Да ли се то Кливленд спремио за Лебронов одлазак?

Кливленд је после изгубљеног лета и лошег пословања са грађењем ростера направио радикалан потез и драстично променио изглед тима, а само време ће показати може ли актуелни вицешампион да створи праву хемију до старта плеј-офа. Ростер сада има израженију атлетску компоненту и видно је подмлађен, али му и даље недостају два најважнија елемента - доминантни центар и квалитетан плејмејкер.

Кошарка 10.02.2018 | 21:30
Да ли се то Кливленд спремио за Лебронов одлазак?
Последњи дан прелазног рока у НБА лиги био је потпуно у знаку Кливленда. Кавси су у само једном сату добили Џордана Кларксона, Лерија Ненса Џуниора, Роднија Худа и Џорџа Хила и заштићеног пика друге рунде надолазећег Драфта, а остала без Дерика Роуза, Двејна Вејда, Џаеа Краудера, Ченинга Фраја, Имана Шамперта и свог пика из прве рунде овогодишњег Драфта. Све са надом да се спаси турбулентна сезона.

Кливленд је после изгубљеног лета и лошег пословања са грађењем ростера направио радикалан потез и драстично променио изглед тима, а само време ће показати може ли актуелни вицешампион да створи праву хемију до старта плеј-офа. Ростер сада има израженију атлетску компоненту и видно је подмлађен, али му и даље недостају два најважнија елемента - доминантни центар и квалитетан плејмејкер. Што је Кливленд од почетка и тражио, а као два највећа кандидата фигурирали су Деандре Џордан и Кемба Вокер.

Због тога се у кошаркашкој јавност с друге стране баре понело логично питање - да ли се то Кливленд већ сада припремио за одлазак Леброна Џејмса? Вишеструком шампиону НБА лиге практично на лето истиче уговор са Кавсима, пошто је наредна година опциона за њега. Ситуација је таква да би Леброн по први пут откако се вратио у родни град могао да постане слободан играч и да нико не зна шта су његове коначне намере. 

Генерални менаџер Кавса Коби Алтман верује, ипак, да ће овај тим поново бити забаван за гледање.

"Јако сам узбуђен због нових момака, али и због тога што ће донети у игри Кавса. Биће енергичнији тим, бићемо поново забавни за гледање и људи ће желети да буду уз нас", каже Алтман и уверава:

"Нисам желео да се одрекнем Ајзее Томаса. Када у клуб доведете играча таквог калибра какав је Томас, себично желите да тај посао успе. Урадио је стравично много како би се вратио у право такмичарско стање после тешке повреде. Свака му част због свега што је урадио за нас и зато што се вратио јачи".

Како тврди Алтман - Томас се једноставно није уклапао у систем.

"Морате да знате како да уклопите све елементе у систем. Мој некадашњи шеф Дејвид Грифин је јако добро знао то. Последњих месеци смо имали прилику да сагледамо ситуацију из више углова и схватили неке ствари".

Што се Двејна Вејда тиче, доласцима Роднија Худа и Џордана Кларксона, те имплементацијом Џедија Османа у систем, прекаљени ас био је суочен са озбиљним умањењем минутаже, што Алтман није желео да дозволи. Растанак је био једино решење.

"Запитао сам се: 'Да ли би било фер према Двејну? Да ли смо га зато довели?' Зато смо истражили могућност да га вратимо у Мајами. Желео сам да будем сигуран да прво Леброн Џејмс обави разговор с њим. Не треба да подсећам да је Вејд највећим делом и дошао у Кливленд због Леброна. После свега Двејну смо дали могућност да се врати кући. Верујем да је његова породица пресећна због расплета".

Мада није желео да именује никог, Алтманн је признао да се новајлије уклапају у његову визију будућег изгледа тима и да су то баш играчи какве је желео у Охају.

"Желимо фонтане, не издувне цеви. То је оно што сам хтео да направим. Да доведем фонтане (младе, полетне играче прим. аут.) и верујем да сам у томе успео. Верујем да смо с играчима које смо добили из Бостона себи омогућили да искористимо ситуацију и добијемо младе играче, који ће донети много тога позитивног у грађењу нове културе тима".

Према информацијам ЕСПН, извор близак Леброну Џејмсу открио је да је најбољи играч данашњице био одушевљен радом целе управе у последњем дану прелазног рока.

"Верујем да ћемо с новим играчима успети да регенеришемо Леброна, а то је кључан моменат за нас. Леброн је добар човек, он диктира ситуацију. Најтеже од свега било ми је да га видим тако...", остао је недоречен Алтман, али је наставио:

"Не желим да кажем да није веровао у овај тим и бићу врло опрезан па ћу рећи да ће се Леброн сваке вече такмичити на врхунцу својих могућности како би одвео Кливленд у ново финале. Пре свега, желим да видим нови ентузијазам у њему и осећај задовољства у сваком минуту сваког дана".

Сет нових играча прикључиће се екипи у Атланти у петак. Кавси су на пут повели и комплетан медицински и докторски тим, како би се у петак обавили неопходни прегледи. Оно што је занимљиво јесте да ће сви трејдови добрано олакшати клупски буџет, пошто ће морати да исплати чак 50.000.000 долара у пеналима због пореза на луксуз. Наводно, први човек Кавса Дан Гилберт је свесно ушао у овај финансијски подухват како би обезбедио Леброну тим по жељи.

Додуше, то и даље не значи да ће Џејмс продужити сарадњу са Кливлендом, пошто се и даље нису повеле апсолутно никакве приче о новом уговору.

"Изузетно сам захван господину Грифину због жеље да инвестира новац на овако високом нивоу и што гледа у будућност. То је стварно невероватно. Само показује коликоф као власник води рачуна о свему и жели да буде победник. Људи причају о томе колико је заправо он умешан у пословање клуба, а то су смешне приче. Замислите да имате клуб вредан две милијарде долара и да све посматрате с дистанце? Не верујем да би ико радио тако нешто".

На крају Алтман је сумирао утиске рада комплетне управе у последњем дану трансфер пијаце.

"Да ли смо на почетку веровали да ћемо урадити оволико посла? Не, и нико није знао како ће то утицати на тим. Сада знамо да ће екипа имати много више атлета, да ће бити млађа и стварно смо задовољни играчима који су додати у систем. Сада имамо Леброна Џејмса и његов тим, на време смо открили да је време да се уради реорганизација, због чега смо направили екипу за будућност".

Извор: моззартспорт

ФОТО: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар