Легенда Борца: Кад је Роби имао ноге као чачкалице!

Мухамед Ибрахимбеговић Фишер, жива легенда бањалучког Борца сматра да је Роберт Просинечки, на функцији селектора фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, већ показао да зна и да може много и да је на путу да направи ”нешто добро”.

Фудбал 10.02.2018 | 22:30
Легенда Борца: Кад је Роби имао ноге као чачкалице!
Ибрахимбеговић се у историју Фудбалског клуба Борац уписао још за вријеме лиге бивше СФР Југославије, која је у то вријеме важила за једну од пет најјачих шампионата у Европи. Једини из Борца, уписао се у "клуб 50" односно међу играче који су постигли између 50 и 100 голова на прволигашким утакмицама бивше државе.

Популарно звани Фишер у Првој лиги Југославије 78 пута тресао је противничке мреже.

- Послије утакмица тражио таблету -

Радо се сјећа анегдота из играчке каријере а као једну од омиљенијих издвојио је ситуације послије утакмице када играчи због задобијених удараца по ногама и другим дијеловима тијела зову доктора и траже лед за мишиће, кољена...

"Говорио сам дај ми таблету за главу. Каже што - па мене боли глава. Док су се они тукли на терену ја сам размишљао и играо 'главом'. То су анегдоте биле око мог размишљања, али стојим при томе ако фудбалер не размишља, не треба да игра. За мене је главна ствар код једног врхунског фудбалера - да размишља", рекао је Ибрахимбеговић агенцији "Анадолија".

Коментаришући тренутну ситуацију у бањалучком Борцу, рекао је да ново руководство клуба има добру замисао.

"У организацијском смислу су добри, али мислим да су погријешили што нису правили добру екипу. Све су друго направили али немају екипе, што је предуслов да би успио за нешто. Можеш направити златан стадион, али ако немаш играча ту је проблем. Мислим да су на добром путу да то направе".

Говорећи о бх. фудбалу рекао је да би Фудбалски савез БиХ (ФС БиХ) требао више улагати у клубове. Као у политици, тако и фудбалу морају се сложити сва три народа да би нешто функционисало. Присјетио се средине осамдесетих година када је у Босанској Дубици гледао утакмицу Динамо - Борац (Босанска Дубица). 

"То је било, мислим, 1985. године гдје сам рекао за Роберта Просинечког, ово је репрезентативац Југославије. На вечери је био Јосип Куже и Мирослав Ћиро Блажевић и рекао сам Ћири ово ти је најбољи играч. Тада је имао ноге као чачкалице, ја сам видио његово размишљање, шутирање... Да би га Ћиро након два мјесеца отјерао и он је успио у Звезди код Велибора Васовића и постао што је постао, играч Реал Мадрида и Барселоне. Знао сам га препознати, тако и сад знам препознати код нас - имамо добрих, младих играча, али се мало улаже. То је проблем, ништа друго", сматра Ибрахимбегић.

- Локал патриота, али... -

О Просинечком је рекао да се кроз ранија искуства већ доказао као селектор, док је радио у Азербејџану.

"Мислим да зна и да може доста да направи и да је храбар. Као локал патриота у старту сам био за Амара Осима, али мислим да у ФС БиХ нису погријешили избором Просинечког. Отишао је у Америку са играчима из Премијер лиге БиХ, што би ријетки пристали и тамо је показао да је извукао максимум из њих и одиграли су двије сасвим коректне утакмице против јачих противника. Мислим је на путу и треба му дати времена да направи нешто, односно да ће направити нешто веома добро”, мишљења је Ибрахимбеговић.

Једно вријеме Ибрахимбеговић био је спортски директор Борца, када је бањалучки клуб био побједник Купа БиХ и првак БиХ. На тој позицији нарочито се увјерио да у БиХ има много талената.

"Имамо талената, проблем је у родитељима. Сви мисле да су им дјеца Лионел Меси или Кристиано Роналдо. Ма није, то је процес, од њих 10.000 успјеће њих два, три, пет... Остали ће бити фудбалери, али на којем нивоу. То је проблем, који је њихов ниво да ли ће бити репрезентативац... Родитељи су највећи проблем, па и менаџери", тврди Ибрахимбеговић.

За менаџере је рекао да чим се осјети да је неко мало бољи одмах га узимају.

"Али хајмо бити реални дође менаџер понуди му боље услове у Њемачкој, Италији да оде и он оде", каже Ибрахимбеговић.

Да би ситуација била боља сматра да је неопходно направити адекватан закон о спорту БиХ.

- И данас чува један број "Темпа" -

За круну своје спортске каријере Мухамед Ибрахимбеговић Фишер смтра одлазак из Борца 1981. године у турски Фенербахче иако су га тражили Партизан и Динамо.

"Одлучио сам се да идем и нисам погријешио. Отишао сам у свјетски клуб гдје сам пред крај каријере видио шта значи бити у великом клубу. То ми је круна каријере гдје смо били шампиони Турске са тренером Бранком Станковићем. Он је изјавио у 'Темпу' да сам му ја један од најбољих играча које је тренирао. Тај 'Темпо' и данас чувам", рекао је Ибрахимбеговић.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Право туре

11.02.2018 02:28

Сиљдзицево туре

ОДГОВОРИТЕ