Пријети иступањем, тражи извињење и купује у НБА!

То је син Павлоса Јанакопулоса, једног од двојице легендарних власника "зелених" из шампионских дана са Жељком Обрадовићем на клупи, између редова и наговестио у саопштењу у ком је написао да постоји простор да се ситуација изглади.

Кошарка 12.02.2018 | 08:30
Пријети иступањем, тражи извињење и купује у НБА!
Контроверзни и претемпераментни власник Панатинаикоса, Димитрис Јанакопулос, вратио је данас у Атину најбољег играча најважније утакмице грчке кошарке прошле сезоне, а онда поручио да шестоструки прваци Европе неће играти Евролигу наредне сезоне "ако се ствари не промене".

Ипак, након што су тренер Ћави Пасквал и играчи одбили да изађу на интонирање химне такмичења пред меч са Басконијом у "ОАКА" дворани протестујући због суспензије која је изречена већинском власнику клуба, Јанакопулос је рекао оно што су сви и очекивали - да неће бити расписан референдум међу навијачима са питањем: "Да ли Панатинаикос треба да иступи из Евролиге?"

Као и увек у оваквим ситуацијама, када се потроше популистичке изјаве и утишају нереалне претње поступцима од којих апсолутно ни клуб ни такмичење не би имали користи, ствари ће се вратити у нормалу.

То је син Павлоса Јанакопулоса, једног од двојице легендарних власника "зелених" из шампионских дана са Жељком Обрадовићем на клупи, између редова и наговестио у саопштењу у ком је написао да постоји простор да се ситуација изглади.

Јанакопулос је позвао извршног директора Ђордија Бертомеуа да призна да је Евролига погрешила када му је забранила улаз на утакмице у трајању од годину дана. Милионер из Атине, који је ватрени темперамент очигледно наследио од стрица Танасиса, Павлосовог рођеног брата којег су звали "Тајфун", написао је да је шокиран малтретманом који му је приређен а чија је кулминација била слање његових фотографија свим клубовима учесницима такмичења са захтевом да му се не дозволи улаз ни у једну дворану.

"Ако сам ја човек са потернице, а не цењени члан који инвестира време, новац и енергију за добро спорта, онда не знам о каквом узајамном поштовању се говори у пресуди Евролиге", написао је човек који је овог пролећа исмејавао и највећу легенду клуба, Обрадовића, поситовећујући га са патлиџаном.

У серији преписки на Инстаграму, Јанакопулос је заратио са многима и многе увредио, са навијачима Фенербахчеа ушао је у размену претњи и увреда, поред Обрадовића није штедео ни сам турски клуб, о Евролиги и њеним судијама имао је такође својеврсну тираду, а када су схватили да се 43-годишњи бизнисмен који се пре неколико година повукао са места председника Панатинаикоса неће зауставити дисциплинци из Барселоне изрекли су му жестоку казну.

Да ли ће их ово писмо из Атине натерати да сами ублаже казну? Мало је вероватно, тим пре што сам власник "зелених" у обраћању признаје да он није сам у целој причи, да постоје и други важни људи у клубу и да је Панатинаикос потребан Евролиги колико и њена конкуренција најтрофејнијем грчком клубу.

Ипак, на дну писма стоји да он лично не одустаје од намере да иступи наредне сезоне уколико сви чланови Панатинаикоса не буду имали третман као и осталих 10 клубова оснивача Евролиге.

ПАО није учествовао на Фајнал фору Евролиге од када су се 2012. из клуба повукли прво власници, Павлос и Танасис, а са њима и Обрадовић - па и пројектовани наследник Димитрис Итудис. Бесни Димитрис тада је заратио са најтрофејнијим тренером Европе и човеком који је његовом клубу донео пет од шест титула првака Европе, оптужујући Србина да је "издао Панатинаикос када је било најтеже".

Ипак, постојала је и друга прича према којој ни Обрадовић, ни Итудис нису желели да сарађују са Павосовим сином утолико што су у међувремену више пута могли да се увере у природу његовог темперамента, а да нису погрешили уверили су се већ наредне сезоне.

Током једне од бројних финалних серија плеј-офа између Олимпијакоса и Панатинаикоса, црвено-бели из Пиреја као актуелни прваци Европе и Грчке, као и првопласирани после лигашког дела сезоне имали су предност домаћег терена, али је ПАО на отварању серије напрабио "брејк" у Пиреју и потом играо другу утакмицу пред својим навијачима.

На полувремену, при резултату 29:31 за црвено-беле, Јанакопулос је у друштву још тројице људи упао у свлачионицу у којој су биле судије и запретио им да "неће напустити дворану уколико не промене критеријум због ког Панатинаикос губи на полувремену".

Резултат другог полувремена био је 34:21, за победу од 63:52 и вођство од 2:0 у серији, а како је за инцидент у ОАКА дворани брзо чула цела Атина, па и Грчка, бесни навијачи Олимпијакоса нису дозволили да се заврши трећа утакмица серије на паркету њихове "Дворане мира и пријатељства", веома симболичног имена.

При резултату 72:76, на 1:27 до краја, према клуби гостију полетеле су бакље, топовски удари и други чврсти предмети, судије су прекинуле меч и наредиле да дворана буде испражњена а како је неколико стотина припадника "Гате 7" навијачке групе одбило да напусти трибине и после 75 минута - дуел је прекинут!

Регистрован је резултатом 0:20, Панатинаикос је вратио титулу изгубљену претходне сезоне у серији завршеној победом Олимпијакоса 3:2, али је грчко тужилаштво брзо отворило поступак против Јанакопулоса којем је изречена забрана уласка на спортска борилишта у земљи у трајању од шест месеци. Жалба је касније усвојена, а казна преиначена на три месеца забране доласка на утакмице Панатинаикоса уз условну суспензију из спорта у трајању од три године.

Навели смо само један инцидент који је Јанакопулос направио, а који је могао да има озбиљне последице по клуб. Неколико година касније мало шта се променило...

Прошле сезоне, Олимпијакос и Панатинаикос поново су играли финале плеј-офа а у петој, одлучујућој утакмици серије у Пиреју амерички кошаркаш Мајк Џејмс бриљирао је са 11 поена, десет скокова и шест асистенција предводећи "зелене" до брејка вредног титуле првака. Оли је водио 2:1 у серији, ПАО постао шампион - 61:79. Џејмс је у сезони 2016/17 на мечевима Евролиге бележио просечно 13,1 поен, 2,2 скока, 3,0 асистенција за 22,7 минута у просеку. Пао је имао скор 31-4 у лиги и 19-11 у Евролиги где је "почишњен" у четвртфиналној серији са Фенербахчеом, иако је имао предност домаћег паркета. И тада је било варница према Обрадовићу, који је поново одбио да одговори Јанакопулосу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар