Светислав Пешић на мјесту успјеха!

Уговор потписан до краја сезоне.

Кошарка 10.02.2018 | 10:30
Светислав Пешић на мјесту успјеха!
Сада је званично - Светислав Пешић је нови тренер Барселоне!

Пешић је преузео кормило посрнулог каталонског великана до краја сезоне и имаће задатак да клуб постави на стабилне ноге и покрене нови талас реконструкције и транзиције. 

Пешић је диригентску палицу преузео од Алфреда Ђулбеа, тренера резервног тима са привременим ангажманом у сениорском погону. Ђулбе је Барселону предводио у поразу од Макабија у Тел Авиву, а са екипом је одрадио и неколико тренинга после одласка Сита Алонса.

Поводом озваничења сарадње Барселона је организовала конференцију за новинаре, на којој се обратио и легендарни стручњак.

„Много сам срећан што сам поново овде, у тако великом клубу. Одлуку о повратку донео сам јако брзо, после интензивних преговора у последња два дана и неколико разговора које смо обавили. Мој задатак је да помогнем клубу, да унапредим тим и мом пријатељу Начу Родригезу (директору Барселоне прим. аут.)“, поручио је Пешић у првом излагању, а онда је открио и новост која ће бити имплементирана у начин рада екипе.

„Донео сам одлуку о динамици тренинга, нећемо радити два пута дневно“.

Пешић је позив да се врати у Барселону добио током одмора у Аустрији, где се налазио на скијању.

„Позвали су ме и објаснили своје намере, а када сам чуо заборавио сам да скијам, а-ха-ха“, насмејао је трофејни стручњак све присутне.

„Хајде да видимо шта ћемо да направимо до краја сезоне, али треба да знате да сам спреман за изазов“.

Новинари су одмах упитали како намерава да мотивише играче у наставку сезоне и уради оно што претходно нису успели Јоргос Барцокас и Сито Алонсо?

„Играче не можете да мотивишете ако ви нисте мотивисани. Ако ја не могу да се натерам да радим, онда ствари неће функционисати. Мени мотивацију даје Начо (Родригез), јер смо обојица победници. Жељу за радом даје ми и сама могућност да се вратим у Барселону и то што управа верује у мене“.

Његов први задатак биће да играчима врати самопоуздање.

„У оваквим временима самоопоуздање је најважнија ствар, а исто играчима даје тренер. Нико није рођен с тим, то се тренира, јача се са тимом. Сви смо спремни да заједно радимо на томе. У наредним данима покушаћу што боље да се упознам са играчима, а онда ћемо заједно покушати да победимо у недељу. То је моја филозофија, за мене сезона почиње сад“.

Човек који је Барселони у периоду од 2002. до 2004. године донео две шампионске титуле у Шпанији, Куп краља и пехар освајача Евролиге каже да су пред њим бројни изазови.

„Имамо шансу да напредујемо и урадимо нешто добро за клуб. Ову ситуацију покушаћу да искористим као велики изазов за све нас. Мени није потребно да правим нову каријеру, ја само желим да помогнем да се ситуација поправи“.

Пешић је говорио о разликама између онога што је било пре готово 15 година и онога што се дешава сада.

„Сваког дана можемо да напредујемо, ако говоримо о кошарци. Ако причамо о животу, ту не мењам ништа - са супругом сам, ево, већ 40 година. Кошарка је игра која стално напредује у сваком детаљу - од слободних бацања, напада, а тренер мора да се адаптира на те промене. Не можемо само да се бранимо ако хоћемо да победимо. Ако не знаш да се браниш, мораш да научиш. Сада имамо другачији играчки склоп. Морамо да порадимо на дефанзивним скоковима и одбрани од пик'н'рол ситуација. Сада је најважније да се упознамо и да радимо заједно на истом циљу. Наравно, променићемо нешто у раду на тренинзима, јер у овим новим условима није могуће да се тренира као некада јер се игра много више утакмица у сезони, чак више него у НБА“.

Директор клуба Начо Родригез поручио је да је уговор потписан јутрос и да ће важити до краја сезоне. Припаднике седме силе, логично, одмах је занимало да ли постоји могућност да се сарадња продужи?

„Пешић је свима јасно ставио до знања да жели да причамо само о садашњости, не о прошлости или будућности. Зато сад причамо само о мечу са Билбаом, о почетку рада и упознавању с играчима. Циљ је да Барселона буде такмичарски тим до краја евролигашке сезоне и да оствари што бољи резултат у АЦБ лиги“, јасан је Начо.

Свој други деби на клупи Барселоне Пешић ће имати у недељу од 12.30, када Барса излази на мегдан Билбау.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар