"Олимпијски дух умире због руског допинга!"

Кејти Јулендер, двострука светска шампионка у скелетону, рекла је да је олимпијском спорту прети "катастрофа" због систематског допинга у Русији.

Остали спортови 09.02.2018 | 15:30
"Олимпијски дух умире због руског допинга!"
Тридесеттрогодишња девојка из Колорада није задовољна одлукама Суда за спортску арбитражу (ЦАС) који је укинуо доживотне суспензије за 28 руских олимпијаца, претходно изречене од Међународног олимпијског комитета (МОК).

"Имам осећај да умире олимпијски дух који сви гајимо", рекла је Јулендер пред почетак Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу. 

Она је на претходним играма у Сочију завршила на 0,04 секунде од резултата који је био довољан за медаљу, иза трећепласиране Елене Никитине из Русије, којој је одузета бронза због кршења антидопинг правила. 

Ипак, ЦАС је оповргао ту одлуку и Кејти је "поново" остала без одличја из Сочија. 

"У почетку, када је МОК направио тако велики и снажан корак да суспендује Русију и одузме им медаље, то је спортистима који држе до спортског духа дало наду. То је ојачало олимпијски дух", додала је. 

"Али када је ЦАС одлучио да укине ту одлуку, десило се супротно. Мислим да сви треба да се окренемо Међународном олимпијском комитету како би се направиле снажне реформе и јаки кораци да нам се врати тај дух". 

Никитина је тренутно у Пјонгчангу и чека одлуку да ли ће моћи да наступа или не, ЦАС тренутно одлаже, док Американка упозорава све водеће организације да, уколико не пронаћу начин да у ред доведу антидопинг систем, биће отворена "Пандорина кутија". 

"Сви спортисти, међу којима сам и ја, чекају да МОК уведе строже мере како би сви били тестирани – да се број тестова не повећава само на такмичењима јер знамо када су турнири. Тестирања ван такмичења су најважнија. Заштно 10 најбољих спортиста не би било тестирано од независног тела?", упитала је Јулендер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар