20, 29:24).

Није то била једна од најлепших утакмица, ни по приказаној игри, ни по самом ритму. Али, пукла је стотка и имала је својих момената за памћење! Многи ће рећи да је имала емотивни печат, јер су црвено-бели нови европски успех посветили преминулом асу српског глумишта и великом звездашу Небојши Глоговцу. Емоције су почеле да навиралу крај Звездине клупе, али и на готово испуњеним трибинама кошаркашког храма у улици Чарлија Чаплина када се са разгласа зачула култна реченица из филма Небеска удица, тек неколико минута пре саме утакмице. Имали су пулени Душана Алимпијевића мотив више да високо уздигнуте главе заврше меч и наставе победнички низ у директним окршајима с миланским Манекенима.

Црвено-бели су урадили довољно да групу скупоцених појединаца кући отпрати с новим поразом у коферу. Било је успона, било је падова, али Звезда је успела у својој намери успела. И када је једном узела двоцифрену предност у своје руке својски се потрудила да Олимпији не дозволи да се разигра и тако покуша да угрози домаћина.

Када је Звезда хтела, играла је кошарку која је дизала температуру и мамила уздахе. Баш у једном такву, стравично атрактивном налету друштво са Малог Калемегдана разбило је и овако танак отпор Олимпије, серијом 12:0 узела двоцифрену разлику и на таласу исте јахала до краја утакмице. 

Била су то два и по минута чисте инспирације. Почело је важним офанзивним скоком Матијаса Лесора и враћањем лопте у обруч после неуспеле акције Дилана Ениса, а наставило се монструозним закуцавањемНемање Дангубића због којег је дворана Александар Николић пала у екстазу! Везали су баш у тих неколико акија Дангубић и Лесор можда и најважније поене у том делу утакмице, скројили осам поена, после чега је Огњен Добрић тројком из угла изнудио фаул Амата Мбајеа и извукао још и додатно слободно бацање. Звезда је отишла на великих 39:28, што јој је само омогућило да ухвати добар замајац за наставак утакмице. 

Није се, додуше, Олимпија тек тако предавала. Много проблема задавали су Ендрју Гаудлок после својих турбо продора ка кошу, а у комбинацији са момком НБА калибра Миндаугасом Кузминскасом и пробијањем кроз пик'н'рол били су готово нерешива енигма Звездине одбране. То је, додуше, омогућило само да Олимпија неколико пута смањи заостатак на шест разлике, једном и на три поена. Али, у последњој деоници Звезди се све лепо отворило, па је тријумф био неизбежан.

Но, упркос сада већ добро познатом дефекту јадранског шампиона, најважније је било да је постојао адекватан одговор под супарничким кошем. Користио је Лесор оно што му је Мајка природа несебично дала, а имао је разбуђеног Тејлора Рочестија да га "храни" лоптама и омогући му да се прослави. Што је довело до новог дабл-дабла 15 поена и 10 ухваћених лопти. Уз неколико експлозивних закуцавања и потеза. 

Пут до победе био је лакше раскрчен јер су Лесор и Дангубић овог пута имали крај себе поново "напаљеног" Рочестија, који је овог пута био надомак дабл-дабла (14п, 9ас), али Стефана Јанковића, чији су поени из другог плана додатно оптеретили дефанзивни бедем гостију. Млади крилни центар одиграо је једну од најбољих европских утакмица у својој каријери и меч завршио са 15 поена. Велики плус је и повратакЏејмса Фелдина, коме фали мало такмичарских дуела да би нашао свој прави ритам. На крају је имао 10 кошева. 

Код гостију петорица су имала двоцифрени учинак, а најефикаснији је био Кузминскас са 17 кошева. Гаудлокје додао 15, а Владимир Мицов 11 поена.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ОЛИМПИЈА МИЛАНО 100:89
/23:20, 27:25, 21:20, 29:24/

Хала: Пионир
Гледалаца: 4.895
Судије: Јерезуело (Шпанија), Гонтас (Грчка), Халико (Естонија)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дангубић 10, Давидовац 5, Лазић 5, Добрић 6, Фелдин 10, Јанковић 15, Рочести 14, 9ас, Омић 11, Лесор 15, 10ск, Енис, Јовановић, Бјелица 9.
АРМАНИ: Гаудлок 15, Мицов 11, Пасколо, Калнијетис, Таржевски 3, Кузминскас 17, Ћинћарини 2, Мбаје 3, Тиодор 13, Бертанс 10, Џерелс 7, Гудатис 8.

Евролига – 22. коло:

Макаби – Барселона 94:82
Панатинаикос – Басконија 80:76
Валенсија – ЦСКА 103:99
Уникаха – Ефес 81:68

петак:
Фенербахче – Бамберг 77:69
Црвена звезда – Армани 100:89
Жалгирис – Химки 74:84
20.45 Реал Мадрид – Олимпијакос

Табела:
1. ЦСКА 17/5
2. Фенебахче 15/7
3. Олимпијакос 14/7
4. ПАО 14/8
5. Реал Мадрид 13/8
6. Жалгирис 13/8
7. Химки 12/9
8. Макаби 12/10
9. Басконија 10/12
10. Уникаха 9/13
11. Звезда 9/13
12. Валенсија 8/14
13. Бамберг 8/14
14. Армани 7/15
15. Барселона 7/15
16. Ефес 6/16

Извор: Б92/Мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар